Τελευταία νέα
Η Ελπίδα για τη Δημοκρατία της Μ. Καρυστιανού στέλνει εξώδικο σε Μητσοτάκη, Γεραπετρίτη, Συμεών για τη Μονή Σινά Μαρία Καρυστιανού: Εξώδικο για την συμφωνία για τη Μονή Σινά Η Αθήνα είχε ένα «ανοιξιάτικο» Σάββατο και η Ερμού γέμισε κόσμο [βίντεο] Πεζεσκιάν για ΗΠΑ: «Οι δειλοί κατέστρεψαν την διαπραγμάτευση – Κάποιοι Ιρανοί πεινούν λόγω των κυρώσεων» Λιακούλη για άρθρο Φλωρίδη: Η Δικαιοσύνη βιώνει βαθιά κρίση επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας Ομιλία Μητσοτάκη στα εγκαίνια του νέου κτηρίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» Κηφισιά: Παράνομες «υπηρεσίες πάρκινγκ» σε νυχτερινά κέντρα – Πέντε συλλήψεις από την Αστυνομία Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Πάπας Λέων συναντήθηκαν στο Βατικανό Basketgate: Στο μικροσκόπιο «ύποπτα» στοιχήματα και όσοι ωφελήθηκαν από αυτά – Ετοιμάζονται νέες συλλήψεις Μονή Σινά: Ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου επιβεβαιώνει ότι έλαβε την έγγραφη συναίνεση του Συμεών Ηλεία: 73χρονος εντοπίστηκε νεκρός κάτω από ελαιόδεντρο – Είχε πάει από την Αθήνα στο χωριό για τις ελιές ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τη φερόμενη συμφωνία για τη Μονή Σινά
Efsyn.gr

Πληθωρισμός: Πληθωρισμός: «Φρένο» στην ανάπτυξη και νέα πίεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών

Παρά την υποχώρησή του στο 4,4% τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (2,8%), διατηρώντας ισχυρές πιέσεις στα νοικοκυριά και λειτουργώντας ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η επιμονή των ανατιμήσεων, κυρίως στα τρόφιμα και την ενέργεια, περιορίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, οι οποίοι αναγκάζονται να διαθέτουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για βασικές ανάγκες. Ως αποτέλεσμα, περιορίζονται οι δαπάνες σε τομείς όπως το λιανεμπόριο, η ένδυση, τα ηλεκτρονικά είδη και η ψυχαγωγία, με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.
Οι οικονομικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι κάθε μία ποσοστιαία μονάδα απρόσμενης αύξησης του πληθωρισμού μπορεί να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης κατά περίπου 0,3% μέσα σε έναν χρόνο. Με τον μέσο πληθωρισμό του πρώτου εξαμήνου του 2026 να διαμορφώνεται στο 4,02%, η επίτευξη ακόμη και του αναθεωρημένου στόχου ανάπτυξης 2% θεωρείται πλέον ιδιαίτερα δύσκολη. Μάλιστα, το βασικό σενάριο κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 1,8%, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποχωρήσει ακόμη και στο 1,7%, ανάλογα και με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις διεθνείς αγορές ενέργειας.
Ο πληθωρισμός «ροκανίζει» τους μισθούς
Την ίδια ώρα, η ακρίβεια συνεχίζει να εξανεμίζει τις αυξήσεις στους μισθούς. Σύμφωνα με την εαρινή έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η πραγματική αγοραστική δύναμη των μισθωτών αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% το 2025, ενώ αντίστοιχη οριακή βελτίωση προβλέπεται και για το 2026.
Το Συμβούλιο επισημαίνει ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και νωπών προϊόντων, λειτούργησε ως μόνιμος παράγοντας που απορρόφησε σχεδόν ολοκληρωτικά τις ονομαστικές αυξήσεις των αποδοχών.
Παράλληλα, η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα επηρεάζει και τον πραγματικό τζίρο των επιχειρήσεων. Αν και τα έσοδα των σούπερ μάρκετ εμφανίζονται αυξημένα λόγω των ανατιμήσεων, ο όγκος των πωλήσεων μειώνεται, καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα προϊόντα και περιορίζουν δαπάνες σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 2,7% τον Ιούνιο, έναντι 1,6% στην Ευρωζώνη. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν στο μοσχάρι (+15,6%), στο αρνί και κατσίκι (+16,2%), στα ψάρια (+11,1%), στη μαργαρίνη και τα φυτικά λίπη (+9,7%) και στους χυμούς φρούτων (+6,5%).
Αυξημένες παραμένουν και οι τιμές στην ενέργεια, με το φυσικό αέριο να καταγράφει άνοδο 24,6% και τα καύσιμα 12%. Ακριβότερα είναι επίσης τα αεροπορικά εισιτήρια (+15,6%), τα πακέτα διακοπών (+5,3%), τα ενοίκια (+7,1%) και τα ασφάλιστρα υγείας (+7%).
Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στις αναθεωρημένες προβλέψεις των διεθνών οργανισμών. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πλέον ότι ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,8% φέτος, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει 3,7% για την Ελλάδα, σημαντικά υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την οικονομία και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...