Τελευταία νέα
Φάμελλος για ΣΥΡΙΖΑ: Δυστυχώς πολλαπλασιάζονται οι εντάσεις και οι επιλογές που προσβάλλουν την Αριστερά Μουντιάλ 2026: Η Ισπανία πέρασε «χειροπέδες» στη Γαλλία και… έφυγε για τελικό [εικόνες-βίντεο] ΗΠΑ: Καύσωνας με θερμοκρασίες ρεκόρ θέτει σε συναγερμό 100 εκατ. Αμερικανούς Ρένα Δούρου: Θα είμαι υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – «Υπάρχει κενό που πρέπει να καλυφθεί» Ρ. Δούρου: “Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο” Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 4.700 οι νεκροί από τον διπλό φονικό σεισμό Τι δείχνουν συγκριτικά στοιχεία οκτώ δημοσκοπήσεων Ιταλία: Νομοσχέδιο επεκτείνει την «προληπτική προσαγωγή» σε ανηλίκους Δούρου για ΣΥΡΙΖΑ: Είναι σχεδόν ακέφαλο το κόμμα – Θα είμαι υποψήφια Αλ. Τσίπρας: “Να πάψει η νησιωτικότητα να σημαίνει ακριβότερη ζωή “ Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν Άργος: Δυναμική συγκέντρωση για τη δολοφονία του 20χρονου Θοδωρή – «Το έγκλημα είναι κρατικό» [εικόνες]
Efsyn.gr

CNN: Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ιράν προχωρούν, παρά τη νέα κλιμάκωση

Οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν προχωρούν καθώς διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύκτας, μετέδωσε σήμερα το CNN επικαλούμενο διπλωματική πηγή.
Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν παρά τις ανταλλαγές πυρών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν που απειλούν να περιπλέξουν τις διπλωματικές προσπάθειες.
Στο μεταξύ οι διαπραγματευτές του Κατάρ αποχώρησαν σήμερα από την Τεχεράνη, όπου είχαν μεταβεί χθες σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, δήλωσε στο AFP διπλωμάτης που έχει γνώση των συνομιλιών.
«Η αντιπροσωπεία του Κατάρ αποχώρησε από την Τεχεράνη σήμερα το πρωί έπειτα από συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους, που διεξήχθησαν σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και οι οποίες διήρκεσαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες», εξήγησε ο διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Από την πλευρά του το Πακιστάν, χώρα που μεσολαβεί για την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, επέκρινε σήμερα τη στρατιωτική «κλιμάκωση» που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη Μέση Ανατολή και επανέλαβε τη δέσμευσή του σε μια «λύση έπειτα από διαπραγμάτευση».
«Η διπλωματία και ο διάλογος πρέπει να αποτελούν τις βασικές αρχές για να καταλήξουμε σε μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση αναφορικά με όλα τα ζητήματα για τα οποία υπάρχουν διαφωνίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών Ταχίρ Αντράμπι.
«Είναι δύσκολο να παραμένουμε αισιόδοξοι μπροστά στις νέες εχθροπραξίες», παραδέχθηκε. Όμως «ας μην ρίξουμε την αυλαία στην προσέγγιση του Πακιστάν στη διαμεσολάβηση», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι το Ισλαμαμπάντ έχει στείλει επιστολή προς τα εμπλεκόμενα μέρη. «Παραμένουμε δεσμευμένοι» στη μεσολάβηση, επέμεινε ο Αντράμπι.
Τραμπ: «Μυστική αποστολή» των ΗΠΑ στο Ορμούζ
Τονίζεται, παράλληλα, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βοήθησαν δεκάδες δεξαμενόπλοια με πετρέλαιο και άλλα εμπορικά πλοία να διασχίσουν τα Στενά του Ορμούζ, στο πλαίσιο αυτού που περιέγραψε ως μια «μυστική αποστολή», η οποία είχε σκοπό να παραμείνει η θαλάσσια αρτηρία στρατηγικής σημασίας ανοικτή.
Ο κ. Τραμπ ανέφερε μέσω Truth Social ότι διέταξε την επιχείρηση τον περασμένο μήνα κι υποστήριξε πως χάρη σε αυτή πέρασαν από τη θαλάσσια οδό αυτή συνολικά 200 πλοία και «100 εκατομμύρια βαρέλια αργού» που διατέθηκαν «στην ανοικτή αγορά», χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.
Κατά δεδομένα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), το 2025 διέρχονταν ημερησίως 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και υποπροϊόντων του από το Ορμούζ.
Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...