Τελευταία νέα
ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε κι επίσημα ο Βασίλης Κόκκαλης Νεφελούδης κατά ΣΥΡΙΖΑ και Νίκου Παππά: «Δεν έμαθαν τίποτα από το Βατερλώ των τηλεοπτικών αδειών» Συντάξεις χηρείας: Με διακομματική στήριξη «πέρασε» στη Βουλή η κατάργηση των περικοπών Στην Ολομέλεια οι άρσεις ασυλίας Κωνσταντοπούλου και Σαλμά Γ. Μανιάτης προς Κάγια Κάλλας: «Στοχευμένες κυρώσεις για τον παράνομο αγωγό Τουρκίας–ψευδοκράτους» Το «αμελλητί» στο επίκεντρο της πολιτικής κόντρας – Καρυστιανού: «Η ΝΔ ανοίγει επικίνδυνο δρόμο» Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Καύσωνας με 43άρια, μπουρίνια και κεραυνούς – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα Υποκλοπές – Δημητριάδης: Στο επίκεντρο η αγωγή κατά Κουκάκη, οι εξηγήσεις για το Predator και τα αναπάντητα ερωτήματα Φλωρίδης: Στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπαραθέσεις μετά τη δημοσκόπηση που κατέγραψε το κόμμα στο 1% Παναθηναϊκός: Ψάχνει «8άρι» από το πάνω ράφι NAVTEX της Τουρκίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου με τα κατεχόμενα – Στέλνει το Oruc Reis για έρευνες
Efsyn.gr

«Φωτιά» στην Ιταλία για τον θάνατο μετανάστη

Το ιταλικό αυτό καλοκαίρι είναι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα. Εκτός από τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα και τις εκτεταμένες πυρκαγιές στη Σαρδηνία και στη Σικελία, οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις αποκτούν όλο και πιο ανησυχητικό χαρακτήρα. Για ακόμη μία φορά η χώρα αναγκάστηκε να αναρωτηθεί πού σταματά το νόμιμο δικαίωμα δράσης των αστυνομικών δυνάμεων και πού αρχίζει η κατάχρηση εξουσίας. Στην Μπολόνια, κατά τη διάρκεια επιχείρησης αστυνομικών, πέθανε από έμφραγμα ο 42χρονος Μαροκινός Αμπντεραχίμ Φακίρ, ο οποίος ζούσε στην Ιταλία από τα επτά του χρόνια. Στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, αλλά στη συνέχεια είχε καταφέρει να ανοίξει μια μικρή επιχείρηση με αχθοφόρους και η άδεια παραμονής του ήταν σε φάση ανανέωσης.
Την περασμένη Κυριακή, βρέθηκε από νωρίς το πρωί στη συνοικία Πιλάστρο της Μπολόνια, όπου πολλοί κάτοικοι παρατήρησαν ότι αντιμετώπιζε ψυχωσική κρίση: φώναζε πως δεν ήταν καλά και ζητούσε επίμονα να καλέσουν ασθενοφόρο. Έφτασε, όμως, πρώτα η αστυνομία και -σύμφωνα με μαρτυρίες- ο Φακίρ προσπάθησε να επιτεθεί σε δύο αστυνομικούς και να προκαλέσει ζημιές στο αυτοκίνητό τους.
Κάθισαν πάνω στο σώμα του για να τον ακινητοποιήσουν και -πιέζοντας το πρόσωπό του στο έδαφος- επί πάνω από μισή ώρα οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να δέσουν, με πλαστικά λουριά, τα χέρια και τα πόδια του. Σε βίντεο που τραβήχτηκε από διαμέρισμα της περιοχής ακούγεται ο άτυχος άνδρας να ζητά βοήθεια. Μετά από τριάντα οκτώ λεπτά, σταμάτησε να παραπονιέται, έπαψε να αναπνέει.
Ο Αμπντεραχίμ Φακίρ έπασχε από άσθμα και σοβαρό καρδιακό νόσημα.
Ο θάνατος φέρεται να επήλθε από καρδιακή προσβολή και το πιο ακραίο της όλης υπόθεσης είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέμβασης των αστυνομικών, στο σημείο βρίσκονταν και τέσσερις νοσηλευτές του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού. Δεν τους επετράπη, όμως, να παρέμβουν και δεν υπήρχε γιατρός να τους βοηθήσει.
Η Εισαγγελία της Μπολόνια διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί αν ο άνδρας αυτός θα μπορούσε να έχει σωθεί. Ερευνάται, ουσιαστικά, αν υπήρξε εξ αμελείας ανθρωποκτονία. Και αυτή τη φορά, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και μέρος του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι έσπευσαν να παρέμβουν και να υπογραμμίσουν ότι τα μέλη των αστυνομικών δυνάμεων ακολούθησαν τις πάγιες οδηγίες που τους δόθηκαν κατά την εκπαίδευση.
People take part in a demonstration calling for justice for Abderrahim Fakir, a Moroccan man who died while being restrained by police during an arrest, in Bologna, Italy, 20 July 2026. EPA/MAX CAVALLARI
Θα πρέπει να διαπιστωθεί πού θα οδηγήσει η όλη εισαγγελική έρευνα η οποία, όμως, πραγματοποιείται σε διαφορετικό πλαίσιο απ’ ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα: νόμος που «πέρασε» πρόσφατα η κυβέρνηση της Ρώμης ορίζει πως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι αστυνομικοί και οι νοσηλευτές βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο λόγω επαγγελματικού τους καθήκοντος. Σε κινητοποίηση αλληλεγγύης προς την οικογένεια του θύματος και με αίτημα να αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη που οργανώθηκε στην Μπολόνια, μια μειονότητα διαδηλωτών συγκρούστηκε με την αστυνομία και έκαψε αυτοκίνητα. Οι συγγενείς του Φακίρ αποκήρυξαν τη βία και ζήτησαν απλά και μόνον να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Μέχρι χθες, η Τζόρτζια Μελόνι είχε αποφασίσει να αγνοήσει την όλη αυτή τραγική υπόθεση. Μετά τις συγκρούσεις όμως, αποφάσισε να παρέμβει μέσω διαδικτύου για να τονίσει ότι πρέπει να εξακριβωθεί αν υπάρχουν ευθύνες για τον θάνατο του Μαροκινού άνδρα, αλλά και για να καταδικάσει κυρίως «το κλίμα μίσους και απαξίωσης ενός ολόκληρου κρατικού αστυνομικού σώματος».
Τα ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά: ακροδεξιές και υπερσυντηρητικές δυνάμεις υπερασπίζονται τον κοσμηματοπώλη Μάριο Ροτζέρο. Δολοφόνησε δύο ληστές ενώ απομακρύνονταν τρέχοντας και τώρα απαιτεί να αθωωθεί. Γνωστό μέλος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέλλον, πριν από μια εβδομάδα, ξυλοκόπησε μετανάστη, επειδή «ενοχλούσε και μπλόκαρε την κίνηση». Ο πρώην στρατηγός Ρομπέρτο Βανάτσι, αρχηγός του Εθνικού Μέλλοντος, δηλώνει πρόθυμος να υπογράψει προγραμματική συμφωνία με τη Μελόνι και, στο μεταξύ, συνεχίζει την προπαγάνδα του: στο διαδίκτυο, ανεβάζει βίντεο της τεχνητής νοημοσύνης στο οποίο, ως Ρωμαίος αυτοκράτορας, ρίχνει στα λιοντάρια τους ηγέτες της Κεντροαριστεράς και των Πέντε Αστέρων. Δεν πρόκειται, δυστυχώς, μόνον για τον τραγικό θάνατο του Αμπντεραχίμ Φακίρ. Πρόκειται για ένα ακραίο αφήγημα, το οποίο μοιάζει να ισχυροποιείται όλο και περισσότερο.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...