Τελευταία νέα
Φάμελλος: «Αδύναμος κι εκβιαζόμενος ο πρωθυπουργός» Κεραμίδα για τον Μακάριο Λαζαρίδη: Καλείται να επιστρέψει 235.024 ευρώ Μητσοτάκης: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν η μόνη που δεν ευχήθηκε στον Μυλωνάκη και η μόνη που υιοθέτησε τα fake news για την κόρη μου Υπουργείο Ανάπτυξης: 10 παρεμβάσεις για επιχειρηματικότητα, βιομηχανία ανταγωνιστικότητα Π. Πέρκα: Ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα Πέρκα: Ο Μητσοτάκης  παρουσίασε μια “εικονική πραγματικότητα” του κράτους δικαίου στην Ελλάδα “Άθλια πρωθυπουργική ομιλία”: Κατηγορίες για θεσμική εκτροπή και διαφθορά από την Ζωή Κωνσταντοπούλου Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: «Τα μόνα απατηλά όνειρα είναι ότι θα παραμείνετε πρωθυπουργός» Σ. Φάμελλος: Το καθεστώς Μητσοτάκη είναι ανοικτή πληγή και απειλή για τη δημοκρατία Ν. Ανδρουλάκης: Εκλογές να φύγετε το γρηγορότερο δυνατό Δ. Μιχαηλίδου: Διπλάσιοι οι δικαιούχοι, ένα χρόνο μετά την άρση της αδικίας για το επίδομα κώφωσης ΣΥΡΙΖΑ για Λαζαρίδη: «Μετά από δύο εβδομάδες υπεκφυγών, ομολόγησε»
Moneypress.gr

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για επιβολή δασμών από Τραμπ: «Η απάντηση της Ε.Ε. στις απειλές θα είναι ισχυρή και ακλόνητη»

Σθεναρή απάντηση στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία και την επιβολή επιπλέον δασμών κατά των ευρωπαϊκών χωρών υποσχέθηκε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν νωρίτερα σήμερα Τρίτη. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δασμούς του Αμερικανού προέδρου για τη Γροιλανδία θα είναι «ακλόνητη»: «Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει με τους δασμούς 10% σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες για να αναγκάσει την αποχώρηση από τη Γροιλανδία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με μια ακλόνητη, ενωμένη και αναλογική απάντηση».
«Η ασφάλεια της Αρκτικής μπορεί να επιτευχθεί μόνο μαζί. Γι’ αυτό οι προτεινόμενοι πρόσθετοι δασμοί είναι λάθος, ειδικά μεταξύ μακροχρόνιων συμμάχων» συνέχισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Θεωρούμε τον αμερικανικό λαό όχι μόνο σύμμαχό μας, αλλά επίσης φίλο μας. Το να παρασυρθούμε σε μία δίνη προς τα κάτω δεν θα ωφελούσε παρά τους αντιπάλους που και οι δύο μας είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε στο περιθώριο» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τη «βελτίωση της ασφάλειας στην Αρκτική».
«Αυτό είναι ξεκάθαρα υπέρ τους κοινού μας συμφέροντος» τόνισε ακόμη κάνοντας λόγο για μεγάλα ευρωπαϊκά επενδυτικά σχέδια που εκπονούνται για τη Γροιλανδία.
Ταυτόχρονα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα πρόσφατα γεωπολιτικά σοκ θα ωθήσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση προς την οικοδόμηση μίας νέας ανεξάρτητης Ευρώπης: «Θα είμαστε σε θέση να κεφαλαιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία αν αναγνωρίσουμε ότι η αλλαγή αυτή είναι μόνιμη».
H δήλωση έγινε ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, όπου ελπίζουν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για το πώς θα προχωρήσουν σε περίπτωση που ο Τραμπ υλοποιήσει την απειλή του.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει επιστροφή στο θέμα της Γροιλανδίας και ότι είναι έτοιμος να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες που αντιτίθενται στο σχέδιό του. «Θα το κάνω, 100%» αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο NBC News. Λίγες ώρες αργότερα, μάλιστα, απείλησε με την επιβολή δασμών 200% στα γαλλικά κρασιά και τη σαμπάνια.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...