Τελευταία νέα
Βάλντις Ντομπρόβσκις σε Κυριάκο Μητσοτάκη: Εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μεταρρυθμίσεις, εξέλιξη του χρέους και ανεργία Συνάντηση Μητσοτάκη με τη Λετονή πρωθυπουργό: «Ηγετικός ο ρόλος σας στην περιοχή», τόνισε η Σιλίνια Εντυπωσιασμένος ο Ντομπρόβσκις από τα αποτελέσματα της Ελλάδας στο χρέος και την ανεργία Κοβέσι: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ακρωνύμιο διαφθοράς, νεποτισμού και πελατειακών σχέσεων – Αντιπερισπασμός οι επιθέσεις, πιστεύω ότι οι πολίτες θα δουν την αλήθεια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να προχωρήσει η κυβέρνηση στη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» – Ας είναι η Ελευθερία, το τελευταίο θύμα Κοβέσι από Δελφούς: Χρησιμοποιήσαμε νόμιμες επισυνδέσεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ΝΔ για 28 έτη από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή: “Σφράγισε την επιστροφή της Δημοκρατίας” Αμετανόητος ο Μακάριος Λαζαρίδης: Η σκευωρία που έστησαν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι, θα πέσει στο κενό Επιμένει ο Μακάριος Λαζαρίδης: Η σκευωρία που έστησαν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι, θα πέσει στο κενό Τα πρόσωπα των ομάδων κρούσης του Αλέξη Τσίπρα Λαζαρίδης: Η σκευωρία που πήγαν να στήσουν εναντίον μου πολιτικοί αντίπαλοι θα πέσει στο κενό Επίθεση Βορίδη σε Ακη Σκέρτσο: Οχι «αφ’ υψηλού» κριτική στους βουλευτές
Indicator.gr

Το διπλό μήνυμα K.Μητσοτάκη με τις νέες παροχές – Το πολιτικό στίγμα των εξαγγελιών

Ένα μεγάλο «κομμάτι» της κοινωνίας «πιάνει» το νέο «πακέτο» στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να μετατρέψει το υπερπλεόνασμα του 2025 (3 δις ευρώ) σε ένα «δίχτυ» προστασίας για νοικοκυριά, συνταξιούχους, ενοικιαστές, αγρότες και οφειλέτες.
Του Κώστα Πασίση
Πίσω, όμως, από τους «ψυχρούς» αριθμούς, η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού είχε ως στόχο να εκπέμψει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση παραμένει παρούσα και επιχειρεί να επιστρέψει στην κοινωνία μέρος από τα οφέλη της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Σε πολιτικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα συγκεκριμένο αφήγημα. Η Ελλάδα τα πάει καλά, καλύτερα κι από ό,τι ανέμενε κανείς, αλλά αυτή η επιτυχία δεν έχει ακόμα φτάσει στο τραπέζι κάθε οικογένειας.
Η δήλωσή του ξεκίνησε με αναφορά στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και έκλεισε με ένα μήνυμα ελπίδας, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Ανάμεσα στα δύο, υπήρξε μια λίστα παροχών που καλύπτει σχεδόν κάθε κοινωνική κατηγορία, οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχους, ενοικιαστές, αγρότες, οφειλέτες και επιχειρήσεις.
Επιπλέον φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι αυτά τα χρήματα αυτά δεν είναι δανεικά. Χρησιμοποίησε επανειλημμένα τη λέξη «πλεόνασμα», θέλοντας προφανώς να δείξει ότι η κυβέρνηση δεν ξοδεύει πάνω από τις δυνάμεις της και δεν επιστρέφει στις παθογένειες του παρελθόντος.
Η φράση που ξεχώρισε στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, περί «μερίσματος της προόδου που η πολιτεία επιστρέφει στην κοινωνία», αποτυπώνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την οικονομική της πολιτική με μια πιο άμεση κοινωνική ανταπόδοση.
Τα επιπλέον εσοδα που μοιράζονται είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που συνδυάζει ανάπτυξη, περιορισμό των δαπανών, πάταξη της φοροδιαφυγής και δημοσιονομική πειθαρχία.
Αυτό το επιχείρημα θα «παίξει» πολύ το επόμενο διάστημα μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που θα κληθούν να εξηγήσουν πως βρέθηκαν τα χρήματα για να στηριχθούν οι προαναφερόμενες ομάδες.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο από τη χθεσινή παρέμβαση Μητσοτάκη ήταν ότι άνοιξε το κρατικό «πουγκί» για περισσότερους.
Το πακέτο ακουμπά οικογένειες με παιδιά, ενοικιαστές, χαμηλοσυνταξιούχους, αγρότες, οφειλέτες, ακόμα και επιχειρήσεις που επηρεάζονται από το κόστος των καυσίμων.
Πρόκειται για μια πολιτική «ομπρέλα» που επιχειρεί να καλύψει πολλές διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση δεν απευθύνεται μόνο στη μεσαία τάξη ή μόνο στους οικονομικά αδύναμους.
Προφανώς ο χρόνος για τις εκλογές έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα…
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η έμφαση του στο ιδιωτικό χρέος. Στην προκειμένη περίπτωση ο πρωθυπουργός προσπάθησε να στείλει ένα πιο σύνθετο μήνυμα. Ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει σε ένα μεγάλο πρόβλημα που βασανίζει εκατομμύρια πολίτες.
Η άρση κατασχέσεων υπό όρους, η διεύρυνση του εξωδικαστικού και η νέα δυνατότητα ρύθμισης παλαιών οφειλών, είναι μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης πολιτών που αισθάνονται αποκλεισμένοι από το τραπεζικό και φορολογικό σύστημα.
Να σημειώσουμε τέλος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι το κόστος ζωής παραμένει υψηλό. Μίλασε για το άγχος του σούπερ μάρκετ, τα έξοδα των παιδιών, τα ακριβότερα καύσιμα, αλλά το έθεσε ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως αποκλειστική αποτυχία της Ελλάδας.
Κριτική από το ΠΑΣΟΚ
Αντίθετα ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί να βαφτίσει κοινωνική πολιτική την επιστροφή «ψίχουλων» από τα υπερέσοδα που γεννά η ακρίβεια.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εστίασε στο αδιέξοδο των ενοικίων και στο διογκούμενο ιδιωτικό χρέος, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ακολουθεί αποσπασματικές λύσεις, την ώρα που η κοινωνική πίεση, η φθορά και η αγανάκτηση εντείνονται.
The post Το διπλό μήνυμα K.Μητσοτάκη με τις νέες παροχές – Το πολιτικό στίγμα των εξαγγελιών appeared first on The Indicator.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...