Τελευταία νέα
Εξαρθρώθηκαν σπείρες που διακινούσαν πλήθος αρχαιοτήτων – Οι ανασκαφές, ο ειδικός εξοπλισμός και η κωδικοποιημένη γλώσσα Θεσσαλονίκη: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του Μετρό μετά από 2,5 ώρες Μαχαίρωμα αντιφασίστα στην Ελευσίνα: Υλικό ακροδεξιάς οργάνωσης βρέθηκε στα σπίτια των δύο δραστων Τρόμος σε πτήση προς τη Νέα Υόρκη: Οκτώ άτομα στο νοσοκομείο μετά από σοβαρές αναταράξεις ΠΑΣΟΚ: Καταθέτουμε μια θεσμική, ολοκληρωμένη και ουσιαστική πρόταση 180 και πλέον παρεμβάσεων για τον πρωτογενή τομέα ΕΕ – Κίνα: Συμφωνία για μείωση 50% στις εξαγωγές κινεζικών υβριδικών οχημάτων Μαργαρίτης για την καταγγελία Παπαδοπούλου: «Δεν με έπεισε ο Κωνσταντόπουλος» – «Στήριξη σε κάθε γυναίκα που νιώθει φόβο» Στη φυλακή οδηγείται ο Βασίλης Παϊτέρης – Παραβίασε κατ’ οίκον περιορισμό για χρέη στο δημόσιο Όλυμπος: Νεκρός εντοπίστηκε 46χρονος Ισραηλινός πεζοπόρος που αγνοείτο από τις 22 Σεπτεμβρίου Επιβεβαιώνεται το «κοκτέιλ» αναισθητικών στον Μαζωνάκη – «Ο συνδυασμός τους μπορεί να έχει άμεση σχέση με τον θάνατό του» Άννα Παπαδοπούλου: «Ο φασισμός ξαναβγάζει μαχαίρια» – Η επίθεση στην Ελευσίνα φέρνει στο προσκήνιο τις ευθύνες της κυβέρνησης για την προστασία της Δημοκρατίας Δούκας για Γκράβα: Αρμόδιες εταιρείες και ΤΕΕ να βεβαιώσουν γραπτά ότι με κλειστό σύστημα δεν υπάρχει κίνδυνος
Efsyn.gr

Συνελήφθη αρχηγός συμμορίας – Ανατίναζαν ΑΤΜ με λεία πάνω από 440.000 ευρώ

Από στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Αστυνομίας, συνελήφθη αρχηγικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να διέπραττε κλοπές οχημάτων και παραβιάσεις ΑΤΜ με τη χρήση εκρηκτικών υλών, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη απόγευμα έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση στελεχών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας, ενώ ταυτόχρονα με τη συνδρομή Επιχειρησιακών Ομάδων της ΔΑΟΕ διενεργήθηκαν στοχευμένες έρευνες σε κατοικία και άλλους χώρους που χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος.
Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διακεκριμένες κλοπές και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, εκρήξεις κατά συναυτουργία, παραβάσεις της νομοθεσίας για τις εκρηκτικές ύλες, πλαστογραφία, απείθεια, επικίνδυνη οδήγηση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
Προηγήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, κατά την οποία, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων και στοιχείων της προανάκρισης, διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2025, διαπράττοντας εκρήξεις ΑΤΜ σε διάφορες περιοχές της επαρχίας.
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αρχηγικού μέλους της οργάνωσης. Προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης για να πετύχουν το σκοπό τους:

χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» οχήματα, τα οποία είχαν μόλις αφαιρέσει από περιοχές της Αττικής και μετέβαιναν σε περιοχές της επαρχίας, προκειμένου να επιλέξουν τους στόχους τους,
έφεραν βαρύ οπλισμό, τον οποίο ήταν διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να διασφαλίσουν τη διαφυγή τους,
με τη χρήση ηλεκτρικών τροχών κοπής και ακολούθως με την τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, προκαλούσαν ισχυρές εκρήξεις και κατάφερναν να διαρρηγνύουν τα χρηματοκιβώτια των ΑΤΜ και
αφού αφαιρούσαν τις κασετίνες με τα χρήματα, αποχωρούσαν άμεσα από τα σημεία.

Παράλληλα, προκειμένου να δυσχεράνουν το έργο των Αρχών, φέρονται να λάμβαναν μέτρα αντι-παρακολούθησης, καθώς απέφευγαν συστηματικά τη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των εγκληματικών ενεργειών τους, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούσαν ειδικό εξοπλισμό παραβίασης οχημάτων, μέσα απόκρυψης των χαρακτηριστικών τους και εξοπλισμό που απέτρεπε την ανεύρεση βιολογικών και άλλων ιχνών.
Το αρχηγικό μέλος αφιέρωνε την εμπειρία και τεχνογνωσία του στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, διασφαλίζοντας την επίτευξη του σκοπού τους. Συνολικά από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

1 drone,
2 «επιχειρησιακά» οχήματα,
26 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης
300 ευρώ,
κάποια διαρρηκτικά εργαλεία για κλοπές οχημάτων και
πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim.

Μέχρι στιγμής από την έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 9 περιπτώσεις εκρήξεων σε ΑΤΜ, οι 2 σε απόπειρα, 3 κλοπές οχημάτων, 2 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας, 1 κλοπή πυροσβεστήρων και 1 κλοπή πομποδέκτη διοδίων.
Τα μέλη της οργάνωσης είχαν πυροβολήσει κατά αστυνομικών της ΟΠΚΕ στην προσπάθεια διαφυγής τους, μετά από έκρηξη σε ΑΤΜ η οποία είχε λάβει χώρα τον Ιούλιο του 2025 σε περιοχή της Αργολίδας.
Το συνολικό παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από τη δράση της, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 440.000 ευρώ.
Ο κατηγορούμενος έχει απασχολήσει στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκε στην κύρια Ανάκριση, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους δράσης της οργάνωσης, καθώς και για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των υπόλοιπων εμπλεκομένων.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...