Τελευταία νέα
Global Sumud Flotilla: Απελευθερώθηκαν όλοι οι ακτιβιστές – Το Ισραήλ ξεκίνησε τις απελάσεις Πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό η Ελλάδα με 3,7% και ισχνή ανάπτυξη 1,6% το 2027 – Οι προβλέψεις της Κομισιόν Aristotle Innovation Forum: Θα τρίζουν τα κόκαλα του Αριστοτέλη «Πώς εξηγείται η ηθική αυτουργία σε… ηθική αυτουργία; » – Ο Λιβανός επιχείρησε να αποδομήσει το κατηγορητήριο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ H Google απέλυσε φιλοπαλαιστίνιο συνδικαλιστή Συνάντηση Γ.Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ της Ελβετίας Έκπληξη στη Βουλή – Το «μυστήριο» με τους Άραβες στα έδρανα (εικόνες) Φάμελλος:”Αναξιόπιστη η κυβέρνηση για να ανοίξει μια συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση” Euractiv: Πράκτορες των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν διατηρούν διπλωματική κάλυψη στην ΕΕ Αλέξης Τσίπρας: Με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα όλη η ομάδα προετοιμάζεται για τις 26 Τσουκαλάς: Ο Δένδιας «άδειασε» μεγαλοπρεπώς τον Μητσοτάκη – Η χώρα δεν έχει σήμερα εθνική στρατηγική Φάμελλος: Αναξιόπιστη η κυβέρνηση για να ανοίξει ο διάλογος της Συνταγματικής Αναθεώρησης
Thepressproject.gr

Μητσοτάκης: Περήφανος για την υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες – «Συνεισφέρουμε στο ΝΑΤΟ συνεισφέρουμε και στην ΕΕ»

Την περηφάνεια του για τα υπέρογκα ποσά που δαπανά η Ελλάδα για στρατιωτικές δαπάνες θέλησε να εκφράσει για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον αναλυτή εξωτερικών θεμάτων των Financial Times, Γκίντεον Ραχμαν, στο podcast «The Rachman Review». Επανέλαβε ακόμα τη «συνδρομή» της χώρας με δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη F-16 στην Κύπρο μετά τo drone που έπεσε σε βρετανική βάση. Σε εθνικιστικό και αντιμεταναστευτικό κλίμα επίσης κάλεσε τους ευρωπαίους «να στρέψουν το βλέμμα τους στην Τουρκία» και «να κατανοήσουν γιατί η μετανάστευση και τα τεκταινόμενα στη Λιβύη θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα ασφάλειας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο». Ο κ. Μητσοτάκης καυχήθηκε για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ όσον αφορά στις στρατιωτικές δαπάνες, «επειδή βρισκόμαστε σε μια γειτονιά γεμάτη προκλήσεις».
Υποστήριξε ότι «συνεισφέρουμε στο ΝΑΤΟ, με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρουμε και στην ΕΕ» και επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους τους Ευρωπαίους η έννοια της «ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας» και το πώς θα δημιουργηθεί ένας αμυντικός χώρος περισσότερο επικεντρωμένος στην Ευρώπη.
Δεν έχασε ευκαιρία επίσης να αναφέρει αυτό που η κυβέρνηση του θεωρεί «συνδρομή στην Κύπρο» όταν έπεσε drone σε βρετανική στρατιωτική βάση. «Η Κύπρος δέχτηκε επίθεση από drones της Χεζμπολάχ. Η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου. Στείλαμε αμέσως δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη F-16. Πέντε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Ουσιαστικά, λοιπόν, αποδείξαμε τη δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε ένα κράτος μέλος της ΕΕ που τυχαίνει να μην είναι μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», υπενθυμίζοντας ότι στην ευρωπαϊκή συνθήκη υπάρχει, το άρθρο 42, παράγραφος 7, το οποίο αποτελεί ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.
«Ωστόσο, στην Ευρώπη, μέχρι πρόσφατα, δεν το συζητούσαμε ποτέ. Γι’ αυτό και με ενθαρρύνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι κάνουμε τα πρώτα μας “δειλά” βήματα για να συζητήσουμε πώς θα μπορούσε αυτό το άρθρο να αποκτήσει επιχειρησιακή διάσταση», συμπλήρωσε.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι πρέπει η ΕΕ να συμφωνήσει τι σημαίνει το άρθρο 42 στην πράξη. «Αυτό που συνέβη στην Κύπρο ήταν ουσιαστικά μια de facto, αλλά όχι de jure, ενεργοποίηση αυτού του άρθρου, μέσω μιας “συμμαχίας προθύμων”. Σειρά ευρωπαϊκών χωρών πρόσφεραν την έμπρακτη στήριξή τους στην Κύπρο. Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από αυτό το παράδειγμα και να χτίσουμε πάνω σε αυτό», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας βεβαίως ότι δε μιλά για αντικατάσταση του ΝΑΤΟ.
Συνέχισε λέγοντας: «Στην Ευρώπη μιλάμε -αυτή είναι η ευρωπαϊκή ορολογία- για μια “360 μοιρών” αντίληψη της ασφάλειας. Τι σημαίνει αυτό; Κοιτάζοντας, για παράδειγμα, τη Ρωσία και την Ουκρανία, κατανοώ τις ανησυχίες των φίλων μου από τις Βαλτικές χώρες. Στήριξα την Ουκρανία, και προσπάθησα να βάλω τον εαυτό μου στη θέση τους. Τι σημαίνει να ζεις κοντά σε έναν μεγάλο, επιθετικό γείτονα;»
Στο σημείο αυτό, σε εθνικιστικό τόνο συμπλήρωσε: «Αναμένω και αυτοί να κατανοούν τις δικές μου ανησυχίες, να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ανατολική Μεσόγειο, στις προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή μας. Να στρέψουν το βλέμμα τους στην Τουρκία, μια χώρα με την οποία προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια λειτουργική σχέση, αλλά η Τουρκία στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει έντονα αναθεωρητική ρητορική. Να κατανοήσουν γιατί η μετανάστευση και τα τεκταινόμενα στη Λιβύη θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα ασφάλειας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.»
Ο πρωθυπουργός κατέληξε πως: «Είναι σημαντικό για όλους μας να κατανοήσουμε πως ό,τι συμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης τελικά μας επηρεάζει όλους. Επομένως, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσουμε μια πιο ολιστική προσέγγιση του κόσμου και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, πέρα από την κύρια πρόκληση της Ουκρανίας.»
Μάλιστα προτείνει ακόμα μεγαλύτερη επέκταση στις συμφωνίες για στρατιωτικές δαπάνες, ισχυριζόμενος ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην ενίσχυση των στρατηγικών και οικονομικών δεσμών με τις χώρες του Περσικού Κόλπου. Με περηφάνεια επίσης υπενθύμισε και την παρουσία της ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία, για την οποία κατακρίθηκε ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση.
Όσον αφορά τον πόλεμο που ξεκίνησαν οι σύμμαχοί του ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα τάσσεται πάντα υπέρ της λύσης μέσω διαπραγματεύσεων. Είπε ακόμα ότι τη χώρα μας απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ως ηγέτιδα ναυτιλιακή δύναμη.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει επιχειρησιακό μοντέλο για μία αποστολή και στα στενά του Ορμούζ. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Ένα από τα θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν είναι η παράταση και η επέκταση της εντολής της επιχείρησης “Ασπίδες”, ώστε να συμπεριλάβει και μια διαφορετική γεωγραφική περιοχή. Ωστόσο, για να έχει νόημα αυτό, χρειαζόμαστε πρώτα μια λύση μέσω των διαπραγματεύσεων. Θεωρώ ότι δεν είναι ρεαλιστικό να προσκοδούμε ότι οποιοσδήποτε θα στείλει πλοία σε μια γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σχεδόν στρατιωτικής σύρραξης».
«Επομένως, χρειαζόμαστε, πρώτα απ’ όλα, μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Και μετά από αυτό, αν προκύψει ανάγκη για ειρηνευτική επιχείρηση, σίγουρα εμείς ως Ελλάδα θα ήμασταν πρόθυμοι να συμμετάσχουμε. Έχουμε το μοντέλο, το έχουμε κάνει ήδη, και θα ενθάρρυνα άλλες ευρωπαϊκές χώρες να εξετάσουν σοβαρά την αποστολή ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή» είπε επίσης.
 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...