Τελευταία νέα
Γεωργιάδης για το νέο κόμμα Καρυστιανού: “Αν δεν έχετε καταλάβει ακόμη, είστε αφελείς” Bίντεο Μητσοτάκη για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας – “Πάμε μαζί για την Ελλάδα του 2030” ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Γνωρίζει ότι δεν θα μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα» Backstage βίντεο Μητσοτάκη από το συνέδριο της ΝΔ – Οι selfies και η λακ στον γιο του Κωνσταντίνο Προχωρούν οι διαδικασίες για το κόμμα Καρυστιανού με live μετάδοση και συλλογή υπογραφών (βίντεο) ΠΑΣΟΚ: «Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει εαυτόν ως Μεσσία» Μητσοτακης: «Μην περιμένετε την προεκλογική περίοδο. Βγείτε εκεί έξω» Καρυστιανού: Αύριο στον Άρειο Πάγο- Ιδρύεται το νέο κόμμα Η «μεγάλη μπλόφα» Μητσοτάκη για εκλογές το φθινόπωρο «Κομματικό σόου» Μητσοτάκη βλέπει ο Ζαχαριάδης – Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκης από την Καππαδοκία: Έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε τις μνήμες ζωντανές Μαρία Καρυστιανού: Στην τελική ευθεία για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα
Moneypress.gr

HELLENiQ Energy: Ισχυρή υπεραπόδοση στο α’ τρίμηνο – Στα €9,50 η τιμή στόχος από Alpha Finance – AXIA

Σαφώς καλύτερη εικόνα από τις εκτιμήσεις της αγοράς εμφάνισε η HELLENiQ Energy στο πρώτο τρίμηνο του 2026, με την Alpha Finance – AXIA Ventures Group να διατηρεί θετική στάση για τη μετοχή, επαναλαμβάνοντας τη σύσταση αγοράς (Buy) και την τιμή-στόχο στα €9,50.
Ο αναλυτής Ιωάννης Νοικοκυράκης σημειώνει ότι ο όμιλος παρουσίασε ισχυρές επιδόσεις σε όλες τις βασικές γραμμές αποτελεσμάτων, ξεπερνώντας τόσο τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής όσο και τη συναίνεση της αγοράς.
Τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν στα €293 εκατ., καταγράφοντας άνοδο 62% σε ετήσια βάση, έναντι εκτίμησης της Alpha Finance – AXIA για €276 εκατ. και consensus στα €284 εκατ. Η υπεραπόδοση αποδίδεται κυρίως στις εξαιρετικά ισχυρές επιδόσεις του κλάδου διύλισης, παρά το γεγονός ότι το διυλιστήριο του Ασπροπύργου βρέθηκε σε φάση μεγάλης συντήρησης κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η εικόνα στην τελική γραμμή της κερδοφορίας. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα €140 εκατ., αυξημένα κατά 155% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας αισθητά την εκτίμηση της Alpha Finance – AXIA για €117 εκατ.
Σύμφωνα με την ανάλυση, καθοριστικός παράγοντας για την ισχυρή επίδοση ήταν το πραγματοποιηθέν περιθώριο διύλισης, το οποίο ανήλθε στα $20,5 ανά βαρέλι, επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το περιθώριο αναφοράς, με premium περίπου $9,1 ανά βαρέλι. Η χρηματιστηριακή σημειώνει μάλιστα ότι, εάν ο Ασπρόπυργος λειτουργούσε πλήρως καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου, τα EBITDA του ομίλου θα μπορούσαν να ήταν υψηλότερα κατά περίπου €100 εκατ..
Η διοίκηση της HELLENiQ Energy εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για τη συνέχεια της χρονιάς, εκτιμώντας ότι τα προσαρμοσμένα EBITDA του 2026 μπορούν να κινηθούν υψηλότερα από τα επίπεδα του 2025. Σημαντική συμβολή αναμένεται να έχουν και τα έργα αποδοτικότητας στον Ασπρόπυργο, τα οποία εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν το μεικτό περιθώριο κατά τουλάχιστον $0,5 ανά βαρέλι.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Alpha Finance – AXIA θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ανοδικής αναθεώρησης των προβλέψεών της για το σύνολο του 2026, οι οποίες σήμερα τοποθετούν τα EBITDA στα €875 εκατ. και τα καθαρά κέρδη στα €303 εκατ..
Σε όρους αποτίμησης, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η μετοχή συνεχίζει να εμφανίζει discount έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου διύλισης και ενέργειας. Ειδικότερα, η HELLENiQ Energy διαπραγματεύεται περίπου στις 5,1 φορές EV/EBITDA για το 2026 και με δείκτη P/E 7,6 φορές, δηλαδή περίπου 28% χαμηλότερα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες, γεγονός που – σύμφωνα με την ανάλυση – αφήνει σημαντικά περιθώρια περαιτέρω επαναξιολόγησης της μετοχής.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...