Τελευταία νέα
Surviror: Συγκλονίζει ο πατέρας του Σταύρου Φλώρου – «Ο Μάνος Μαλλιαρός τον έσωσε δύο φορές» Καραχάλιος κατά Καρυστιανού για το νέο κόμμα: «Δέχθηκε εντολή από τη Μόσχα» Μαρινάκης για Τσίπρα: “Τώρα είναι αργά για δάκρυα, η ιστορία δεν ξαναγράφεται” 18η Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα για τις γυναίκες στη ναυτιλία Μαθήματα… αστυνομοκρατίας στο ΑΠΘ: Καλούνται σε ανωμοτί κατάθεση επειδή υπερασπίστηκαν τους φοιτητές ΠΑΣΟΚ: Σιγή ασυρμάτου από το Μαξίμου και τον υφυπ. Εσωτερικών κ. Σπανάκη, για την υπόθεση ακινήτου που ενοικιάζει στα ΕΛΤΑ Ν.Δένδιας: Αναβαθμίζουμε με την «Ατζέντα 2030» τα Πολεμικά Μουσεία  2+1 κόμματα διαμορφώνουν νέο πολιτικό τοπίο-Η πρώτη κυβερνητική αντίδραση-Ποιο χώρο διεμβολίζουν περισσότερο Τσίπρας, Καρυστιανού ΚΥΣΕΑ: Στο επίκεντρο οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, η αναβάθμιση φρεγατών MEKO και η προμήθεια Bergamini Akylas: Ακύρωσε την εμφάνισή του στην ΕΡΤ μετά την επιστροφή από τη Eurovision – Τι συνέβη ΠΑΣΟΚ: «Σιγή ασυρμάτου από Μαξίμου και Σπανάκη για την υπόθεση ακινήτου που ενοικιάζει στα ΕΛΤΑ» Η ομολογία του Παναγόπουλου στέλνει στη… Δικαιοσύνη την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου
Newsit.gr

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα επόμενα βήματα της Βουλής και των κομμάτων για τη νέα δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

«Χρονική ορατότητα μηδέν» υπάρχει προς ώρας στη Βουλή για το πότε θα φτάσει η νέα δικογραφία που έχει διαβιβαστεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προς τον Άρειο Πάγο και αφορά δύο υπουργούς και 11 βουλευτές σχετικά με τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο για τις επικείμενες ενέργειες που θα ακολουθηθούν, αλλά και για το πού μπορεί να οδηγηθεί η υπόθεση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Η Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση για το σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νέα δικογραφία για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ούτε και για το με ποια διαδικασία εκτιμάται ότι θα έρθουν τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς τους ελεγχόμενους βουλευτές, ανέφερε κορυφαίος αξιωματούχος συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Η διαδικασία της διαβίβασης, όμως, είναι η εξής: η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαβιβάζει τη δικογραφία στον Άρειο Πάγο. Ο Άρειος Πάγος συντάσσει διαβιβαστικό και το στέλνει στον υπουργό Δικαιοσύνης, στην προκειμένη περίπτωση στον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα, που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, και στη συνέχεια το υπουργείο τη διαβιβάζει στη Βουλή των Ελλήνων.
Το πρώτο «κλειδί» για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ξεκινούν αυτομάτως είναι εάν στο διαβιβαστικό της δικογραφίας θα υπάρχει διαχωρισμός των διαδικασιών μεταξύ υπουργών και βουλευτών. Και αυτό γιατί για τους υπουργούς και υφυπουργούς ισχύει το άρθρο 86 του Συντάγματος, δηλαδή ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ για τους βουλευτές το άρθρο 62 του Συντάγματος, που αφορά την άρση ασυλίας βουλευτή.
Η δικογραφία που αφορά τους ελεγχόμενους υπουργούς ή υφυπουργούς, βάσει του άρθρου 86, για να τεθεί σε γνώση των κομμάτων και των βουλευτών, θα πρέπει πρώτα να ανακοινωθεί σε συνεδρίαση της Ολομέλειας. Με δεδομένο ότι τη Μεγάλη Δευτέρα κλείνουν οι εργασίες της Ολομέλειας και θα ανοίξουν το νωρίτερο στις 16 ή 17 Απριλίου, εκτιμάται ότι αυτό μάλλον πάει για μετά το Πάσχα. Βεβαίως, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, υπάρχει και η δυνατότητα να ανοίξει η Ολομέλεια με ειδική ημερήσια διάταξη μόνο και μόνο για να ανακοινωθεί η έλευση της δικογραφίας, προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες γρηγορότερα.
Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια η έλευση της δικογραφίας για υπουργούς με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αυτή θα διατεθεί προς ανάγνωση στους βουλευτές των κομμάτων στο ειδικά διαμορφωμένο δωματιάκι της Βουλής.
Στη συνέχεια, τα κόμματα θα αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, κάτι για το οποίο απαιτούνται 30 υπογραφές βουλευτών, ή όχι. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που εκτιμάται ως απολύτως βέβαιο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει συνεδρίαση στην Ολομέλεια για τη συζήτηση του αιτήματος σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής και λήψη της σχετικής απόφασης με μυστική ψηφοφορία.
Για τους βουλευτές
Δεν ισχύουν τα ίδια, βέβαια, για τους αναφερόμενους στη δικογραφία βουλευτές. Για αυτούς ενεργοποιούνται άλλες διαδικασίες, σύμφωνα με το άρθρο 62 και όσα προβλέπονται στον Κανονισμό της Βουλής.
Η δικογραφία που θα διαβιβαστεί από τη Δικαιοσύνη με βάση το άρθρο 62 θα λάβει αριθμό πρωτοκόλλου από την Ειδική Γραμματεία της Βουλής και αμέσως θα σταλεί, χωρίς να απαιτείται ανακοίνωση στην Ολομέλεια, στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
Η Επιτροπή θα διαβιβάσει στα κόμματα, δηλαδή στους βουλευτές-μέλη της, τη δικογραφία. Εδώ δεν υπάρχουν οι ειδικές προβλέψεις της φύλαξης στο δωματιάκι της Βουλής. Στη συνέχεια θα ορίσει ημέρα συνεδρίασης, εκδίδοντας τη σχετική πρόσκληση προς τα μέλη της, ενώ θα καλέσει και τους αναφερόμενους βουλευτές, εφόσον το επιθυμούν, να δώσουν είτε προφορικά είτε με υπόμνημα εξηγήσεις.
Η Επιτροπή, στο τέλος, θα προχωρήσει στην έκδοση γνωμοδότησης υπέρ ή μη της άρσης ασυλίας τους προς την Ολομέλεια. Η Ολομέλεια, σε μία συνεδρίαση και εντός 90 ημερών το ανώτερο από την ημέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, είναι εκείνη που θα αποφασίσει τελικά εάν συντρέχουν λόγοι ή όχι για την άρση της ασυλίας τους, με ονομαστική ψηφοφορία. Στη συνεδρίαση αυτή μπορούν να μιλήσουν, εφόσον το επιθυμούν, και οι αναφερόμενοι βουλευτές.
Για όσους αρθεί η ασυλία, η υπόθεση περνά αμέσως στον φυσικό τους δικαστή, προκειμένου να ελεγχθούν.
To άρθρο ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα επόμενα βήματα της Βουλής και των κομμάτων για τη νέα δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...