Τελευταία νέα
Ακρίτα:”Θα κάνω ότι μπορώ για να είναι ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή” Φωτιά στο Αλιβέρι Ευβοίας: Ηχησε το 112, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Επιμένει ο Αθερίδης για τα εύσημα στον Χρυσοχοΐδη: «Κάποιοι παρακαλούν να μην βρεθούν οι δολοφόνοι της Marfin» Γιγαντοπανό της ΚΝΕ στη Βουλή για τη δολοφονία του 20χρονου στο Άργος – «Κρατικό έγκλημα» [εικόνες – βίντεο] ΕΟΔΥ για σαλμονέλα στη Λαμία: «Αναμένονται κι άλλα κρούσματα – Να μην καταναλωθεί κοτόπουλο για 3 ημέρες» Το νέο ασφαλιστικό μέσα από 15 ερωταπαντήσεις- Επαγγελματική ασφάλιση και άλλες αλλαγές Πολάκης: Μπορώ να βάλω τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με αξιοπρεπές ποσοστό, η Ρένα Δούρου δεν μπορεί – Καθοριστικός ο ρόλος του Τσίπρα στην πτώση Κώδικας με κενά, επενδύσεις με ιδιωτική πολεοδόμηση – Ευνοούνται τα «γρηγορόσημα» Xρήστος Γιαννούλης κατά Παύλου Πολάκη: Κακομοιριά είναι να προεξοφλείς ότι είσαι είσαι και κανένας άλλος ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΙΩΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΑΕΚ: Προέχει ο Πινέδα από τις μεταγραφές Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Πώς ένα κύκλωμα «εξαφανισμένων εμπόρων» φέρεται να άδειαζε τα ταμεία μέσω ΦΠΑ
Newsauto.gr

Πανικός στις μάρκες πολυτελείας!

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή «χτυπά» το πιο κερδοφόρο κομμάτι της αγοράς για Ferrari, Bentley και Rolls-Royce, τη στιγμή που η παγκόσμια ζήτηση ήδη υποχωρεί.

Σοβαρούς τριγμούς προκαλεί στις premium αυτοκινητοβιομηχανίες η ένταση στη Μέση Ανατολή, με μια από τις πιο επικερδείς αγορές παγκοσμίως να δείχνει σημάδια απότομης επιβράδυνσης.

Μάρκες όπως η Ferrari, η Bentley και η Rolls-Royce Motor Cars παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς η σύγκρουση με το Ιράν έχει οδηγήσει σε προσωρινό «πάγωμα» παραδόσεων και κλείσιμο εκθέσεων στον Περσικό Κόλπο.

Η εικόνα στην αγορά έχει αλλάξει δραματικά: σύμφωνα με εμπόρους στο Ντουμπάι, η επισκεψιμότητα στις εκθέσεις παραμένει χαμηλή, ενώ οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει έως και 30%. Παρά το γεγονός ότι οι αγοραστές υπερ-πολυτελών μοντέλων -αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ- συνεχίζουν να κινούνται, το συνολικό κλίμα είναι εμφανώς επιφυλακτικό.

Κι όμως, η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί «χρυσορυχείο» για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Αν και αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 10% των συνολικών πωλήσεων, προσφέρει δυσανάλογα υψηλά περιθώρια κέρδους, κυρίως χάρη στις εξατομικευμένες εκδόσεις.

Δεν είναι σπάνιο ένα μοντέλο της Rolls-Royce ή της Ferrari να κοστίζει δύο ή και τρεις φορές πάνω λόγω bespoke χαρακτηριστικών.

Ωστόσο, αυτό ακριβώς το κομμάτι –οι ειδικές παραγγελίες υψηλού περιθωρίου– έχει ουσιαστικά «παγώσει». Όπως παραδέχθηκε ο CEO της Bentley, Frank-Steffen Walliser, οι πελάτες στην περιοχή «έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους από το να αγοράσουν μια νέα Bentley».

Την ίδια στιγμή, οι προκλήσεις συσσωρεύονται. Η αγορά της Κίνα καταγράφει έντονη κάμψη, η Ευρώπη κινείται υποτονικά, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες η αβεβαιότητα γύρω από δασμούς επηρεάζει τη ζήτηση. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Μέση Ανατολή θεωρούνταν μέχρι πρότινος «σίγουρο χαρτί».

Ενδεικτικό της σημασίας της περιοχής είναι ότι για τη Ferrari οι πωλήσεις στη Μέση Ανατολή ξεπερνούν πλέον εκείνες στην Κίνα, επιβεβαιώνοντας τον στρατηγικό της ρόλο.

Ακόμη και έτσι, οι κατασκευαστές βλέπουν το μέλλον με επιφύλαξη. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Lamborghini, Stephan Winkelmann, δεν υπάρχει κάποια «νέα αγορά» που να μπορεί να καλύψει το κενό, αν η κατάσταση παραταθεί.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αγορά που μέχρι χθες τροφοδοτούσε τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, βρίσκεται πλέον σε κατάσταση αβεβαιότητας και αυτό είναι ίσως το χειρότερο σενάριο για τον κόσμο της πολυτέλειας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Δοκιμή: Bentley Bentayga Speed

Fuel Pass, diesel και ακτοπλοϊκά: Τι αλλάζει στην πράξη και πόσο κερδίζει ο οδηγός

Αποστολή στην Πορτογαλία: Οδηγούμε τη νέα ηλεκτρική Mercedes-Benz GLC

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...