Τελευταία νέα
Νετανιάχου για το Ιράν: Δε μπορούμε να συμφωνήσουμε «με αυτή τη συμμορία, αυτούς τους άγριους» Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει την Έλενα Ακρίτα για αντιπρόεδρο της Βουλής Κεραμέως για συντάξεις χηρείας: Από σήμερα λαμβάνει τέλος μια τεράστια κοινωνική αδικία Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Μετά το «χαστούκι» του ΣτΕ, η κυβέρνηση σπεύδει να επαναφέρει τις άδειες Ο Παναθηναϊκός «έκλεισε» τον 27χρονο Μαροκινό διεθνή Λούζα της Γουότφορντ Και όμως, κάποιοι προτιμούν βουνό το καλοκαίρι: Υψηλές πληρότητες σε Ήπειρο, Πήλιο και Ορεινή Αρκαδία ΕΛ.Α.Σ.: «Αρκετά με τα ψέματα και την παραπλάνηση» για τις συντάξεις χηρείας Επιμένει η ζέστη: Μικρή ανάσα από τα μελτέμια το Σάββατο, νέα άνοδος της θερμοκρασίας την Κυριακή Πολάκης κατά Θεμιστοκλέους: Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις ήταν σοβαντίσματα με υπερτιμολόγηση στο πενταπλάσιο Φωτιά στα Γρεβενά σε δασική έκταση – Επιχειρούν εναέρια μέσα Nordic Monitor: Στο στόχαστρο της Τουρκίας η Ελλάδα και το Ισραήλ – Προετοιμάζεται για «κρίση, ένταση και πόλεμο» Βάρκα με 42 μετανάστες εντοπίστηκε στους Καλούς Λιμένες Χανίων – Περισυνελέγησαν από το Λιμενικό
Athens.indymedia.org

[Τοπικά Νέα] [ΦΕΑΝ] Συγκέντρωση στο δημαρχείο Ιλίου για τον 1 χρόνο από την εργοδοτική δολοφονία του Ν. Γραμματικόπουλου

28/06/2026 3:15 μμ.

Συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Ιλίου με συνθήματα, πανό και τρικάκια πραγματοποίησε νωρίτερα η ΦΕΑΝ Δυτικών Προαστίων και Πειραιά για την συμπλήρωση ενός χρόνου από την εργατική δολοφονία του 65χρονου οικοδόμου Νίκου Γραμματικόπουλου στον βωμό των κερδών της λευκής νύχτας των αφεντικών. Ακολούθησε παρέμβαση στους κεντρικούς δρόμους του Ιλίου.
Ο Νίκος Γραμματικόπουλος ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ. Δεν θα ξεχάσουμε ούτε τους υπεύθυνους για τον θάνατο του.
Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε στην παρέμβαση:
1 ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Ν. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ
ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ
Πριν από 1 χρόνο, στις 28/6/2025, ο 65χρονος εργαζόμενος στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ιλίου, Νίκος Γραμματικόπουλος χάνει την ζωή του κατά την διάρκεια εργασιών εν μέσω καύσωνα για την προετοιμασία της καπιταλιστικής φιέστας της «λευκής νύχτας», που παραδοσιακά διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον τοπικό εμπορικό σύλλογο και τον δήμο Ιλίου στην περιοχή.
Ο θάνατος του εργάτη Νίκου Γραμματικόπουλου δεν αποτελεί ένα τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσσεται στην διαρκώς αυξανόμενη λίστα των εκατοντάδων ανά χρόνο εργοδοτικών δολοφονιών, στην λίστα όλων εμάς, των ανθρώπων της εργατικής τάξης που λογιζόμαστε ως αναλώσιμοι μέσα στο κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα, που οι ανάγκες και η ζωή μας κοστολογούνται πολύ κατώτερα από τα κέρδη των αφεντικών, φτάνοντας στο έσχατο σημείο της υποτίμησης τους, στον θάνατο. Τίποτα απ’ όσα οδήγησαν στον θάνατο τον Ν. Γραμματικόπουλο δεν μπορούν να αναχθούν στο «τυχαίο γεγονός» και την «κακιά στιγμή».
Ο θάνατος του Ν. Γραμματικόπουλου έχει συγκεκριμένους υπευθύνους: τον Δήμο Ιλίου και τον τοπικό εμπορικό σύλλογο. Ήταν οι επί συνεχόμενες μέρες υπερωριακή και εντατικοποιημένη εργασία εν μέσω απαγορευτικών συνθηκών καύσωνα, με τις εργασίες του Δήμου να συνεχίζονται και το Σάββατο κάτω από την πίεση της ολοκλήρωσης των προετοιμασιών για την πραγματοποίηση της «λευκής νύχτας» την ίδια μέρα, που οδήγησαν στον θάνατο του εργαζομένου. Ήταν η εκβιαστική συνθήκη της μισθωτής εργασίας και της φτώχειας που οδήγησαν έναν άνθρωπο 65 χρονών να εργάζεται κάτω από αυτές τις συνθήκες σε βαριές οικοδομικές εργασίες, με σύμβαση εργασίας μέσω του κατάπτυστου προγράμματος «ΔΥΠΑ 55-74», με σκοπό την συμπλήρωση ενσήμων για την σύνταξη.
Άλλωστε είναι σαφές ότι η πίεση των εργοδοτών για «υπεραπόδοση» και παραπάνω κέρδη δεν υπολογίζει ούτε καιρικές συνθήκες, ούτε ηλικίες, ούτε τις ανθρώπινες αντοχές. Δήμος και εμπορικός σύλλογος ακολούθησαν την πάγια τακτική που ακολουθούν κατά σύστημα οι εκπρόσωποι του αστικού πολιτικού συστήματος και των αφεντικών μπροστά στις εργοδοτικές δολοφονίες για τις οποίες οι ίδιοι είναι οι υπαίτιοι, την τακτική των εκ των υστέρων κροκοδείλιων δακρύων και των υποκριτικών ανακοινώσεων συμπαράστασης. Η κυνικότητα τους, βέβαια ήταν έκδηλη τις αμέσως επόμενες μέρες του θανάτου του εργαζομένου, με τον εμπορικό σύλλογο παρά την προσχηματική ματαίωση της «λευκής νύχτας» να διατηρεί το διευρυμένο ωράριο των καταστημάτων και να δίνει υποσχέσεις για τον άμεσο επαναπρογραμματισμό της ώστε να «επωφεληθούν οι καταναλωτές και η τοπική επιχειρηματικότητα» και τους ιθύνοντες του δήμου Ιλίου να «κρύβονται» αποποιούμενοι των δολοφονικών ευθυνών τους. Στην πραγματικότητα, ο θάνατος του εργαζομένου δεν αποτέλεσε για αυτούς παρά ένα πλήγμα για την διοργάνωση της «λευκής νύχτας» της κερδοφορίας των αφεντικών. Μιας «λευκής νύχτας» που είναι μια «μαύρη νύχτα» για τους εργαζόμενους, μιας «λευκής νύχτας» που είναι βαμμένη με το αίμα του Ν. Γραμματικόπολου.
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΠΛΥΘΟΥΝ
ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ «ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ» ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ – ΔΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ & ΠΕΙΡΑΙΑ
ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ: fean.org.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: fean@riseup.net & facebook-instagram

media:

ιλιον1.jpg

ιλιον2.jpg

ιλιον3.jpg

ιλιον4.jpg

ιλιον5.jpg

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...