Τελευταία νέα
Μαντεύουμε ποιον θα συγχαρεί ο Άδωνις στην Eurovision του 2027 Την Τρίτη 26 Μαΐου στις 8 το βράδυ το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα Γ. Γεραπετρίτης: Πιθανώς να υπάρξει αναβάθμιση της έντασης με την Τουρκία Γ. Γεραπετρίτης: Η “Γαλάζια Πατρίδα” δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο Ταγιάνι για απαχθέντες του Global Sumυd Flotilla: «Να αφεθούν ελεύθεροι» Δένδιας στη Βουλή για τη Γενοκτονία των Ποντίων: Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας πιο αναγκαία από ποτέ Κ.Μητσοτάκης στον ΣΕΤΕ: Η κρίση στη Μέση Ανατολή και οι ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό Μητσοτάκης στον ΣΕΤΕ: Ο τουρισμός μας δεν προβλέπται να περάσει «μεγάλη συστημική κρίση» Οι ΗΠΑ απέρριψαν τη νέα πρόταση του Ιράν, ο Trump ετοιμάζει σαρωτικά πλήγματα – Μπλόκο σοκ στην Ερυθρά από Ιράν-Υεμένη Σαφές μήνυμα Γεραπετρίτη σε Τουρκία για την “Γαλάζια Πατρίδα”: Δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο Ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση Unmute Now – Στο επίκεντρο τα προβλήματα των νέων Unmute Now Athens: Ο Αλέξης Τσίπρας ακούει και συνομιλεί με τη νέα γενιά
Newsit.gr

ΠΑΣΟΚ κατά ΥΠΟΙΚ για ιδιωτικό χρέος: «Παραδώσατε τη χώρα στα ξένα funds, θέλει θράσος να κουνάς το δάχτυλο»

Απάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών έδωσε το ΠΑΣΟΚ, με τον Κώστα Τσουκαλά να ανεβάζει τους τόνους για το ιδιωτικό χρέος και τα funds, μετά κυβερνητικά πυρά κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει παραδώσει τη χώρα στα ξένα funds και ότι βαφτίζει «χρεοκοπημένη συνταγή» την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο Κώστας Τσουκαλάς, απαντώντας στο Υπουργείο Οικονομικών για το ιδιωτικό χρέος και τα funds, υπερασπίστηκε τη γραμμή που χάραξε ο Νίκος Ανδρουλάκης και εξαπέλυσε μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση του ρεκόρ πλειστηριασμών βάφτισε χρεοκοπημένη συνταγή την προστασία της πρώτης κατοικίας», ανέφερε χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στις αιτιάσεις περί «ανέξοδων υποσχέσεων».
«Θέλει θράσος να κουνάς το δάχτυλο»
Η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη ήρθε μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι επαναφέρει «χρεοκοπημένες συνταγές» για το ιδιωτικό χρέος και ότι μοιράζει, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, «ανέξοδες υποσχέσεις». Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι προτάσεις αυτές θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα και να επιβαρύνουν τους συνεπείς πολίτες.
Ο Κώστας Τσουκαλάς, σε ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο, απάντησε πως «θέλει θράσος να έχεις παραδώσει τη χώρα στα ξένα funds και να κουνάς και το δάχτυλο». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εμφανίσει ως κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ώρα που, όπως υποστήριξε, η ακίνητη περιουσία των πολιτών «αλλάζει χέρια με τις ευλογίες» της.
«Ο εξωδικαστικός έχει αποτύχει παταγωδώς»
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, τον οποίο η κυβέρνηση προβάλλει ως βασικό εργαλείο ρύθμισης οφειλών. Το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, υποστηρίζει ότι πρόκειται για μηχανισμό που «έχει αποτύχει παταγωδώς», καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς, έχει ρυθμίσει «ένα ελάχιστο ποσοστό του ιδιωτικού χρέους», το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται.
Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τροποποιεί τον εξωδικαστικό «ανά δίμηνο», ενώ την ίδια στιγμή τον παρουσιάζει ως επιτυχία. Κατά το ΠΑΣΟΚ, η διαρκής ανάγκη αλλαγών αποδεικνύει ακριβώς την αδυναμία του υφιστάμενου πλαισίου να δώσει ουσιαστική λύση στους δανειολήπτες.
Η σύγκρουση για την πρώτη κατοικία
Η κυβέρνηση, στην ανακοίνωσή της, είχε απορρίψει την πρόταση Ανδρουλάκη για επαναφορά ουσιαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίας, υποστηρίζοντας ότι μια επιστροφή σε πλαίσιο τύπου νόμου Κατσέλη θα αναβίωνε συνθήκες αβεβαιότητας και θα άνοιγε παράθυρο σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. 
Το ΠΑΣΟΚ απαντά ότι η κυβέρνηση ταυτίζει σκόπιμα την προστασία της πρώτης κατοικίας με «χρεοκοπημένες συνταγές», προκειμένου να αποφύγει τη θέσπιση κανόνων απέναντι στα funds και στους servicers. «Δεν θέλετε να βάλετε κανόνες, είστε τροχονόμοι συμφερόντων», ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς, δίνοντας σαφώς πιο επιθετικό τόνο στη σύγκρουση.
Το ελβετικό φράγκο και οι δανειολήπτες
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα είναι «η μόνη χώρα όπου το ζήτημα λύθηκε σε βάρος των δανειοληπτών». Η αναφορά αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να εμφανίσει την κυβέρνηση ως πολιτικά και θεσμικά ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα των πιστωτών και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων.
To άρθρο ΠΑΣΟΚ κατά ΥΠΟΙΚ για ιδιωτικό χρέος: «Παραδώσατε τη χώρα στα ξένα funds, θέλει θράσος να κουνάς το δάχτυλο» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...