Τελευταία νέα
Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα δουλεύει και συγκλίνει με την Ευρώπη Καθολική εκκλησία: Ποιος είναι ο νέος Επίσκοπος Σύρου, Μήλου, Σαντορίνης που όρισε ο Πάπας Λέων Σαββίδης: «Το πρωτάθλημα αρχίζει αύριο – Δείξτε την ικανότητα και το χαρακτήρα του συλλόγου» Τραγωδία στην Κύπρο: Νεκρός 76χρονος γνωστός επιχειρηματίας – Συνετρίβη το σκάφος του στα βράχια [βίντεο] Μάγεψαν Κωνσταντέλιας και Καρέτσας στο ντεμπούτο τους στην Bundesliga Πήραν τον πρώτο τους βαθμό Βόλος και Ηρακλής στο Πανθεσσαλικό Το «γερμανικό μοντέλο» ψυχορραγεί: Το case study της Volkswagen Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Αντιπολιτευτικό σφυροκόπημα για την επαναχορήγηση των αδειών – Καταγγέλλουν παρανομία ΗΠΑ: Απελάθηκε στη Βρετανία ο ακροδεξιός ομογενής Μίλο Γιαννόπουλος Συνελήφθη ειδικός φρουρός για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικης Συναγερμός στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο: Σε χαμηλό 13 ετών τα αποθέματα Drone και βόμβες στη Λειψία: Ο Μερτς θα τα παίξει όλα για όλα κατά της Ρωσίας
Efsyn.gr

Ισραήλ: Βουλευτικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου – «Δημοψήφισμα» για την ηγεσία Νετανιάχου

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ θα πραγματοποιηθούν στις 27 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η Κνεσέτ, και θεωρούνται ευρέως δημοψήφισμα για την ηγεσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η ημερομηνία των επόμενων εκλογών ήταν ήδη καθορισμένη για τις 27 Οκτωβρίου βάσει της ισραηλινής νομοθεσίας, όμως συζητούνταν επίσης το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν νωρίτερα.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εξασφάλιση μιας πλειοψηφίας μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη τόσο για την παράταξη του Νετανιάχου όσο και για την αντιπολίτευση. Οι ισραηλινοί κυβερνητικοί συνασπισμοί αποτελούνται συνήθως από αρκετά κόμματα.
Ο πρώην αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Γκάντι Άιζενκοτ έχει αναδειχθεί, μήνες πριν από τις εκλογές, ως ο κύριος αντίπαλος του απερχόμενου πρωθυπουργού.
Το νέο κεντρώο κόμμα του Άιζενκοτ, το Γιασάρ! (εβραϊκή λέξη που σημαίνει ευθεία, έντιμα) κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα και σε πρόσφατη δημοσκόπηση πήρε μάλιστα την πρώτη θέση από το δεξιό εθνικιστικό κόμμα, Λικούντ του Νετανιάχου.
Ο Άιζενκοτ, 66 ετών, υπηρέτησε ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων από το 2015 ως το 2019 και στη συνέχεια μπήκε στην πολιτική. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Χάιφα και θεωρείται ειδικός για τη λιβανική φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ. Γιός Μαροκινών, γεννήθηκε στην Τιβεριάδα, στο βόρειο Ισραήλ. Είναι πατέρας πέντε παιδιών και ένας γιος του και δύο ανιψιοί του σκοτώθηκαν στον γενοκτονικό πόλεμο στη Γάζα.
Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως, σε αντίθεση, ο γιός του Νετανιάχου, ο Γιαΐρ, ζει στο εξωτερικό αφότου άρχισε ο πόλεμος τον Οκτώβριο 2023 και δεν υπηρέτησε σε μάχιμη μονάδα.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...