Τελευταία νέα
Καρυστιανού: Οι επόμενες κινήσεις μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών 9η Μαΐου: Οι δύο διαφορετικές ιστορικές επετείοι στην Ευρώπη και τη Ρωσία Έ. Αχτσιόγλου: «Ομερτά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ» Ελένη Καλογεροπούλου: Μαζικές παραιτήσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα για να πάνε στον Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα LIVE Ομιλία Μητσοτάκη στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη ΝΔ: Live το προσυνέδριο του κυβερνώντος κόμματος στη Θεσσαλονίκη Αρχηγός Εθνικής Φρουράς: Οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος της Κύπρου Μητσοτάκης: Η δυτική Θεσσαλονίκη μετατρέπεται από αποπαίδι σε τόπο με δυναμική ανάπτυξη KKE: Για τη συμπλήρωση 81 χρόνων από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών Σφοδρή κόντρα Καιρίδη – Γιαννακοπούλου για τον πληθωρισμό Ν.Δένδιας: Σε μια περίοδο πολλαπλών προκλήσεων, η ΕΕ οφείλει να είναι «ασπίδα» απέναντι σε κάθε απειλή κατά των κρατών – μελών της Συνάντηση Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με σπουδαστές της αμερικανικής σχολής CAPSTONE
Thepressproject.gr

Τσίπρας: Στο στόχαστρο οι τράπεζες μετά τη ΔΕΗ – «Κρατικά εγγυημένη αισχροκέρδεια»

Επίθεση στις ελληνικές τράπεζες εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας την κριτική του προς μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις του για τη ΔΕΗ.Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι τράπεζες κατέγραψαν υπερκέρδη άνω των 4,7 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ οι μέτοχοί τους – «στην πλειονότητά τους ξένα funds», όπως ανέφερε – έλαβαν μερίσματα που ξεπέρασαν τα 2,83 δισ. ευρώ.
«Αυτός είναι ο καπιταλισμός, θα πει κανείς. Ήταν όμως μια κρατικά εγγυημένη αισχροκέρδεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας απέδωσε την αυξημένη κερδοφορία των τραπεζών στις υψηλές χρεώσεις και προμήθειες στις καθημερινές συναλλαγές, υποστηρίζοντας ότι μόνο το προηγούμενο έτος τα σχετικά έσοδα ανήλθαν σε 2,44 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναφέρθηκε και στο καθεστώς του αναβαλλόμενου φόρου, τονίζοντας ότι οι τράπεζες αξιοποιούν ζημίες προηγούμενων ετών ώστε να περιορίζουν σημαντικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι το τραπεζικό σύστημα δεν στηρίζει επαρκώς την πραγματική οικονομία, σχολιάζοντας πως «για να πάρει κανείς δάνειο, πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη από δανεισμό».
Στην ίδια παρέμβαση παρουσίασε και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ζητώντας την επιβολή «πατριωτικής εισφοράς» στα υπερκέρδη τραπεζών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, την κατάργηση καταχρηστικών χρεώσεων και προμηθειών, καθώς και δικαιότερη φορολόγηση των μερισμάτων.
«Το ζήτημα είναι αν υπάρχει η πολιτική βούληση να συγκρουστεί κανείς με τα συμφέροντα και να στηρίξει την κοινωνία», ανέφερε, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...