Τελευταία νέα
Μάχη εφ’ όλης της ύλης στη Βουλή: Ο Μητσοτάκης προβάλλει μεταρρυθμίσεις, ο Ανδρουλάκης ανεβάζει τους τόνους Νίκος Ανδρουλάκης: Τι θα πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο σκληρό μπρα ντε φερ στη Βουλή Βουλή: Ρυθμίσεις για υπαίθριο εμπόριο και επενδύσεις που υπάγονται σε καθεστώς κρατικών ενισχύσεων Μητσοτάκης: “Θεσμική φυγή προς τα εμπρός”-Απαντήσεις και συνταγματικές πρωτοβουλίες για τις διαχρονικές παθογένειες Βουλή: Σήμερα η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για το Κράτος Δικαίου Στη σκιά της περιπέτειας υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη η σύγκρουση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στη Βουλή – Η πρόταση για αναβολή της συζήτησης και η απάντηση του Μαξίμου Ανδρουλάκης: Μετωπική σύγκρουση για ανάδειξη της προσωπικής ευθύνης Μητσοτάκη-Η στρατηγική στη σημερινή συζήτηση Το ιδεολογικό μανιφέστο Τσίπρα για τον πολλαπλασιασμό των δυνάμεων Αριστεράς και Κεντροαριστεράς Γιώργος Μυλωνάκης: Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο για την κατάσταση της υγείας του – Παραμένει στη ΜΕΘ μετά τη ρήξη ανευρύσματος Βουλή: Στις 11 η συζήτηση για το Κράτος Δικαίου-Σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για υποκλοπές-ΟΠΕΚΕΠΕ-Λαζαρίδη Στη σκιά της περιπέτειας του Γ. Μυλωνάκη η συζήτηση στη Βουλή για το κράτος δικαίου Παύλος Μαρινάκης για Γιώργο Μυλωνάκη: «Είναι δυνατός, σύντομα θα είναι κοντά μας»
Money-tourism.gr

Όλ. Κεφαλογιάννη στη Figaro: Ρεκόρ τουρισμού το 2025 | Στοίχημα η επιμήκυνση της σεζόν και νέες απευθείας πτήσεις από Γαλλία το 2026

Τη στρατηγική της Ελλάδας για έναν πιο βιώσιμο, ισόρροπα κατανεμημένο και τεχνολογικά υποστηριζόμενο τουρισμό παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Figaro, τονίζοντας ότι «υπάρχει χώρος για ακόμη περισσότερους επισκέπτες» στη χώρα, παρά τις πιέσεις που προκαλούν κάθε καλοκαίρι οι καύσωνες, οι πυρκαγιές, η υπερσυγκέντρωση τουριστών σε ορισμένους προορισμούς και τα προβλήματα υδατικών πόρων.
Η υπουργός ανέδειξε τη Γαλλία ως αγορά-κλειδί για τον ελληνικό τουρισμό, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Γάλλοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2024. Όπως είπε, η γαλλική αγορά αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, τόσο για την ενίσχυση των αφίξεων όσο και για τη στήριξη της προσπάθειας επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και γεωγραφικής διασποράς της ζήτησης.
Σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη, το 2025 εξελίσσεται σε ακόμη μία χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με αύξηση εσόδων κατά 10% και άνοδο αφίξεων κατά 4%. Η πορεία αυτή, όπως εκτίμησε, φέρνει την Ελλάδα πολύ κοντά στο να συγκαταλέγεται στις δέκα πιο επισκέψιμες χώρες του κόσμου, με σχεδόν 40 εκατομμύρια ταξιδιώτες σε πληθυσμό μόλις 10 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που παραμένουν, όπως αναγνώρισε, είναι η έντονη εποχικότητα, καθώς περισσότερο από το 50% των αφίξεων εξακολουθεί να συγκεντρώνεται στο τετράμηνο Ιουνίου–Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια αλλαγής είναι ήδη ορατά. Το διάστημα Ιανουαρίου–Μαΐου 2025 καταγράφηκε αύξηση επισκεπτών κατά 20%, ενώ και οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος κινήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, έστω και από χαμηλότερη βάση. «Για εμάς είναι κρίσιμο να υποδεχόμαστε επισκέπτες όλο τον χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι, προβάλλοντας διαφορετικές πολιτιστικές και θεματικές εμπειρίες», υπογράμμισε.
Στο πεδίο των προορισμών, η υπουργός σημείωσε ότι ο τουριστικός χάρτης της χώρας, που σήμερα κυριαρχείται από την Αθήνα, τις Κυκλάδες και τα Ιόνια νησιά, αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω έως το 2026. Η Πελοπόννησος αναδεικνύεται σε μία από τις περιοχές με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, ενισχυόμενη και από την κινηματογραφική προβολή, καθώς μέρος της ταινίας The Odyssey του Κρίστοφερ Νόλαν γυρίστηκε στη νότια Πελοπόννησο και θα προβληθεί στη Γαλλία τον Ιούλιο του 2026. Με πλούσια αρχαιολογικά μνημεία, παρθένα τοπία και ιστορικές πόλεις όπως η Μονεμβασιά, η περιοχή συμπυκνώνει, όπως ανέφερε, όλα όσα ελκύουν τους Γάλλους ταξιδιώτες, οι οποίοι «αγαπούν να ανακαλύπτουν προορισμούς που δεν είναι ακόμη ευρέως γνωστοί».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην αεροπορική συνδεσιμότητα. Για το 2026, ανακοίνωσε περαιτέρω ενίσχυση των απευθείας πτήσεων μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, με νέες ή ενισχυμένες γραμμές όπως η Λυών–Αθήνα και περισσότερα δρομολόγια Παρίσι–Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, θα αυξηθούν οι συνδέσεις από μεγάλες γαλλικές πόλεις προς την Αθήνα από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Όπως πρόσθεσε, το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων έχει μειωθεί κατά 13% σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη που χαρακτήρισε «πολύ θετική», μετά τις αυξήσεις των δύο προηγούμενων ετών.
Αναφερόμενη στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, η κ. Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι η Ελλάδα επιταχύνει τη μετάβασή της σε πιο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο. Στη Σαντορίνη και τη Μύκονο έχουν ήδη τεθεί ποσοστώσεις στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων κατά την υψηλή περίοδο, συνοδευόμενες από ειδικούς φόρους για τη χρηματοδότηση τοπικών έργων. Παράλληλα, τα ξενοδοχεία αξιολογούνται σταδιακά με βάση τη διαχείριση νερού και ενέργειας, ενώ πολλές παραλίες έχουν καταστεί προσβάσιμες σε όλους, σε απάντηση και στις αντιδράσεις κατοίκων που πυροδότησαν το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας».
«Δεν πρόκειται πια μόνο για μάρκετινγκ, αλλά για διαχείριση προορισμών με στόχο την προστασία της φύσης, του πολιτισμού και της κοινωνικής συνοχής», τόνισε.
Η νέα στρατηγική αξιοποιεί και την τεχνολογία. Η εφαρμογή MyGreece, πλήρως ανασχεδιασμένη για το 2026, θα ενσωματώνει περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη, προσφέροντας εξατομικευμένα δρομολόγια και προτάσεις θεματικών εμπειριών, από ορεινό και οινοτουρισμό έως ευεξία και γαστρονομία. Στόχος είναι η ανάδειξη μιας λιγότερο γνωστής και λιγότερο κορεσμένης Ελλάδας, με καλύτερη κατανομή της ζήτησης σε νέες περιοχές και σε περισσότερους μήνες του χρόνου.
Πηγή: Le Figaro

The post Όλ. Κεφαλογιάννη στη Figaro: Ρεκόρ τουρισμού το 2025 | Στοίχημα η επιμήκυνση της σεζόν και νέες απευθείας πτήσεις από Γαλλία το 2026 appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...