Τελευταία νέα
Ελικόπτερα: 58 «εμπλοκές» κοντά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Φόβοι για «αεροπορικά Τέμπη» Καιρός: Ακραία ζέστη με 40άρια – Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο», που αναμένονται βροχές Ο Μητσοτάκης ανοίγει τα χαρτιά του για τη ΔΕΘ-Τι θα πει στο Υπουργικό Συμβούλιο Νέα Σμύρνη: Άνδρας και γυναίκα βρέθηκαν νεκροί από πυροβολισμούς σε είσοδο πολυκατοικίας Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 23 Αυγούστου Η αυτοκαταστροφική επιλογή της «αναμέτρησης» Μητσοτάκη με Κοβέσι και… Ερντογάν Τρομακτική αγριότητα στην Κέρκυρα: Οδηγός πάτησε πάνω σε σκύλο που κοιμόταν, τον σκότωσε και αποχώρησε από το σημείο Ολυμπιακός – Ατρόμητος: Ο ερυθρόλευκοι «λυτρώθηκαν» με υπογραφή Κάρμο Νέοι αεροψεκασμοί για τον ιό του δυτικού Νείλου – Έντονη ανησυχία των ειδικών για την εξάπλωση Καμπανάκι από τους βενζινοπώλες: Αν δεν ληφθούν μέτρα, τη 1 Σεπτεμβρίου θα έχουμε 2,20 μέση τιμή αμόλυβδης Ινδία: Φορτηγό με σημαία Παναμά ναυάγησε στον Ινδικό Ωκεανό – 22 οι αγνοούμενοι ναυτικοί Συνελήφθη αντιδήμαρχος της Λήμνου για τη φωτιά στο Θάνος – Αναφορές για ανεξέλεγκτη συγκέντρωση σκουπιδιών
Libre.gr

“Θερμό επεισόδιο” Χατζηβασιλείου-Νταβούτογλου για Κύπρο: Εισβολή από το 1974, η Τουρκία να αποδεχτεί την πραγματικότητα

«Πρόκειται περί εισβολής από το 1974. Πρέπει να αποδεχθείτε την πραγματικότητα», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, απευθυνόμενος στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια του πάνελ «Europe’s next vital steps between geopolitics, EU ambitions and EU accession», στο 30ό ετήσιο Government Roundtable του Economist, στο Λαγονήσι.

Η αντιπαράθεση σημειώθηκε, όταν ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την άποψη πως η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο, με τον κ. Χατζηβασιλείου να τον διακόπτει ευγενικά επισημαίνοντάς του πως «πρόκειται περί εισβολής από το 1974».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Αχμέτ Νταβούτογλου επιχείρησε δε, να μετακινήσει τις ευθύνες για το αδιέξοδο στο Κυπριακό στην ελληνοκυπριακή πλευρά λέγοντας πως η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους το 2004 αποτελεί τη ρίζα του αδιεξόδου, ενώ άφησε αιχμές κατά των Βρυξελλών, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν θα έπρεπε να είχε δεχθεί την ένταξη της Κύπρου όσο το ζήτημα παρέμενε ανοιχτό. 

Παρά την παρέμβαση της συντονίστριας Joan Hoey, Europe consultant του EIU, η οποία επιχείρησε να επαναφέρει την τάξη στη συζήτηση, ο κ. Νταβούτογλου επιχείρησε να επέμβει λέγοντας εκ νέου πως η «τουρκική παρουσία στην Κύπρο εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο, όχι όπως η Ρωσία». Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών ωστόσο επανήλθε τονίζοντας με σαφήνεια την ελληνική θέση, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία πραγματοποίησε παράνομη εισβολή στην Κύπρο και ότι αυτή είναι η πραγματικότητα, χειροκροτούμενος από το κοινό.

Ο κ. Χατζηβασιλείου ερωτώμενος σχετικά νωρίτερα είχε εκφράσει τις ελληνικές θέσεις σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως δεν μπορεί να παραγνωρίζεται το γεγονός του casus belli αλλά και της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, υπεραμύνθηκε της πολιτικής της Διεύρυνσης της Ε.Ε. υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Γ. Γεραπετρίτη ότι στόχος θα ήταν η ένταξη τουλάχιστον ενός νέου κράτους-μέλους, εφόσον καλύπτονται τα σχετικά κριτήρια, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η Ελλάδα είναι εδώ για να βοηθήσει τις υποψήφιες χώρες στον ευρωπαϊκό δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Αθήνα σταθερά επιθυμεί μια Τουρκία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, καθώς η ίδια έχει ανανεώσει από το 2023 το ενδιαφέρον της για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Μητσοτάκης για F-35: Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ευαισθησίες όλων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...