Λίγο πριν από τις 17:30 ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης και επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών. Αμέσως μετά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας έστειλε σαφές μήνυμα συνέχισης του διαλόγου.
«Είχαμε μια αναλυτική και παραγωγική συζήτηση, ήταν πολύωρη και μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε όλα τα επιμέρους ζητήματα για τον πρωτογενή τομέα. Συμφωνήσαμε να δούμε και κάποια επιπλέον ζητήματα για το κόστος παραγωγής, π.χ. για ηλεκτρικό ρεύμα και ΕΦΚ στην αντλία, την ενίσχυση συγκεκριμένων καλλιεργειών. Συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεργασία με τον πρωθυπουργό. Υπήρξε πολύ καλή και παραγωγική συζήτηση, εύχομαι και ελπίζω από εδώ και πέρα να πρυτανεύσει η κοινή λογική. Θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας τα αιτήματα των αγροτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αντιπροσωπεία των αγροτών αποτελείτο από 25 μέλη και έξι παρατηρητές, οι οποίοι κατέθεσαν λίστα 14 αιτημάτων, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για την ικανοποίησή τους. Στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν το κόστος παραγωγής, τις ενεργειακές επιβαρύνσεις και τη στήριξη συγκεκριμένων καλλιεργειών.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα συνεννόησης, εκφράζοντας την ελπίδα για «μία παραγωγική συζήτηση». Όπως τόνισε, «κατά την άποψή μας, αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Νομίζω ότι έχουμε ήδη κινηθεί σε πολλά επίπεδα κι έχουμε αντιμετωπίσει ζητήματα τα οποία διαχρονικά έχετε θέσει, όπως παρεμβάσεις στο αγροτικό ρεύμα αλλά και τη δυνατότητα να επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην αντλία, που ήταν ένα πάγιο αίτημά σας, το οποίο είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε και μπορούμε να συζητήσουμε και λεπτομέρειες υλοποίησης».
Σε άλλο σημείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν έχω την απαίτηση να συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε μία ουσιαστική συζήτηση έτσι ώστε να μπει και –θα έλεγα– ένα τέλος σε μία περίοδο μεγάλης έντασης».
Η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού
«Ελπίζω να έχουμε πραγματικά μία παραγωγική συζήτηση. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι, κατά την άποψή μας, αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.
Νομίζω ότι έχουμε ήδη κινηθεί σε πολλά επίπεδα κι έχουμε αντιμετωπίσει ζητήματα τα οποία διαχρονικά έχετε θέσει, όπως παρεμβάσεις στο αγροτικό ρεύμα αλλά και τη δυνατότητα να επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην αντλία, που ήταν ένα πάγιο αίτημά σας, το οποίο είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε και μπορούμε να συζητήσουμε και λεπτομέρειες υλοποίησης.
Έχουμε συζητήσει και ζητήματα υποστήριξης τιμών σε καλλιέργειες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, μέσα από ανακατανομή κονδυλίων τα οποία εξοικονομήθηκαν από τη μετάπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.
Δεν έχω την απαίτηση να συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε μία ουσιαστική συζήτηση έτσι ώστε να μπει και -θα έλεγα- ένα τέλος σε μία περίοδο μεγάλης έντασης, που δεν νομίζω τελικά ότι εξυπηρέτησε ούτε τα δικά σας δίκαια -και είναι αρκετά- ούτε την κοινωνία, η οποία νομίζω ότι αναζητά σε αυτή τη φάση να προχωρήσουμε μπροστά, αντιμετωπίζοντας αιτήματα τα οποία είναι δικαιολογημένα, αλλά από την άλλη ακούστηκε από μας τι από αυτά τα οποία ζητάτε μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί να γίνει.
Οπότε, προσβλέπω σε μία ανοιχτή και πολύ ειλικρινή συζήτηση».
Eurogroup: “Να φέρουμε απτά αποτελέσματα και με ταχύτητα” ζήτησε ο Πιερρακάκης
