Το μήνυμα ότι η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις και δεν παρακολουθεί παθητικά τις γεωπολιτικές εξελίξεις έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, λίγες μέρες μετά Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπερασπίστηκε τη στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, ενώ απάντησε και στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για τους χειρισμούς στην εξωτερική πολιτική: «Η Ελλάδα αποτελεί έναν ισχυρότατο εταίρο στο ΝΑΤΟ και έναν ισχυρότατο πυλώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις επαφές της τουρκικής ηγεσίας με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι, παρά το θετικό κλίμα που προβλήθηκε, «κανένας δεν μπορεί να πει ότι υπάρχει οποιαδήποτε δέσμευση ή υπόσχεση» σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Άγκυρας, προσθέτοντας ότι κάθε άλλη εκτίμηση αποτελεί εικασία.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο τουρκικό casus belli, το οποίο χαρακτήρισε «τεράστιο βαρίδι» τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
«Η αίσθησή μου είναι ότι θα μπορούσε να υπάρξει άρση. Θα ήταν χρήσιμο, αλλά νομίζω ότι είναι οφειλόμενο», δήλωσε, τονίζοντας ότι δεν συνάδει με το σύγχρονο διεθνές δίκαιο μια χώρα που επιδιώκει να συμμετέχει στη διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας να διατηρεί απειλή πολέμου απέναντι σε γειτονικό και συμμαχικό κράτος.
Ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τις φωνές που ζητούν τη διακοπή κάθε διαλόγου με την Άγκυρα.
«Το να μην συζητάμε καθόλου με την Τουρκία είναι πραγματικά μια πολιτική καταστροφής», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά τη Μεταπολίτευση διατηρούσαν διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα.
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έξι κύκλοι διερευνητικών επαφών.
Όπως είπε, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν ο διάλογος αποφέρει οφέλη για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «από την τελευταία τριετία η Ελλάδα έχει βγει απολύτως ωφελημένη».
Ο κ. Γεραπετρίτης απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς περί μυστικών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. «Τα περί μυστικής διπλωματίας είναι αποκυήματα της φαντασίας ορισμένων», δήλωσε, τονίζοντας ότι ενημερώνει τακτικά τη Βουλή, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και τους πολιτικούς αρχηγούς. «Δεν υπάρχει οτιδήποτε μυστικό», πρόσθεσε.
Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις γύρω από τα F-35 και την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι ο πρώην πρωθυπουργός διατυπώνει ανακριβείς ισχυρισμούς.
«Ο κ. Τσίπρας ψεύδεται ότι κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του η Τουρκία ήταν εκτός του προγράμματος F-35», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι εκείνη την περίοδο η Άγκυρα συμμετείχε τόσο ως πελάτης όσο και ως συμπαραγωγός του προγράμματος, ενώ αποβλήθηκε στα τέλη του 2019 μετά την προμήθεια των ρωσικών S-400.
Αντίθετα, όπως σημείωσε, η Ελλάδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα των F-35 επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο υπουργός άσκησε συνολική κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε πρωτοβουλίες όπως οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ, η επέκταση των χωρικών υδάτων, ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης.
Κλείνοντας, υποστήριξε ότι η Ελλάδα διαθέτει σήμερα «εξαιρετικά ισχυρό λόγο» στα διεθνή φόρα, παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις και τις συγκρούσεις που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή.
To άρθρο Γιώργος Γεραπετρίτης: «Τεράστιο βαρίδι για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας το casus belli» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Διαβάστε περισσότερα
Newsit.gr
