Τελευταία νέα
ΑΕΚ: Λευκή ισοπαλία κόντρα στη Λέφσκι Σόφιας – Στη Νέα Φιλαδέλφεια θα κριθεί η πρόκριση Η Λιβερία συνδράμει την ακροδεξιά πολιτική του Τραμπ: Θα δεχθεί έως 1.200 μετανάστες που απελαύνονται από τις ΗΠΑ Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τον πόλεμο κατά του ΔΠΔ: Επέβαλαν κυρώσεις στην πρόεδρο του Δικαστηρίου και σε ανώτερο λειτουργό Λέσβος: Διασώθηκαν πέντε άτομα μετά τη βύθιση ερασιτεχνικού σκάφους Δούρου-Παππάς-Πολάκης κοντά στην επανένωση με τους kasselistas! Τουρκοκύπριος πρώην ευρωβουλευτής ζητά συγγνώμη για τις δολοφονίες Ισαάκ και Σολωμού – Τι απαντά η κόρη του Ισαάκ Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο Συμφώνησαν Μπαρτσελόνα με Ρόδρι, ολοκληρώθηκε η πιο μεγάλη μεταγραφή του καλοκαιριού Το νέο «ναυάγιο» μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν και οι απειλές του Τραμπ στο Ομάν έφεραν άλμα στις τιμές του πετρελαίου ”Καραγκιοζιλίκια” και για τα ”σκουπίδια” οι ανακοινώσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα παράνομα ”θαλάσσια πάρκα” της Τουρκίας Κύπρος: Πνίγηκε 27χρονος στη Λεμεσό – Έπεσε από καταμαράν στη θάλασσα για να βρει το κινητό του «Βόμβα» Washington Post: Το Πεντάγωνο εξετάζει μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Κόλπο
Libre.gr

Bloomberg: Η Τουρκία ετοιμάζει νομοσχέδιο για θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Νομοσχέδιο για την επιβολή θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου, ετοιμάζεται να καταθέσει στο τουρκικό κοινοβούλιο η κυβέρνηση Ερντογάν, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, η οποία διαθέτει υπάρχοντα και δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου, σύμφωνα με πληροφορίες από πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα και τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί το πρώτο βήμα της Τουρκίας για την ενίσχυση των αξιώσεών της και την επίσημη κήρυξη κυριότητας για ενδεχόμενους πόρους φυσικού αερίου, λένε οι ίδιες πηγές.

Η Τουρκία επιδιώκει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και εκείνα της αυτοανακηρυχθείσας «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στη «μάχη» για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή με αλληλεπικαλυπτόμενες εδαφικές αξιώσεις. Αυτή την εβδομάδα, κορυφαίος σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε για την ασφάλεια και τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

«Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που επιδιώκει την ένταση», δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, στην τουρκική βουλή την Τετάρτη. «Αλλά κάθε κίνηση που αγνοεί τα δικαιώματά της, τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες ή τους Τουρκοκύπριους θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή αντίδραση».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του Bloomberg.

Η Ελλάδα επιμένει ότι τα νησιά μπορούν να καθορίσουν τα όρια της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ η Τουρκία απορρίπτει αυτή την προσέγγιση και υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα πρέπει να μετράται μόνο από την ηπειρωτική χώρα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να επαναλάβει την τουρκική άποψη με επίσημο τρόπο για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα πρόσωπα που ενημέρωσαν. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα γίνει η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Οι ενδεχόμενες αξιώσεις της Τουρκίας θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις εντάσεις με τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα και Κύπρο. Τα αποθέματα φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου αποτελούν ιδιαίτερο ζήτημα, καθώς η χώρα διατηρεί επίσημα την κυριαρχία σε όλο το νησί.

Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει την Ελλάδα και την Τουρκία να διατηρήσουν «ζωντανό» τον διάλογο για τον τρόπο χειρισμού των δραστηριοτήτων εξερεύνησης. Η ΕΕ έχει στο παρελθόν απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις λόγω της εξερεύνησης ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε απάντηση στις εκκλήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για την υπεράσπιση της κυριαρχίας τους.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...