Τελευταία νέα
Γιαννακοπούλου σε ΝΔ για Λαζαρίδη: Να τον χαίρεστε – Υπάρχουν και ανθρώπινα όρια Σοφία Ζαχαράκη: «Η κατάληψη δεν είναι λύση – Ακούμε τα αιτήματα των μαθητών» Δημοσκόπηση – κόλαφος της GPO για τα Παραπολιτικά: Μόνο ένα 27,8% επιθυμεί να παραμείνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη – στο όριο του 25% η ΝΔ! Σαφής υπεροχή Τσίπρα-ΕΛ.Α.Σ έναντι του ΠΑΣΟΚ Μήνυμα αλληλεγγύης στους Γάλλους μαθητές: Με τη «Διεθνή» η πορεία στο κέντρο της Αθήνας [βίντεο] Ο Μακάριος Λαζαρίδης ζήτησε «συγγνώμη» από τη Νάντια Γιαννακοπούλου μετά την on air επίθεση: «Είπα μια κουβέντα παραπάνω» Συγγνώμη Λαζαρίδη σε Γιαννακοπούλου για τον on air τραμπουκισμό: «Μπορεί να πούμε μια κουβέντα παραπάνω» Παρέμβαση Παφίλη στον Χρυσοχοΐδη για αστυνομοκρατία στην πανεκπαιδευτική πορεία Όσο ήταν πρίμα οι δημοσκοπήσεις ήταν καλές! Τώρα η Καρυστιανού προειδοποιεί τις εταιρείες οτι θα “λογοδοτήσουν” μετά τις εκλογές Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια: Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για αστυνομοκρατία και προληπτικό εκφοβισμό Στ. Παπασταύρου: Εξετάζουμε μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Αμαλιάδα: Συνελήφθησαν οι δύο γιοι της ηλικιωμένης που θάφτηκε σε χωράφι [εικόνες – βίντεο] Χάρης Δούκας για Γκράβα: Καλεί Σοφία Ζαχαράκη και Γιώργο Στασινό στο Δημοτικό Συμβούλιο – Ο δήμος δεν έχει λάβει το πόρισμα του ΤΕΕ
Efsyn.gr

Σαπουνά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζει λουκέτο» – «Οι δηλώσεις Τσίπρα δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών»

Έντονες πολιτικές διεργασίες λαμβάνουν χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την εμφάνιση του κόμματος ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα. Η  αναπληρώτρια γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασίας Σαπουνά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ertnews, υποστήριξε ότι το κόμμα παραμένει ενεργό και δεν αυτοδιαλύεται. Όσο για πιθανή σύγκλιση με την ΕΛΑΣ, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «εμείς προσπαθήσαμε να ανοίξουμε μία γέφυρα πολιτικής συνεννόησης».
Ειδικότερα, η κ. Σαπουνά ανέφερε ότι η «η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μιλάει για συνεργασίες. Αυτό που λέει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι ότι δεν στεκόμαστε απέναντι, στεκόμαστε δίπλα και παρέχουμε πολιτική στήριξη στο νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα. Και υπάρχει ένας προβληματισμός, στη δική μου τουλάχιστον πλευρά, γιατί δεν άκουσα κάτι σε σχέση με την πολιτική στήριξη».
Όπως πρόσθεσε, «η Αριστερά στο DNA της έχει πάντοτε την έννοια της ενότητας, της όσμωσης, της ανασύνθεσης. Από τότε που μπήκα στον Συνασπισμό, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Δεν ήμασταν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τότε, όπως είμαστε σήμερα. Ήμασταν κάτι άλλο. Όταν γίναμε κυβέρνηση, το 2015-’19, γίναμε πάλι μέσα από συνθέσεις, οσμώσεις και πολλές συζητήσεις και προγραμματικές συγκλίσεις. Αυτό νομίζω ότι είναι η βάση του τρόπου, που στεκόμαστε στην Αριστερά».
«Παραμένουμε ενεργοί…»
Η κ. Σαπουνά ανέφερε επίσης ότι «στην ίδια απόφαση η Κεντρική Επιτροπή δεν είπε ότι το κόμμα αυτοδιαλύεται. Δεν είπε ποτέ ότι βάζουμε λουκέτο. Είμαστε κανονικά ενεργοί στον χώρο. Υπάρχει η κοινοβουλευτική ομάδα. Χθες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία».
Όπως τόνισε, «στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας βάλαμε το ζήτημα του πώς θα επικαιροποιηθεί το πρόγραμμα, πώς θα πάμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δεν έχει πει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα συμμετέχει στις επόμενες εκλογές. Το πώς θα το δούμε στην πορεία, υπάρχουν όργανα, που θα το αποφασίσουν αυτό. Επίσης, ποτέ δεν είπαμε ότι θα σταματήσουν να συγκαλούνται τα όργανα και να λειτουργούν. Χθες αποφασίσαμε, επίσης, να λειτουργήσει και το Εκτελεστικό Γραφείο».
«Ο Τσίπρας ήταν σαφής»
Αναφερόμενη στον πρώην πρωθυπουργό, σημείωσε: «Έχουμε πλέον μια άλλη τοποθέτηση που ξεκαθαρίζει, από την πλευρά του κ. Τσίπρα, τα πράγματα. Σε αυτό λοιπόν το περιβάλλον, εάν δεν μπορεί να προχωρήσει μια σύγκλιση, μια όσμωση, μια διαδικασία που θα επέτρεπε κάτι περισσότερο, προφανώς δεν θα αποστούμε τη στρατηγική, που έχουμε επιλέξει. Εμείς προσπαθήσαμε να ανοίξουμε μία γέφυρα πολιτικής συνεννόησης».
Σύμφωνα με την κ. Σαπουνά, «ο κ. Τσίπρας, χθες, με τον οποίο έχουμε υπάρξει στην κυβέρνηση της χώρας, ως ΣΥΡΙΖΑ (και είμαστε όλοι πάρα πολύ περήφανοι για το 2015-’19, είτε συμμετείχαμε σε μικρότερες θέσεις είτε σε θέσεις μεγαλύτερης πολιτικής ευθύνης και δεν θα αποστούμε ποτέ όλων αυτών που καταφέραμε) ήταν σαφής και η απάντηση που έδωσε είναι απόλυτα σεβαστή. Δεν υπάρχει κανένα ερωτηματικό, νομίζω, μετά από τη χθεσινή του τοποθέτηση. Δεν μπορώ να αμφισβητήσω αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας είπε με απόλυτη σαφήνεια από τηλεοράσεως».
Κοινά σημεία και με το ΠΑΣΟΚ
Η αν. γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «πολιτικά και προγραμματικά -και θα το δούμε αυτό πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον- έχουμε πάρα πολλά κοινά σημεία όχι μόνο με την ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη για παράδειγμα. Κατά την προσωπική μου γνώμη, στο 70-80% όλων αυτών των κομμάτων, που θέλουν να εκφράσουν πολιτικά και στη Βουλή το ευρύτερο αριστερό προοδευτικό δημοκρατικό ρεύμα, υπάρχουν πάρα πολλές συγκλίσεις».
«Κόκκινα» δάνεια και μνημόνια
Η κ. Σαπουνά αναφέρθηκε επίσης στα κόκκινα δάνεια, όπως και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί μνημονιακών χρόνων, αναφέροντας τα παρακάτω:
«Έγινε μια συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια. Προφανώς δεν μιλάμε για επαναφορά του νόμου Κατσέλη και δεν μιλάμε για μια ρύθμιση που αφορά οριζόντια όλα τα «κόκκινα» δάνεια. Και προφανώς δεν είναι μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Είναι μια μεγάλη νίκη των δανειοληπτών. Χθες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υλοποιήσει μια κρυστάλλινη απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Και μάλιστα την υλοποιήσε κατά το ήμισυ. Γιατί άφησε εκτός ανθρώπους, που δεν εντάσσονται στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών».
»Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την καταστροφή και από τα μνημόνια. Την ευθύνη για το ότι η οικονομία της χώρας έπεσε στα βράχια την έχει η Νέα Δημοκρατία, την έχει ενδεχομένως το ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι η Αριστερά. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χρεοκοπημένη οικονομία και κατάφερε να παραδώσει μια οικονομία με ταμειακά αποθέματα ύψους 37 δισ. Και αυτό το καταφέραμε με την κοινωνία όρθια. Και γι’ αυτό είμαστε πολύ περήφανοι».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...