Τελευταία νέα
Θέμα υποκλοπών ανοίγει ο Σαμαράς: Ζητά από τον Άρειο Πάγο πλήρη διερεύνηση της παγίδευσής του με Predator Οδηγίες του ΔΕΔΔΗΕ για τις απάτες δήθεν υπαλλήλων του: Οι τρεις συμβουλές Οχι από Μ. Βορίδη στη μείωση του ΦΠΑ – Δεν ήξερε αν ισχύει στην Ισπανία Φωτιά στην Ιεράπετρα Λασιθίου – Ηχησε το 112 στον οικισμό Μπραμιανά, επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις Κυρανάκης: Βασικός αντίπαλος της ΝΔ ο Τσίπρας και οι ιδέες της Αριστεράς – Εκλογές το 2027  Χατζηδάκης: Κεντροδεξιά που δίνει λύσεις, όχι κεντροδεξιά της νοσταλγίας Κοντογεώργης: Οι απόψεις του κ. Σαμαρά κοιτάζουν στο παρελθόν Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας για το χάος στις πτήσεις: Ποιοι παράγοντες προκαλούν τις καθυστερήσεις Τέλος τα ταξίδια στο εξωτερικό με την παλιά ταυτότητα – Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία Τσίπρας: “Να κάνουμε τη γνώση αξία και την παιδεία δικαίωμα για όλες και για όλους” Γεωργιάδης κατά Σαμαρά για τους «λίγους και εκλεκτούς» του Ταμείου Ανάκαμψης: «Ίδια κριτική με Τσίπρα, Κωνσταντοπούλου, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και Βελόπουλο» ΠΑΣΟΚ: Παρά την έγκαιρη προειδοποίηση, η κυβέρνηση καθυστέρησε χαρακτηριστικά για τις πιέσεις στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας
Efsyn.gr

Επιστροφή στον Ομπάμα

Πριν από έναν χρόνο, ΗΠΑ και Ισραήλ ετοίμαζαν τα χειρουργικά πλήγματα που θα οδηγούσαν στην ανατροπή του καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ανοίγοντας τον δρόμο για την απόσχιση περιοχών όπου πλειοψηφούσαν τοπικές εθνότητες.
Ταυτόχρονα, ο γιος του σάχη μάς θύμιζε την ύπαρξή του και δήλωνε έτοιμος να επιστρέψει στο Ιράν.
Εναν χρόνο μετά, ο Τραμπ φαίνεται να έχει προσγειωθεί στην πραγματικότητα καθώς διαπραγματεύεται την εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν με μια ατζέντα προτεραιοτήτων που παραπέμπει στη δίχρονη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Ομπάμα με την Ισλαμική Δημοκρατία στην περίοδο 2013-15.
Η αναγκαστική προσγείωση του Τραμπ στην πραγματικότητα δικαίωσε την πολιτική Ομπάμα η οποία ήταν μονόδρομος.
Το σενάριο ξένης στρατιωτικής εισβολής που θα πυροδοτούσε καθεστωτική ανατροπή και αποσχιστικές εξεγέρσεις δοκιμάστηκε χωρίς αποτέλεσμα στη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ την περίοδο 1980-88, με την κοινωνία αλλά και τις ηγεσίες των Κούρδων, Αζέρων και Αράβων να στηρίζουν το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το κύμα διαδηλώσεων και η αιματηρή καταστολή που ακολούθησε στις αρχές του χρόνου ερμηνεύθηκαν, κυρίως από τον Νετανιάχου, ως επιβεβαίωση της αποδυνάμωσης της Τεχεράνης στον πόλεμο των 12 ημερών τον περασμένο Ιούνιο.
Στις δύο πολεμικές συγκρούσεις των ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν επιβεβαιώθηκαν για πολλοστή φορά όσοι πίστευαν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν μπορούν να εξαλειφθούν με χειρουργικά πλήγματα.
Για πολλοστή φορά διαψεύστηκαν οι οπαδοί της θεωρίας Σοκ και Δέος που πίστευαν ότι τα πλήγματα σε μη στρατιωτικούς στόχους πυροδοτούν αντικαθεστωτικές εξεγέρσεις.
Αντίθετα, συσπειρώνουν την κοινωνία με την κυβέρνηση καθώς μεταφέρουν στα μετόπισθεν τη μαχητική διάθεση της πρώτης γραμμής.
Μόνον ο τερματισμός του πολέμου, η άρση των κυρώσεων και η επιστροφή της χώρας στην παγκοσμιοποίηση μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για καθεστωτική αλλαγή στην Τεχεράνη προς την κατεύθυνση εκδημοκρατισμού.
Σε ό,τι αφορά τη διάσπαση της ενότητας της χώρας με πολιορκητικό κριό τους αποσχιστικούς μειονοτικούς εθνικισμούς πρόκειται για μια επιλογή η οποία μπορεί να οδηγήσει, πρώτον, σε ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο περιφερειακής αποσταθεροποίησης και δεύτερον, σε ένα ευρύ μέτωπο δυσαρεστημένων.
Το Ιράν είναι μια χώρα με τέσσερις χιλιάδες χρόνια Ιστορίας και κρατικής ενότητας και δεν είναι συγκρίσιμο με το Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη που υπήρξαν τεχνητά κράτη τα οποία προέκυψαν από τη διανομή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά το 1918 ανάμεσα στις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Το 1916 δύο διπλωμάτες, ο Βρετανός Σάικς και ο Γάλλος Πικό, χάραξαν τα σύνορα της Μέσης Ανατολής την οποία δεν είχαν ποτέ επισκεφθεί. Εκατόν δέκα χρόνια μετά, τα σύνορα που χάραξαν οι δύο διπλωμάτες έχουν στην πράξη ακυρωθεί.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...