Ομόφωνο αρνητικό σήμα απέναντι στην προοπτική δημιουργίας λιγνιτωρυχείου στην Τριφυλία εκπέμπουν τόσο η Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και οι φορείς του τουρισμού της περιοχής, με αιχμή τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την ασυμβατότητα του έργου με το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής.
Η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείου σε έκταση άνω των 370 στρεμμάτων στον Δήμο Τριφυλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Σύμφωνα με την απόφαση, η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν συνάδει με τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της περιοχής ούτε με τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες της Περιφέρειας και έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική μετάβασης σε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η επιστροφή σε εξορυκτικές δραστηριότητες υψηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος δεν έχει θέση στο μέλλον της Τριφυλίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ήπιας ανάπτυξης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, η οποία, με επιστολή της προς τον δήμαρχο Τριφυλίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο λειτουργίας λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κυπαρισσίας. Οι ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι η τοπική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και τη φιλοξενία και προειδοποιούν ότι μια τέτοια δραστηριότητα θα προκαλούσε σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση, πλήγμα στην εικόνα της περιοχής και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στην οικονομική δραστηριότητα.
Στην επιστολή τους τονίζουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την αλλοίωση του φυσικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα της Τριφυλίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να κινηθούν σε συντονισμό με την τοπική κοινωνία για την αποτροπή του έργου.
Οι δύο παρεμβάσεις διαμορφώνουν ένα κοινό μέτωπο θεσμικών και παραγωγικών φορέων απέναντι στην προοπτική εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή, με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του τουριστικού και αγροτικού χαρακτήρα της Τριφυλίας.
The post «Διπλό όχι» σε λιγνιτωρυχείο στην Τριφυλία από Περιφέρεια Πελοποννήσου και ξενοδόχους appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.
Διαβάστε περισσότερα
