Τελευταία νέα
Η πρώτη αντίδραση της Ακρίτα μετά τη μη εκλογή της στη θέση αντιπροέδρου της Βουλής ΠΝΟ: Εδώ και τώρα λύση στα προβλήματα των ναυτικών Ωρα μηδέν για τον Χαρασώνα Σύρου – Εκδικάζονται οι προσφυγές για την τουριστική επένδυση-μαμούθ Γεραπετρίτης: «Εκτιμούμε ότι σε περίπτωση επιθετικότητας θα έχουμε άμεση αλληλεγγύη από την ΕΕ» ΣΥΡΙΖΑ κατά Χατζηδάκη: Αν εμείς είμαστε “λαϊκιστές”, τότε εκείνος και η κυβέρνησή του είναι ψεύτες Λάκης Χαλκιάς – Πάνος Γεραμάνης: Μια φιλία σαν το παλιό καλό κρασί Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Η Meridiam μπροστά για να μείνει πίσω η Αθήνα Κυψέλη: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 43χρονο και την σύντροφό του για το δολοφονημένο βρέφος Γεραπετρίτης: Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε υποχώρηση σε σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα Γερμανία: Ταυτοποιήθηκαν δύο ύποπτοι για την απόπειρα επίθεσης στο αεροδρόμιο της Λειψίας Κουφονικολάκου: Οι βασικοί άξονες του οικονομικού προγράμματος της ΕΛΑΣ – «Κοστολογημένα μέτρα εντός των ευρωπαϊκών κανόνων» Μαίνεται η φωτιά στον Μύτικα Θήβας: Κοντά σε φωτοβολταϊκά οι φλόγες – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις [βίντεο]
Moneypress.gr

Χρηματιστήριο: Αντοχές απέναντι στη Μέση Ανατολή – Στήριγμα τα διυλιστήρια, φρένο οι τράπεζες

Αξιοσημείωτες αντοχές επέδειξε το Χρηματιστήριο Αθηνών απέναντι στο αρνητικό διεθνές κλίμα που προκάλεσε η αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται με άνεση πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.500 μονάδων. Παρά τις επιλεκτικές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες και σε ορισμένα blue chips, η ελληνική αγορά απέδειξε ότι διαθέτει ισχυρές άμυνες, βρίσκοντας στήριξη κυρίως στις μετοχές της ενέργειας και σε επιλεγμένους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με οριακές απώλειες 0,05%, στις 2.512,07 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 2.501,05 μονάδων (-0,48%) και των 2.516,67 μονάδων (+0,14%). Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 208,3 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει αυξημένο, ενώ ο όγκος συναλλαγών έφθασε τα 30,7 εκατ. τεμάχια. Μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν ακόμη 1,9 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 19,6 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο δεικτών, ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με οριακή πτώση 0,05%, στις 6.387,20 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,62% στις 2.859,77 μονάδες, ενώ ο δείκτης Mid Cap έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 3.122,38 μονάδες.
Στο επίκεντρο των αγοραστών βρέθηκαν για ακόμη μία συνεδρίαση οι μετοχές των διυλιστηρίων, οι οποίες συνεχίζουν να επωφελούνται από τις προσδοκίες για υψηλή κερδοφορία αλλά και από τις ιδιαίτερα αισιόδοξες εκθέσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων.
Η HelleniQ Energy ξεχώρισε με άνοδο 4,21%, κλείνοντας στα 11,87 ευρώ και πλησιάζοντας εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 12 ευρώ, επίπεδα που αντιστοιχούν στα υψηλότερα της τελευταίας 18,5ετίας. Θετική ήταν και η εικόνα της Motor Oil, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,23%, κλείνοντας στα 47,58 ευρώ, έχοντας προηγουμένως κινηθεί ενδοσυνεδριακά πάνω από τα 48 ευρώ, διευρύνοντας τα ιστορικά υψηλά της.
Εξίσου εντυπωσιακή ήταν η εικόνα της ΕΥΔΑΠ, η οποία κατέγραψε άνοδο 3,79%, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στα 12,60 ευρώ, τιμή που αποτελεί νέο υψηλό περίπου 18 ετών. Θετικά κινήθηκε και η Viohalco, η οποία κατάφερε να ανατρέψει πλήρως τις αρχικές πιέσεις και να κλείσει με άνοδο 2,25% στα 18,18 ευρώ, επιστρέφοντας πάνω από το όριο των 18 ευρώ.
Στα υπόλοιπα μη τραπεζικά blue chips, κέρδη σημείωσαν η Coca-Cola HBC (+1,22%), η Allwyn (+1,20%), η Metlen (+0,93%) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,04%), ενώ στον αντίποδα πιέσεις καταγράφηκαν στη ΔΕΗ (-1,12%), στον ΟΤΕ (-0,71%), στη Jumbo (-0,88%) και στην AKTOR (-1,69%), με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κατοχυρώσεις κερδών μετά την πρόσφατη έντονη ανοδική πορεία.
Στον τραπεζικό κλάδο επικράτησαν ελεγχόμενες πιέσεις, με τις συναλλαγές να παραμένουν σχετικά περιορισμένες. Η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε κατά 1,55% στα 15,555 ευρώ, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Η Alpha Bank έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,75% στα 4,079 ευρώ, ενώ η Eurobank υποχώρησε κατά 0,55% στα 4,36 ευρώ. Αντίθετα, η Τράπεζα Πειραιώς κινήθηκε ανοδικά κατά 0,54%, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στα 9,30 ευρώ, ενώ η Τράπεζα Κύπρου ενισχύθηκε οριακά κατά 0,20% στα 10,20 ευρώ. Απώλειες κατέγραψαν επίσης η Optima Bank (-0,97%) και η CrediaBank (-2,66%), ενώ η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος ενισχύθηκε κατά 1%, κλείνοντας στα 15,10 ευρώ.
 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...