Τελευταία νέα
Ανδρουλάκης: Ζητά εκλογές για να «προλάβει» Μητσοτάκη και Τσίπρα Μαρινάκης: Ο Μυλωνάκης είναι δυνατός, θα κερδίσει τις μάχες- Σύντομα κοντά μας Μαρινάκης για Μυλωνάκη: Ο χρόνος πάγωσε λίγο πριν τις 9 το πρωί – Eίναι δυνατός, ήδη βγήκε νικητής στην πρώτη μάχη Διαμαντοπούλου: Την εποχή των μνημονίων άσπρισαν τα μαλλιά μου σε μια νύχτα από το άγχος ΣΥΡΙΖΑ: Οι υποκλοπές και το Κράτος Δικαίου δεν πάνε μαζί Γ.Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα συνεισφέρει στην ανθρωπιστική βοήθεια για το Σουδάν Ευάγγελος Αποστολάκης τέλος για τον Αλέξη Τσίπρα Γ.Μυλωνάκης: Δεύτερη επίσκεψη Μητσοτάκη στον «Ευαγγελισμό» Νέα θύελλα στην υπόθεση Λαζαρίδη: Οταν παραιτήθηκε τη θέση του κατέλαβε η σύζυγός του Στην αντεπίθεση ο Πάπας Λέων: Τα καπρίτσια των πλούσιων και των ισχυρών, απειλή για την ειρήνη Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντόνιο Κόστα με φόντο τη Μέση Ανατολή και διεθνείς εξελίξεις Συνάντηση Μητσοτάκη-Κόστα: Συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Paron.gr

Αν. Νικολαΐδης στο “Π”: Η πρόσκαιρη επιστροφή για Πάσχα στην επαρχία φέρνει σε πρώτο πλάνο την ερήμωση της υπαίθρου

Του
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δράμας

Το Πάσχα αποτελεί διαχρονικά μια από τις σπουδαιότερες γιορτές του Ελληνισμού, σηματοδοτώντας σε συμβολικό επίπεδο το τέλος του χειμώνα και την έναρξη της άνοιξης. Είναι η γιορτή της αναγέννησης, της ελπίδας και της νίκης της ζωής επί του θανάτου. Δικαίως εορτάζεται ως μια βαθιά θρησκευτική εμπειρία, αποτελώντας παράλληλα ένα ισχυρό πολιτισμικό και κοινωνικό ορόσημο.
Σε κάθε γωνιά της χώρας, οι τοπικές κοινωνίες, ανεξαρτήτως μεγέθους, ζωντανεύουν μέσα από έθιμα τα οποία περνούν από γενιά σε γενιά και έχουν ως κοινή συνισταμένη την έννοια της συλλογικότητας. Είναι αυτό το «μαζί» που έχει μεγαλώσει γενιές και θεωρείται τόσο αυτονόητο σε περιόδους βαθιάς πνευματικότητας, όπως η Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και χαράς, όπως η ημέρα της Ανάστασης.
Ωστόσο, πίσω από αυτήν την τόσο χαρακτηριστική για την ελληνική κοινωνία εικόνα, ειδικά στην επαρχία, αναδύεται μια πιο σύνθετη και συχνά μελαγχολική πραγματικότητα. Το Πάσχα λειτουργεί ως ένας καθρέφτης που αντανακλά το δημογραφικό πρόβλημα και την ερήμωση της υπαίθρου, αναδεικνύοντας με έντονο τρόπο αντιθέσεις που κλιμακώνονται με την πάροδο των χρόνων.
Στα χωριά της ελληνικής περιφέρειας, τα σπίτια που παραμένουν κλειστά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ανοίγουν ξανά για λίγες ημέρες εν όψει της Λαμπρής, της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας μας. Είναι τα ίδια σπίτια που κάποτε έσφυζαν από ζωή, με αυλές γεμάτες παιδιά και δρόμους γεμάτους φωνές. Τις ημέρες του Πάσχα, νέες και νέοι επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής τους για να βρεθούν κοντά στους γονείς, στους συγγενείς και στους φίλους τους. Η επιστροφή αυτή, ωστόσο, έχει προσωρινό χαρακτήρα. Οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να φύγουν αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές και συνθήκες ζωής, καθώς η επαρχία δεν μπορούσε πλέον να τους τις προσφέρει.
Η εικόνα των ημερών αυτών είναι εντελώς αντιφατική σε σχέση με την καθημερινότητα τις άλλες ημέρες του χρόνου. Αυλές που ασπρίζονται και γεμίζουν κόσμο, τραπέζια στρωμένα με αφθονία, σπίτια που φωτίζονται και χωριά που ζωντανεύουν ξανά. Για λίγο, η εγκατάλειψη μοιάζει να υποχωρεί και η ζωή να επιστρέφει. Όμως, αυτή η παροδική αναβίωση αναδεικνύει ακόμη πιο έντονα το κενό που επικρατεί το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου.
Ακριβώς αυτή η έντονη παρουσία των ανθρώπων, ειδικά των νέων, κατά τη διάρκεια του Πάσχα καθιστά πιο ορατή την απουσία τους το υπόλοιπο διάστημα. Οι κλειστές πόρτες, τα έρημα σοκάκια, οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι και η εικόνα εγκατάλειψης αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη της βαθιάς δημογραφικής κρίσης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και ειδικά η επαρχία.
Η γήρανση του πληθυσμού και η φυγή των νέων δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο υποβάθμισης. Είναι σαφές ότι η ελληνική επαρχία χρειάζεται στήριξη για να επιβιώσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη για άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος καθίσταται επιτακτική. Η ενίσχυση της περιφέρειας, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η βελτίωση των υποδομών και η παροχή κινήτρων για την επιστροφή των νέων αποτελούν εθνική αναγκαιότητα.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση, παρά τους ισχυρισμούς της, δεν έχει καταρτίσει ένα συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος. Σε περιοχές όπως η Δράμα, όπου η μείωση του πληθυσμού αποτυπώνεται με σαφήνεια στα δεδομένα των αριθμών, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και ειδικών στοχευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κατάρρευσης. Ο πυρήνας του σχεδιασμού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και, κυρίως, να στοχεύει στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων παραμονής, μέσα από τη δημιουργία αναγκαίων υποδομών και ιδιαιτέρως έπειτα από παραγωγικές επενδύσεις που θα προσφέρουν ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Το Πάσχα στην επαρχία δεν είναι μόνο μια γιορτή αλλά και ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη στήριξης της υπαίθρου. Σε διαφορετική περίπτωση, μαζί με τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τον τόπο όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν θα χαθούν ήθη, έθιμα και παραδόσεις που άντεξαν αιώνες. Γιατί η αναγέννηση δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα, αλλά αφορά το μέλλον των ίδιων των κοινοτήτων που κρατούν ζωντανή την ταυτότητα του τόπου.
Καλό Πάσχα, με υγεία. Ας λάβουμε δύναμη από τα διαχρονικά μηνύματα της Ανάστασης και ας μην ξεχνάμε ότι τελικά το φως επικρατεί του σκοταδιού.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
The post Αν. Νικολαΐδης στο “Π”: Η πρόσκαιρη επιστροφή για Πάσχα στην επαρχία φέρνει σε πρώτο πλάνο την ερήμωση της υπαίθρου appeared first on ΤΟ ΠΑΡΟΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...