Τελευταία νέα
Νικόλας Φαραντούρης: Η απάντηση στα δημοσιεύματα για την απόσπαση της συζύγου του στην ελληνική αντιπροσωπεία της ΕΕ – «Έγινε νόμιμα» Γιώργος Καραμέρος: Παραιτείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραδίδει τη βουλευτική του έδρα Όρκους εκδίκησης μπροστά στο φέρετρο του Khamenei δίνουν οι Ιρανοί – Το πένθος γίνεται οργή κατά των ΗΠΑ Θρίλερ στην Κατερίνη: Εντοπίστηκε 50χρονη νεκρή στο σπίτι της πεθεράς της – Είχε τραύματα στο μέτωπο Ο Μαμντάνι είναι «Swiftie» και αποκαλύπτει τα αγαπημένα του τραγούδια Μ. Καρυστιανού: Πολιτική εκμετάλλευση από τη ΝΔ του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Θεσσαλονίκη Απάντηση Φαραντούρη σε δημοσίευμα: «Είναι θλιβερό γυναίκες σαν τη Δώρα να γίνονται στόχος ανδρών με πλαστά πτυχία» Παραιτήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και από βουλευτής ο Γιώργος Καραμέρος Marseaux: Δέκα άλμπουμ που έχω πάντα μαζί μου Παραιτείται από βουλευτής ο Γιώργος Καραμέρος – Επιστρέφει την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ Ντόκος: Η αντίδραση Μητσοτάκη-Σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης για την παγίδα από τους Ρώσους φαρσέρ Πατέρας Ταμπάκης: Ο ιερέας που τρέλανε τα διεθνή μέσα με το «βυζαντινό metal» – «Η κιθάρα φτιάχτηκε από τον Θεό» [βίντεο]
Moneypress.gr

Wall Street: Σε θετικό έδαφος οι δείκτες με «καύσιμο» την πτώση των τιμών του πετρελαίου

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες, την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν από τα πρόσφατα υψηλά τους, καθώς οι επενδυτές αναμένουν νέες εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στο Ιράν και τις επιπτώσεις του στις ενεργειακές ροές.
Ειδικότερα, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,65% στις 46.979 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,53% στις 6.708 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,44% στις 22.409 μονάδες.
Παρά τη σημερινή αντίδραση, οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς οδεύουν προς εβδομαδιαίες απώλειες. Ο S&P 500 βρίσκεται σε τροχιά πτώσης περίπου 1%, κάτι που θα σηματοδοτούσε την πρώτη τριπλή εβδομαδιαία πτώση του εδώ και περίπου έναν χρόνο. Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,7% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει μικρότερες απώλειες της τάξης του 0,3%.
Την ίδια ώρα, η πρόσφατη εκρηκτική άνοδος των τιμών του πετρελαίου φαίνεται να υποχωρεί. Τα συμβόλαια του West Texas Intermediate υποχωρούν περίπου 3%, κοντά στα 92 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent κινείται χαμηλότερα κατά περίπου 2%, στα 98 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (12/3) το Brent είχε κλείσει πάνω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2022, εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια των ενεργειακών ροών από τη Μέση Ανατολή.
Πάντως, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Pete Hegseth επιχείρησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες, δηλώνοντας από το Πεντάγωνο ότι η κατάσταση στο Στενό του Ορμούζ αντιμετωπίζεται και ότι δεν αποτελεί λόγο πανικού για τις αγορές.
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις, η άνοδος των τιμών της ενέργειας συνεχίζει να προβληματίζει τους επενδυτές. Όπως σημείωσε ο Chris Toomey της Morgan Stanley, οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου και οι φόβοι για νέο κύμα πληθωρισμού περιορίζουν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve μέσα στο έτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η διαταραχή στη λειτουργία του Στενού του Ορμούζ διαρκέσει περισσότερο από δύο ή τρεις μήνες, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές αξιολογούν και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών προσωπικής κατανάλωσης (PCE), που αποτελεί βασικό μέτρο πληθωρισμού για τη Federal Reserve, αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 2,8%, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ο δομικός δείκτης PCE, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 3,1% σε ετήσια.
Παράλληλα, τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ απογοήτευσαν. Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό μόλις 0,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bureau of Economic Analysis. Πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του 1,4% και πολύ χαμηλότερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για 1,5%, ενώ αποτελεί και έντονη υποχώρηση σε σχέση με την ανάπτυξη 4,4% που είχε καταγραφεί στο προηγούμενο τρίμηνο.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...