Τελευταία νέα
Σίφνος: Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από την τραγική πτώση του ελικοπτέρου – Η απώλεια ελέγχου και η βουτιά στο έδαφος Το συγκινητικό «αντίο» του Τάισον σε Κωνσταντέλια: «Ο κόσμος είναι δικός σου και πρέπει να σε γνωρίσει, μάγε!» Η Ακαδημία Αθηνών για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Τσουκαλά: «Σπουδαίος στοχαστής, σημαίνων κοινωνικός φιλόσοφος» Εργα Διονυσίου Λαυράγκα σε CD Πύρινο μέτωπο στη Θήβα – Στη μάχη με τις φλόγες τρία εναέρια μέσα Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τον Έμπολα: Ανεξέλεγκτη η επιδημία, υψηλός ο κίνδυνος διεθνούς εξάπλωσης ΠΑΣΟΚ για Κωνσταντίνο Τσουκαλά: Το έργο του άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του Ελικόπτερα: Επείγουσα οδηγία της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για ελέγχους στα Bell 206 μετά την τραγωδία στη Σίφνο Βρέθηκε η 48χρονη οδηγός που έκανε αναστροφή με λεωφορείο στην Αθηνών- Σουνίου Νέα κίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ΚΟ η Νίνα Κασιμάτη ΠΑΣΟΚ για Κωνσταντίνο Τσουκαλά: «Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη» Σίφνος: Τι αναφέρει η Αστυνομία για την πτώση του ελικοπτέρου – Δεν προκύπτει εμπλοκή άλλων ατόμων
Efsyn.gr

Οι ΗΠΑ εντείνουν τον οικονομικό πόλεμο κατά της Κούβας: Κυρώσεις στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσθεσε χθες Πέμπτη τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Κούβας, την CUPET, στη μαύρη λίστα των νομικών προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις, προσάπτοντας στο κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα πως χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν «εργαλείο καταστολής» και «αυτοεξυπηρέτησης της κλεπτοκρατίας του», διατεινόμενη πως μέσω αυτής στελέχη του «γεμίζουν τις τσέπες τους».
Το μέτρο ανακοινώθηκε με δελτίο Τύπου που υπογράφει ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο — ο οποίος κατάγεται από την Κούβα κι είναι μανιασμένος επικριτής της κυβέρνησης στην Αβάνα.
«Ενώ ο κουβανικός λαός υποφέρει από ελλείψεις καυσίμων και διακοπές της ηλεκτροδότησης εξαιτίας δεκαετιών υποεπενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές, οι κομμουνιστές κουβανοί ηγέτες καταχρώνται ενεργειακούς πόρους για να γεμίζουν τις τσέπες τους», υποστήριξε ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο. «Μεταπωλούν αναρίθμητα βαρέλια της λιγοστής διαθέσιμης ενέργειας στη δευτερογενή αγορά, συσσωρεύουν προμήθειες για τον στρατό, τις υπηρεσίες πληροφοριών και καταστολής, και επιβάλλουν δελτίο ως εργαλείο κοινωνικού ελέγχου», συνεχίζει.
«Οι άρχοντες του καθεστώτος των ΗΠΑ υιοθετούν αισχρή στάση εφαρμόζοντας πολιτική συλλογικής τιμωρίας σε βάρος της Κούβας. Αισθάνονται την ανάγκη να λένε ψέματα, όπως κάνει ο (αμερικανός) υπουργός Εξωτερικών, προβάλλουν παράλογα προσχήματα για να δικαιολογήσουν την επιβολή στέρησης της πρόσβασης ενός ολόκληρου έθνους σε καύσιμα», αντέτεινε μέσω X ο κουβανός υφυπουργός Εξωτερικών Κάρλος Φερνάντες ντε Κόσιο.
Η Unión Cuba-Petróleo (CUPET) είναι η εθνική επιχείρηση πετρελαίου της Κούβας. Ανήκει στο κράτος, που τη διαχειρίζεται. Δραστηριοποιείται στην εξόρυξη αργού από κοιτάσματα στο νησί, στη διύλιση και στη διανομή πετρελαιοειδών. Διαθέτει δίκτυο πρατηρίων καυσίμων.
Το μέτρο σημαίνει κυρίως το πάγωμα τυχόν πόρων που διακρατεί η επιχείρηση στις ΗΠΑ. Ακόμη, φυσικά και νομικά πρόσωπα στις ΗΠΑ απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί της, επί ποινή κυρώσεων σε περίπτωση παραβιάσεων.
Η ένταση στη σχέση των δυο κρατών, ιστορικά υψηλή, γνωρίζει περαιτέρω όξυνση από τον Ιανουάριο. Οι ΗΠΑ επέβαλαν de facto πετρελαϊκό αποκλεισμό στη νήσο, προχώρησαν σε νέες κυρώσεις κατά κύματα κι άσκησαν ποινική δίωξη στον πρώην πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, 95 ετών, για υπόθεση που ανάγεται στο 1996.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει τον οικονομικό πόλεμο κατά του νησιού, επιδιώκοντας αλλαγή καθεστώτος.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...