Λίγο πριν η κυβέρνηση επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των εξελίξεων. Η ομόφωνη εκλογή του Γιάννη Αμανατίδη στη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος καταγγέλλει «απαράδεκτη μεθόδευση», ενώ οι αποχωρήσεις στελεχών και οι εσωκομματικές συγκρούσεις διατηρούν το κλίμα έντασης.
Ο Γιάννης Αμανατίδης εξελέγη ομόφωνα νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντονων αναταράξεων για το κόμμα.
Η διαδικασία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος διαφώνησε με την επιλογή να προηγηθεί η εκλογή γραμματέα αντί της εκλογής προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε επικοινωνία που είχε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θεόφιλο Ξανθόπουλο, υποστήριξε ότι η ανάδειξη προέδρου αποτελεί τη βασική πολιτική προτεραιότητα.
Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «απαράδεκτη μεθόδευση», εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη διαδικασία επιλέχθηκε ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή ανεξάρτητου βουλευτή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και η συμμετοχή του στη διεκδίκηση της προεδρίας. Όπως υποστήριξε, η επιλογή αυτή έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες όσο και με τις αρχές της Αριστεράς.
Ο πρώην πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιθυμεί να νομιμοποιήσει μια διαδικασία που θεωρεί πολιτικά λανθασμένη.
Την ίδια ώρα, η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ βαθαίνει, καθώς νέες αποχωρήσεις καταγράφηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Με επιστολές τους προς τον πρόεδρο της Βουλής αποχώρησαν οι Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Μαρίνα Κοντοτόλη και Χάρης Μαμουλάκης, ενώ παραιτήσεις υπέβαλαν και ο Φοίβος Τσικλιάς από τη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου και ο Γιώργος Μπάκης από τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιη.
Διαβάστε περισσότερα
