Τελευταία νέα
Το ενδιαφέρον Τσίπρα για την περίπτωση Κωνσταντινόπουλου Ανδρουλάκης: Συγχαρητήρια στον ΟΦΗ, η Κρήτη μας γιορτάζει Π.Μαρινάκης: Η ΔΕΘ του 2027 με έμφαση στις επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη ΣYΡIZΑ-ΠΣ για επίσκεψη Μακρόν: Δεν μπορεί η αμυντική συνεργασία να γίνεται πεδίο εξοπλιστικών ανταλλαγμάτων ή πολιτικών παζαριών ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Μακρόν: Αντίθετοι σε συμφωνίες συμμετοχής στην “πυρηνική ομπρέλα” Μακρόν: «Αν η κυριαρχία σας απειλείται, θα είμαστε εδώ» – Το βίντεο από την Αθήνα Σταύρος Καλαφάτης: “Η Θεσσαλονίκη διαθέτει όλα τα συστατικά για να καταστεί κόμβος καινοτομίας, εξωστρέφειας και παραγωγής τεχνολογίας” Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανάρτηση με τα στιγμιότυπα από την επίσκεψη Εμανουέλ Μακρόν – «Ελλάδα και Γαλλία βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κάθετοι στην «πυρηνική ομπρέλα» ναι εμβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων Βόμβα!-Ιδρύεται στη Μόσχα (24-29) Παγκόσμιο Φόρουμ διαλόγου-κοινής δράσης Αριστερών δυνάμεων (SOVINTERN)-Παρόντες Παν. Λαφαζάνης , Αλφ,Πάγκας , Παν.Παπαδομανωλάκης κ.α. Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα Δημοσκόπηση GPO: Για το 77% έχει μειωθεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση εξαιτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ
Paron.gr

Το ενδιαφέρον Τσίπρα για την περίπτωση Κωνσταντινόπουλου

–ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ «ΔΙΓΑΜΟΙ» ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Το δεύτερο «Big Bang» στη νεότερη πολιτική ιστορία του προοδευτικού χώρου, έπειτα από εκείνο του Ανδρέα Παπανδρέου με τη διακήρυξη της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974, θέλει να φέρει ο νέος πολιτικός φορέας του πρώην πρωθυπουργού, που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι έτοιμος για τα δημόσια αποκαλυπτήρια στις αρχές Ιουνίου.
Του
ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες μια διαδικασία επιστροφής στην ενεργό πολιτική, με στόχο την ανασύνθεση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
Έχει δηλώσει ότι θα είναι παρών στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν (ακόμα και μέσα στο 2026, αν υπάρξουν πρόωρες), ενώ ο νέος πολιτικός φορέας θα είναι έτοιμος μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, εκτός απροόπτου.
Για πρώτη φορά οι πολίτες θα δουν κάτι ε­ντελώς νέο, κυριολεκτικά από το μηδέν, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με το πρόγραμμα, µε τις θέσεις να ανακοινώνο­νται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με την επικαιρότητα, το οποίο ετοιμάζουν οι ομάδες εργασίας του Ινστιτούτου Τσίπρα.
Πρώτα δείγματα γραφής δόθηκαν ήδη µε τα ενεργειακά ζητήματα, που είναι στα θέματα αιχμής, λόγω του πολέμου στον Κόλπο, αλλά και με τις προτάσεις για τους αγρότες (ΟΠΕΚΕΠΕ) και τους servicers (δάνεια – τράπεζες). Το ιδρυτικό μανιφέστο για τη Σοσιαλδημοκρατία και την Αριστερά, που έχει αναλάβει η επιτροπή µε επικεφαλής τον Γιώργο Σιακαντάρη, είναι έτοιμο και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα προς τα τέλη Απριλίου.
Παράλληλα, όμως, με τις πυρετώδεις διεργασίες και τις συνεχείς οργανωτικές συσκέψεις ενός πυρήνα 20 – 25 συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, που συνεδριάζουν πλέον καθημερινά στην Αμαλίας, με σκοπό να είναι όλα έτοιμα μέχρι τις αρχές του Ιούνη, το πιο βασικό διακύβευμα για πολλούς είναι το κάδρο µε τα πρόσωπα που θα βγάλει προς τα έξω. Στο πλαίσιο αυτό, από την Αμαλίας διαβάζουν από απόσταση τα σεναριολογικά δημοσιεύματα για «επικείμενες συναντήσεις κορυφής», για «σίγουρους» βουλευτές που είναι έτοιμοι να προσχωρήσουν άμεσα και για άλλους που θέτουν «όρους».
Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζουν ότι στην παρούσα φάση μόνο τυχαία ή σε περιπτώσεις κοινής παρουσίας σε κάποια εκδήλωση –όπως εκείνη της ερχόμενης Τρίτης με αφορμή το βιβλίο «Γιάννης Μπουτάρης – Η πολιτική αλλιώς», όπου θα παρευρεθούν ο Αλέξης Τσίπρας, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο ομόλογός του της Αθήνας Χάρης Δούκας και ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς– μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι ο πρώην πρωθυπουργός με πολιτικά πρόσωπα ή αρχηγούς κομμάτων.
Από την Αμαλίας βλέπουν με πικρά χαμόγελα την επαμφοτερίζουσα συμπεριφορά και τα ήξεις – αφήξεις των πρώην συντρόφων στην Αριστερά, που θυμίζουν πολιτικά «δίγαμους».
Κάποιοι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Και να διατηρήσουν την έδρα (και τα 7 χιλιάρικα τον μήνα) όσο το δυνατόν πιο πολύ μπορούν, ακόμα και μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, και να εξασφαλίσουν ταυτόχρονα το εισιτήριο για το νέο κόμμα, και μάλιστα σε διακεκριμένη θέση.
Στο πλαίσιο αυτό, τα σενάρια που διακινούνται είναι είτε της κεντρικής συμφωνίας-πακέτο με τον πρώην πρωθυπουργό, όπου όλος ο κομματικός μηχανισμός θα ενταχθεί με τα σέα του και τα μέα του στον νέο φορέα και με προνόμια, είτε της απόφασης να μην κατέβει ο φορέας στις επόμενες εκλογές, ανταποκρινόμενος –υποτίθεται– στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα στους πολίτες για αυτοοργάνωση, αλλά αφού πρώτα διασφαλιστεί ότι θα γίνουν δεκτοί στα ψηφοδέλτια του νέου πολιτικού φορέα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέ­ντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, στην πρώτη του μετά από τρία χρόνια, είχε τονίσει με νόημα ότι δεν μπορούσε να μένει στη βολική σιωπή και στη θεσμική βολή των πίσω εδράνων και να μη βλέπει ότι τούτη την ώρα υπάρχει ένα τόσο μεγάλο κενό στο πολιτικό σύστημα.
«Θα μπορούσα να μείνω εκεί», είπε, «και να παίρνω τα επτά χιλιάρικα. Αλλά δεν είμαι αυτός ο άνθρωπος. Αυτή η προσπάθεια, ακριβώς επειδή θέλω συνειδητά να γεννηθεί μέσα στην κοινωνία, δεν μπορεί να γεννηθεί μέσα στη Βουλή. Δεν θα έχει εν ενεργεία βουλευτές»!
Η παραίτηση από τη βουλευτική έδρα λογίζεται ως αυτονόητη προϋπόθεση, λοιπόν, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από το βουλευτικό αξίωμα, και, ως εκ τούτου, όσοι θέλουν να τον ακολουθήσουν θα πρέπει να υιοθετήσουν το δικό του αξιακό παράδειγμα.
Η διγαμία (και η πολιτική) απαγορεύεται στην Ελλάδα, λένε με νόημα από την Κουμουνδούρου.
Σε πρώτη φάση, λοιπόν, θα δημοσιοποιηθεί ένας κατάλογος µε μερικές εκατοντάδες υπογραφές στη διακήρυξη του κόμματος, που οι περισσότεροι δεν θα είναι ευρέως γνωστά πρόσωπα, πλην όμως, µε γνώση του αντικειμένου τους και αναγνωρισμένοι στον επαγγελματικό και κοινωνικό χώρο.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, αξιολογούν στο επιτελείο Τσίπρα την περίπτωση του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διαγράφηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη μετά την αναφορά του στον Αλέξη Τσίπρα: «Αν συζητάμε σήμερα για τον Τσίπρα, είναι επειδή οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τον Μητσοτάκη. Και αν ο Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος, είναι επειδή δεν φαίνεται άλλη εναλλακτική».
Αυτή ήταν μια πολύ θαρραλέα και έντιμη συμπεριφορά, παραδίδοντας ένα σπάνιο μάθημα κοινοβουλευτικού και πολιτικού ήθους. Παρέδωσε αμέσως την έδρα του στο κόμμα του, παρά τη διαφωνία του με τη διαγραφή του, εγκαταλείποντας παράλληλα και τα πολλά και πολυποίκιλα προνόμια που του παρείχε η θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, τα οποία πολύ δύσκολα εγκαταλείπουν άλλοι.
Αν έλεγε κανείς μέχρι πριν από λίγο καιρό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αποθέωνε τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, πιθανότατα θα το θεωρούσαν τρολάρισμα.
Και όμως ο πρώην πρωθυπουργός αποθέωσε τον πρώην πλέον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου.
Αφενός αναγνώρισε ανιδιοτέλεια στην ενέργεια του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου να παραιτηθεί από βουλευτής, αφού είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν βρεθήκαμε ποτέ στον ίδιο χώρο αλλά οφείλω να του το πιστώσω, έχει σημασία αυτό», αφετέρου έστειλε και το δικό του μήνυμα στους πολιτικά «δίγαμους» βουλευτές, που ψάχνονται…
Φωτό: ©Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
The post Το ενδιαφέρον Τσίπρα για την περίπτωση Κωνσταντινόπουλου appeared first on ΤΟ ΠΑΡΟΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...