Τελευταία νέα
Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται νέα πορεία – «Αυτή η στιγμή είναι τώρα» Πυρά Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη: «Είναι απολύτως συντεταγμένος με αυτούς που πήγαν να καταστρέψουν τη χώρα συνολικά» Τσουκαλάς: Δεν είναι σε θέση να κάνει υποδείξεις στο ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός της διαφθοράς Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε τον Όγκνιεν Ούγκρεσιτς Λέσβος: Το ΚΚΕ ζητά πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για τον αφθώδη πυρετό Επιστρέφουν στην Αθήνα οι εκδρομείς του Αυγούστου: Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια Βέροια: Σήμερα η κηδεία της 18χρονης που πνίγηκε στους καταρράκτες – Τι κατέθεσε ο φίλος της για τη μοιραία βουτιά Μαρινάκης: Έμφαση στη μεσαία τάξη, τις MμΕ, τους συνεπείς και τις οικογένειες – Το στίγμα των εξαγγελιών στη ΔΕΘ Στην Πάρο με τον Λάκη Λαζόπουλο η Χάρις Αλεξίου: «Σε μια φωτογραφία που έχει τη σημασία της. Οσονούπω» Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Ο Πάνος Λαζαράτος κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας για παρανομίες Παύλος Πολάκης στα «Χ.ν.»: «Θέλω να ηγηθώ του ΣΥΡΙΖΑ» – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για υποψηφιότητα στον Δήμο Χανίων Παύλος Μαρινάκης για τα μέτρα στη ΔΕΘ: Έμφαση σε μεσαία τάξη, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικογένειες – Εξετάζεται η μείωση προκαταβολής φόρου
Iatro.gr

28 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Φαινυλκετονουρίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαινυλκετονουρίας (PKU), που τιμάται κάθε χρόνο στις 28 Ιουνίου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ατόμων με Κληρονομικά Μεταβολικά Νοσήματα «ΚΡΙΚΟΣ ΖΩΗΣ» υπενθυμίζει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, της σωστής παρακολούθησης της νόσου και της συνεχής υποστήριξης των ασθενών και των οικογενειών τους.
Η Φαινυλκετονουρία (PKU) είναι σπάνιo κληρονομικό μεταβολικό νόσημα που οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει το αμινοξύ φαινυλαλανίνη που αποτελεί συστατικό των πρωτεϊνών, Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη  συσσώρευση υψηλών επιπέδων φαινυλανίνης που είναι τοξικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Xωρίς έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να προκληθούν βαριές νευρολογικές και γνωστικές διαταραχές.
Σήμερα, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από  Φαινυλκετονουρία. Στην Ευρώπη η γενική συχνότητα της νόσου υπολογίζεται σε περίπου 1 ανά 10.000 γεννήσεις. Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών και τη διασφάλιση μιας καλής ποιότητας ζωής. Χάρη στον νεογνικό προληπτικό έλεγχο που στην Ελλάδα πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού  με το Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών (ΕΠΠΕΝ),  η νόσος μπορεί σήμερα να διαγνωστεί από τις πρώτες ημέρες της ζωής, επιτρέποντας την άμεση έναρξη της κατάλληλης θεραπευτικής και διατροφικής αγωγής.
Παρά τη σημαντική πρόοδο στη διάγνωση και κλινική αντιμετώπιση της Φαινυλκετονουρίας, η σωστή διαχείρισή της απαιτεί εξειδικευμένη διατροφική αγωγή, συνεχή ιατρική παρακολούθηση με πρόσβαση στις νέες θεραπευτικές δυνατότητες και υποστήριξη με ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας.
H αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ατόμων με Κληρονομικά Μεταβολικά Νοσήματα «ΚΡΙΚΟΣ ΖΩΗΣ», κυρία Περσεφόνη Αυγουστίδου-Σαββοπούλου, δήλωσε:  «Η Παγκόσμια Ημέρα Φαινυλκετονουρίας αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για μια σπάνια νόσο που συνοδεύει τους ασθενείς σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η έγκαιρη διάγνωση μέσω του νεογνικού ελέγχου και η συστηματική παρακολούθηση, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές, έχουν αλλάξει ουσιαστικά τις προοπτικές των ατόμων με Φαινυλκετονουρία (PKU). Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις στη διαχείριση της νόσου και στην ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα. Εμείς συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τα άτομα με κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα και τις οικογένειές τους, μέσα από δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κοινωνικής υποστήριξης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.»
The post 28 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Φαινυλκετονουρίας appeared first on www.iatro.gr.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...