Τελευταία νέα
Μαρινάκης: Έμφαση στη μεσαία τάξη, τις MμΕ, τους συνεπείς και τις οικογένειες – Το στίγμα των εξαγγελιών στη ΔΕΘ Στην Πάρο με τον Λάκη Λαζόπουλο η Χάρις Αλεξίου: «Σε μια φωτογραφία που έχει τη σημασία της. Οσονούπω» Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Ο Πάνος Λαζαράτος κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας για παρανομίες Παύλος Πολάκης στα «Χ.ν.»: «Θέλω να ηγηθώ του ΣΥΡΙΖΑ» – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για υποψηφιότητα στον Δήμο Χανίων Παύλος Μαρινάκης για τα μέτρα στη ΔΕΘ: Έμφαση σε μεσαία τάξη, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικογένειες – Εξετάζεται η μείωση προκαταβολής φόρου Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Επίδαυρο για την παράσταση «Ίων» Ο Αδωνις πανηγυρίζει για την επέτειο του τέλους του εμφυλίου: «Ευτυχώς σώθηκε η Ελλάδα από την κομμουνιστική απειλή» Μητσοτάκης από τη Δυτική Μακεδονία: «Να τρέξουμε πιο γρήγορα» τα έργα και τις επενδύσεις Μέγαρα: Νεκρή 35χρονη οδηγός μοτοσικλέτας σε τροχαίο Πολάκης: «Δεν θα αλλάξω εγώ, ο Τσίπρας έφυγε – Με ενδιαφέρει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» Ρατσισμός είναι η γενοκτονία στη Γάζα και όχι η αντίσταση στο έγκλημα του Ισραήλ – Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας Τσίπρας ή Σαμαράς; Ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Iatrikostypos.com

Όταν το σώμα φωνάζει και κανείς δεν ακούει: Η έγκαιρη διάγνωση του Σκληροδέρματος μπορεί να αλλάξει ζωές

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος, στις 29 Ιουνίου, η FESCA (Federation of European Scleroderma Associations) υλοποιεί τη διεθνή εκστρατεία ευαισθητοποίησης «Hear the Unheard», καλώντας την κοινωνία και τους επαγγελματίες υγείας να ακούσουν τις φωνές των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο και να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια. Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), μέλος της FESCA για την Ελλάδα, συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία, ενισχύοντας το μήνυμα ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Το Σκληρόδερμα είναι ένα σπάνιο, χρόνιο και συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία και ζωτικά όργανα, όπως οι πνεύμονες, η καρδιά και το πεπτικό σύστημα. Παρότι η νόσος μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, τα πρώτα συμπτώματά της συχνά περνούν απαρατήρητα ή αποδίδονται σε άλλες αιτίες. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ασθενείς χρειάζονται μήνες ή ακόμη και χρόνια μέχρι να λάβουν τη σωστή διάγνωση.

Ανάμεσα στα πιο συχνά πρώιμα σημάδια της νόσου είναι το Φαινόμενο Raynaud – η αλλαγή χρώματος των δακτύλων στο κρύο ή στο στρες – καθώς και η σκλήρυνση ή πάχυνση του δέρματος, η επίμονη κόπωση και άλλα συμπτώματα που συχνά δεν συνδέονται άμεσα με το Σκληρόδερμα. Η καθυστέρηση στην αναγνώριση αυτών των ενδείξεων μπορεί να επηρεάσει την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Η φετινή εκστρατεία δίνει βήμα στους ίδιους τους ασθενείς να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες: τα πρώτα συμπτώματα που αγνοήθηκαν, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μέχρι να βρουν απαντήσεις και την εμπειρία τους μέσα στο σύστημα υγείας. Μέσα από αυτές τις αφηγήσεις αναδεικνύεται ένα κοινό μήνυμα: όσο νωρίτερα αναγνωριστεί η νόσος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες για καλύτερη διαχείριση, περιορισμό των επιπλοκών και βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών.
Η εκστρατεία απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής όσο και στο ευρύ κοινό. Η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων και η έγκαιρη παραπομπή σε ρευματολόγο μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση των καθυστερήσεων στη διάγνωση και στην έναρξη της κατάλληλης παρακολούθησης και θεραπευτικής αντιμετώπισης.
«Οι ιστορίες των ανθρώπων που ζουν με Σκληρόδερμα δεν είναι απλώς προσωπικές μαρτυρίες. Είναι πολύτιμα μηνύματα που μπορούν να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους να αναγνωρίσουν εγκαίρως τα συμπτώματά τους και να αναζητήσουν εξειδικευμένη βοήθεια. Ας ακούσουμε αυτές τις φωνές και ας συμβάλουμε όλοι ώστε κανένας ασθενής να μη χρειάζεται να περιμένει χρόνια μέχρι να λάβει μια διάγνωση», δηλώνει η Καίτη Αντωνοπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη FESCA.
The post Όταν το σώμα φωνάζει και κανείς δεν ακούει: Η έγκαιρη διάγνωση του Σκληροδέρματος μπορεί να αλλάξει ζωές appeared first on Iatrikostypos.com.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...