Τελευταία νέα
Σκέρτσος για δηλώσεις Τεμπονέρα: Καινούριο φούρνο έφτιαξαν, ίδια κουλούρια πλάθουν Γαλλία: Ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους εξ αιτίας της τεχνητής νοημοσύνης Χωρίς περιορισμούς οι εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ εισηγείται η Διακομματική  Σε καταφύγιο ζώων στην Ιεράπετρα ο Μητσοτάκης – Το «ευχαριστώ» του ιδιοκτήτη Τράπεζα Θεμάτων: Η πιο σημαντική επίθεση σε ελληνικό κυβερνητικό οργανισμό – Με απόλυτη ασφάλεια οι Πανελλαδικές διαβεβαιώνουν τα αρμόδια υπουργεία Σκέρτσος για ΣΥΡΙΖΑ: Καινούριο φούρνο έφτιαξαν, ίδια κουλούρια πλάθουν Ρένα Δούρου: “Έχουμε πάρει 100% το μήνυμα που μας έστειλαν οι πολίτες στις 21 Μαίου. Μονομέτωπος κατά του Μητσοτάκη” «Βόμβα» από επιφανή Κινέζο επιστήμονα για την προέλευση του κορωνοϊού KKE: Διαγραφή χρεών της περιόδου της πανδημίας των μη μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ Πλεύση Ελευθερίας: Υποψήφια έπαθε «μπλακ άουτ» στον «αέρα» δελτίου ειδήσεων (βίντεο) Εκρυθμη η κατάσταση στο Κόσοβο: Στρατιώτες του ΝΑΤΟ αναπτύσσονται για τη φύλαξη κτιρίων Ο Πούτιν εργάζεται από το Κρεμλίνο – «Καμία απειλή» για τους κατοίκους της Μόσχας από τα drones

Κ. Μητσοτάκης:”Eξαιρετικά σημαντικό ότι το μάθημα της οδικής ασφάλειας θα εντάσσεται πια οργανωμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων μας.”

03/02/2021

 O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε σήμερα  στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου όπου  μίλησε στην παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021-2030, που έχει ως στόχο την μείωση των θανάτων και των σοβαρά τραυματιών κατά 50% στα επόμενα χρόνια.Ο κ.Μητσοτακης επεσήμανε ότι το μάθημα της οδικής ασφάλειας θα εντάσσεται πια οργανωμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων .

Το Σχέδιο Δράσης που θα γίνει νόμος του κράτους, και παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, εμπλέκει για την υλοποίησή του σε εθνικό επίπεδο όλους τους αρμόδιους φορείς και προβλέπει μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση Εθνικού Παρατηρητηρίου για την οδική ασφάλεια, τη βελτίωση του οδικού δικτύου με μεγάλα έργα υποδομών, τη διδασκαλία της Κυκλοφοριακής Αγωγής στα σχολεία από το δημοτικό που πλέον γίνεται υποχρεωτική, την αλλαγή όλης της φιλοσοφίας των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης, συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εκπαιδευτής οδήγησης, αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την ψηφιοποίηση της διαδικασίας ελέγχων για τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν επίσης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, η Υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων Χρήστος Κέλλας, η Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ι.Ο.ΑΣ “Πάνος Μυλωνάς” Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ) Ευάγγελος Μπεκιάρης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ο Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) Παναγιώτης Παπαντωνίου, ο Πρόεδρος ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Καθηγητής στη Διαχείριση και Ασφάλεια της Κυκλοφορίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιώργος Γιαννής, ο Πρόεδρος της Hellastron (Hellenic Association of Toll Road Network) Σταύρος Σταυρής, ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΜΕΑ Βασίλης Κουτσιανός, ο δημοσιογράφος, εκπαιδευτής οδήγησης Θανάσης Χούντρας, η εκπαιδευτικός Ράνια Χρυσανθοπούλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, η διασώστρια του ΕΚΑΒ Αφροδίτη Δημαρά, η αστυνομική υπάλληλος της Τροχαίας Αναστασία Τζαρίμα και ο Πυροσβέστης Γεώργιος Αρβανίτης.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

Ευχαριστώ πολύ κύριε Υφυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου καταρχάς να ευχαριστήσω τον οικοδεσπότη μας, ο οποίος για ακόμα μία φορά μας παραχωρεί αυτόν τον εξαιρετικό χώρο: το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου.

Το είχε κάνει και πριν από 4 χρόνια, όταν ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχα παρουσιάσει την πρότασή μας για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας την οποία συμπυκνώναμε τότε στη λέξη “προσέχω”. Και χαίρομαι πάρα πολύ που σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα όχι απλά να επανέλθουμε στο θέμα αυτό, αλλά να παρουσιάσουμε πια τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου για την οδική ασφάλεια, για τους οποίους σας μίλησε αναλυτικά ο Υφυπουργός Μεταφορών, αλλά και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Το ενδιαφέρον μας για τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Σε μία χώρα η οποία εξακολουθεί και σήμερα να θρηνεί συμπολίτες στην άσφαλτο και βέβαια ταυτόχρονα να πρέπει να διαχειρίζεται και τις δραματικές επιπτώσεις εκείνων των τροχαίων ατυχημάτων που οδηγούν σε αναπηρίες και τετραπληγίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτήν την πολύ σημαντική διάσταση της οδικής ασφάλειας.

Και βέβαια δεν θα πρέπει η ευαισθητοποίησή μας για τα θέματα της οδικής ασφάλειας να περιορίζεται στην εύλογη, αλλά συνήθως βραχυπρόθεσμη αγανάκτηση που προκαλούν τροχαία ατυχήματα όταν αυτά συμβαίνουν και μονοπωλούν τα φώτα της δημοσιότητας, συνήθως για ελάχιστο χρονικό διάστημα, εμείς τουλάχιστον και εγώ και ο Γιάννης το γνωρίζουμε αυτό πάρα πολύ καλά να συμβαίνει στην Κρήτη η οποία δυστυχώς έχει ιδιαίτερα επιβαρυμένα στατιστικά στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας.

Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε στη χώρα είναι αποτελεσματικές οριζόντιες πολιτικές. Και οριζόντιες πολιτικές είναι εκείνες οι πολιτικές οι οποίες στηρίζονται, όπως είπαμε, σε πραγματικά δεδομένα και μπορούν να λύνουν το ζήτημα του συντονισμού και της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων ανά διακριτούς τομείς πολιτικής, εκεί που συνήθως εμπλέκονται διαφορετικά υπουργεία και διαφορετικοί δημόσιοι φορείς.

Και αυτό ακριβώς επιχειρούμε να κάνουμε με αυτό το εθνικό σχέδιο και δεν είναι τυχαίο ότι ξεκίνησε ο Γιάννης την παρουσίασή του μιλώντας για την σημασία των πραγματικών δεδομένων, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε και να ασκούμε δημόσιες πολιτικές στα τυφλά, αλλά αναλύοντας σας και την προσέγγισή μας για το ζήτημα διακυβέρνησης και εφαρμογής αυτού του σχεδίου για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Και πιστεύω ότι οι στόχοι μας πρέπει όντως να είναι φιλόδοξοι.

Hapco - ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟ HAPCO

Όπως σας έδειξε και ο Γιάννης στην παρουσίασή του, ναι υπήρξε μία σημαντική μείωση στον αριθμό των θανάτων την τελευταία δεκαετία η οποία οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους, όμως εξακολουθούμε να είμαστε πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον αριθμό των θανάτων αλλά και των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων που οδηγούν σε αναπηρίες και τετραπληγίες και βέβαια απέχουμε πάρα πολύ από τις καλύτερες χώρες και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διορθώσουμε.

Δεν θέλω να επαναλάβω όλα τα ενδιαφέροντα σημεία του σχεδίου όπως αναλύθηκαν από τον Υπουργό και από τον Υφυπουργό. Επιτρέψτε μου μόνο να σταθώ επιγραμματικά σε κάποιες πτυχές του σχεδίου στις οποίες αποδίδω ιδιαίτερη σημασία. Το πρώτο αφορά την κουλτούρα μας. Την αντίληψή μας για το τι σημαίνει να οδηγούμε ένα αυτοκίνητο, μία μοτοσυκλέτα και αυτό φυσικά μας φέρνει αμέσως στα ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση, στην αναμόρφωση του συστήματος εξετάσεων, πόσο σημαντικό είναι ειδικά τα νέα παιδιά να βλέπουν τις εξετάσεις οδήγησης, αλλά και τη διαδικασία που προηγείται της εξέτασης ως μία διαδικασία στην οποία θα μάθουν πραγματικά να οδηγούν. Και όχι απλά ως μία τυπική διαδικασία με την οποία θα πάρουν ένα δίπλωμα για να έρθουν στη συνέχεια να μάθουν να οδηγούν. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διορθώσουμε και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στην διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς των οδηγών. Για αυτό και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι το μάθημα της οδικής ασφάλειας θα εντάσσεται πια οργανωμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων μας. Έχουμε δει σε πολλές εκφάνσεις πολιτικής ότι τα παιδιά πολλές φορές επηρεάζουν τις συμπεριφορές και των ενηλίκων. Το είδαμε παραδείγματος χάρη στα ζητήματα της ανακύκλωσης. Δεν εκπαιδεύουμε λοιπόν μόνο τα νέα παιδιά όταν θα έρθει η ώρα να γίνουν οδηγοί, τα νέα παιδιά θα επηρεάσουν και τους γονείς τους ως προς την οδική τους συμπεριφορά.

Στα ζητήματα τα οποία αφορούν την ασφάλεια των δρόμων μίλησε αναλυτικά ο Υπουργός, θέλω να σταθώ ιδιαίτερα όχι μόνο στη σημασία που έχουν οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι για την βελτίωση των τροχαίων ατυχημάτων, αυτό είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε, θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι από τα όποια στατιστικά στοιχεία έχουμε, φαίνεται ότι πάρα πολλά ατυχήματα συμβαίνουν εντός των πόλεων, αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Γι’ αυτό και η παρέμβαση την οποία κάνουμε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, 7.000 παρεμβάσεις σε σημεία τα οποία γνωρίζουμε ότι έχουν αυξημένη επικινδυνότητα. Μικρές παρεμβάσεις μπορούν να κάνουν πραγματικά όμως τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Και αρκεί να κάνει κανείς μία βόλτα σε οποιοδήποτε επαρχιακό δρόμο να δει τον αριθμό των εικονοστασίων, για να αντιληφθεί κανείς πόσο σημαντική μπορεί να είναι αυτή η παρέμβαση για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Τέλος, θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να αγκαλιάσουμε την πρόοδο την οποία κάνει η τεχνολογία, αλλά και τις αλλαγές στις συνήθειες της μετακίνησης, που επιβάλλει η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη. Πολύ σωστά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ μίλησε για σχέδια, οργανωμένα σχέδια, βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Δεν αρκεί απλά ένας δήμαρχος, αγαπητέ πρόεδρε, να φτιάξει έναν -να το πω- ξεκούδουνο ποδηλατόδρομο.

AXA Ι.Ο.ΑΣ. «εκπαιδεύουν» μαθητές στην Οδική Ασφάλεια - axa, ασφαλιση  αυτοκινητ

Το πώς λειτουργεί μία πόλη, το πώς κινείται κάποιος σε κάποια πόλη, το πώς συνδυάζονται οι μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αυτοκίνητα, με ποδήλατα, το πώς κινούνται οι πεζοί θα πρέπει να είναι μελετημένο πια σε επίπεδο αστικού ιστού, ώστε οι παρεμβάσεις να γίνονται οργανωμένα και για να βελτιώσουμε την οδική ασφάλεια, αλλά και προφανώς για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μας εντός των πόλεων. Και οι συνήθειες αλλάζουν.

Παραδείγματος χάρη θα έχουμε, το γνωρίζουμε, πολύ περισσότερους ποδηλάτες πια εντός των πόλεών μας, ειδικά στα Τρίκαλα, αυτό είναι κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει. Και το πώς θα αντιμετωπίζουμε τους ποδηλάτες με σεβασμό, πώς θα ενθαρρύνουμε τον κόσμο να φύγει από τα τετράτροχα και να πάνε στα δίκυκλα είτε είναι ηλεκτρικά είτε είναι απλά ποδήλατα και το πώς θα το κάνουμε αυτό με ασφάλεια, είναι και αυτή μία πρόκληση που αφορά το μέλλον και όχι το παρελθόν.

Τέλος, τεράστια σημασία θα παίξει η ίδια η πρόοδος της τεχνολογίας. Αναφέρθηκε και ο Υφυπουργός στον αριθμό των παλαιών οχημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Και βέβαια τα παλιά αυτοκίνητα δεν είναι υποχρεωτικό ότι είναι λιγότερο ασφαλή υπό την προϋπόθεση ότι συντηρούνται σωστά, στην τεχνολογία των οχημάτων όμως έχει συντελεστεί μία μεγάλη επανάσταση. Αυτή η επανάσταση έχει να κάνει με ενεργητικά και παθητικά συστήματα ασφἀλειας τα οποία έρχονται και βοηθούν και υποστηρίζουν τον οδηγό διορθώνοντας, ενδεχομένως, ανθρώπινα λάθη. Ναι, το ανθρώπινο λάθος θα είναι πάντα μέρος της ανθρώπινης φύσης, όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τεχνολογία πια θα μπορεί να παρεμβαίνει, να διορθώνει ανθρώπινα λάθη και όταν κάποια στιγμή φτάσουμε και σε ένα κόσμο αυτόνομης οδήγησης το σκεπτικό πίσω από αυτήν την τεχνολογική πρόοδο είναι ακριβώς για να μειώσουμε την πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους, να περιορίσουμε τα ατυχήματα, να σώσουμε ζωές, να γλιτώσουμε από βαριά ατυχήματα που οδηγούν σε αναπηρία και τετραπληγία.

Άρα, η αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων, με την κατεύθυνση την οποία έχουμε βάλει, οχήματα φιλικά προς το περιβάλλον, έχουν και αυτή τη διάσταση. Ότι όλα τα καινούργια αυτοκίνητα πια τα οποία πωλούνται, έχουν τέτοια ενισχυμένα συστήματα παθητικής αλλά και ενεργητικής ασφάλειας, τα οποία μειώνουν τις πιθανότητες σοβαρών ατυχημάτων.

Κλείνω λέγοντάς σας πόσο προσωπική σημασία αποδίδω σε αυτήν την πολιτική. Ίσως -θα το ξαναπώ- μεταφέροντας τα βιώματα της ιδιαίτερης πατρίδας μας όπου θρηνούμε κάθε χρόνο πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι θα δικαιολογούσαν τα στατιστικά, λόγω συμπεριφορών που δεν θα έπρεπε να επιτρέπουμε. Ξέρουμε ότι τα ζητήματα οδικής ασφάλειας μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αλλάζοντας και πείθοντας τον κόσμο να μεταβάλλει τη συμπεριφορά του. Γιατί πολλά από τα ατυχήματα οφείλονται σε ατομικές επιλογές οι οποίες δεν θα έπρεπε να είναι σε καμία περίπτωση δικαιολογημένες. Η κατανάλωση αλκοόλ ή ανεβαίνεις στη μηχανή χωρίς κράνος, υπερβολική ταχύτητα, δεν φοράμε ζώνες, τα γνωρίζετε λίγο-πολύ δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε.

Προφανώς και η εφαρμογή ενός σύγχρονου κώδικα οδικής κυκλοφορίας και η επιβολή προστίμων είναι σημαντικό, αλλά όχι το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας. Πάνω από όλα πρέπει να αντιληφθούμε ότι προσέχοντας στο δρόμο σεβόμαστε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας, αυτούς που βάζουμε στο αυτοκίνητο, αλλά και τους συμπολίτες μας. Και πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία είναι συνολικά ώριμη να κάνει και αυτό το μεγάλο άλμα αλλαγών συμπεριφοράς συνεπικουρούμενη πια από ένα οργανωμένο, πολυεπίπεδο σχέδιο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας το οποίο είμαι απολύτως σίγουρος ότι όταν θα έρθει η ώρα να το αξιολογήσουμε σε βάθος χρόνου, σε πέντε σε δέκα χρόνια από τώρα, θα έχει φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα ως προς τη σημαντική βελτίωση των στατιστικών δεικτών στη χώρα μας σε αυτό το δείκτη.

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για την σημαντική δουλειά που έχετε κάνει και θα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την πρόοδο εφαρμογής του συγκεκριμένου σχεδίου και ευχαριστώ και πάλι τον οικοδεσπότη μας που μας παραχώρησε αυτόν τον καταπληκτικό χώρο.

Διαβάστε επίσης...