Τελευταία νέα
ΕΛΑΣ – Χατζηγιαννάκης: Τα ολιγοπώλια στριμώχνουν τις μικρές εταιρίες, σχεδόν σε κάθε κλάδο Κόντρα Κωνσταντοπούλου – Βούλτεψη: «Και μας ψηφίσατε και με χειροκροτούσατε» – «Καήκαμε και φυσάμε και το γιαούρτι» Ο Μέσι ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εθνική Αργεντινής Αδ. Γεωργιάδης: Η ΝΔ διεκδικεί αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση δένει την άμυνα της χώρας με ένα κράτος που πραγματοποιεί γενοκτονία Κασσελάκης κατά Κυρανάκη: Με απαξιωτικό ύφος επιτέθηκε σε γυναίκα δημοσιογράφο που απλά κάνει τη δουλειά της Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στο Θεοδώρειο Σερρών Παπαδοπούλου: Ο κ. Κυρανάκης είναι μετρ στα ψέματα: Το ECTS στα τρένα δεν λειτουργεί όπως είχε υποσχεθεί Άδωνις Γεωργιάδης κατά ΚΚΕ: «Θα υπηρετήσουμε την “Ασπίδα του Αχιλλέα” όσα καραγκιοζιλίκια κι αν κάνετε στα λιμάνια» Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος: Καταργεί τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ, επαναφέρει τον νόμο Κατσέλη Κ. Περρακάκης για επιζώντες με ιστορικό καρκίνου: Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις για ασφαλιστική κάλυψη σε καταναλωτικά δάνεια Π. Γερουλάνος: Ταμείο Ανάκαμψης – Όταν η αποτυχία πληρώνεται από τα επόμενα έργα
Efsyn.gr

ΗΠΑ: Το νόμισμα του ενός δολαρίου αποκτά το πρόσωπο του… Ντόναλντ Τραμπ

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη ότι το Αμερικανικό Νομισματοκοπείο ξεκίνησε την παραγωγή νέου νομίσματος του ενός δολαρίου με τη μορφή του Ντόναλντ Τραμπ, για τα 250 χρόνια ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Κι αυτό παρόλο που οι ομοσπονδιακοί νόμοι απαγορεύουν ρητά εν ζωή Αμερικανός πρόεδρος να απεικονίζεται σε νόμισμα.
Το νέο μονοδόλαρο αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι το τελικό σχέδιο εγκρίθηκε νωρίτερα φέτος από την Επιτροπή Καλών Τεχνών των ΗΠΑ, τα μέλη της οποίας είχαν διοριστεί από τον Τραμπ.
Το νόμισμα 24 καρατίων και διαμέτρου 7 εκατοστών
Ωστόσο, η εκδοχή που παρουσιάστηκε την Τετάρτη διαφέρει από εκείνη που είχε εγκριθεί αρχικά: Μεταξύ άλλων, το νόμισμα φέρει χρυσή επίστρωση, καθώς δεν είναι κατασκευασμένο από συμπαγή χρυσό, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι με το νόμισμα «τιμάται η διαχρονική κληρονομιά της ελευθερίας», ενώ πρόσθεσε ότι αποτελεί «σύμβολο πατριωτισμού». «Η μορφή του προέδρου Τραμπ αναδεικνύει τη δύναμη των αμερικανικών αξιών και την δέσμευση ενός έθνους αφοσιωμένου στη διαφύλαξη της ελευθερίας για όλους», υπογράμμισε ακόμη.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών έχει την εξουσία υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις να εγκρίνει την κοπή και έκδοση νομισμάτων.
Στην εμπρόσθια όψη του νέου νομίσματος απεικονίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ με κοστούμι και γραβάτα και αυστηρή έκφραση. Στο επάνω μέρος αναγράφεται η λέξη «LIBERTY» («Ελευθερία»), ενώ στο κάτω μέρος αναγράφονται οι χρονολογίες «1776-2026». Στο κέντρο δεσπόζει το σύνθημα «IN GOD WE TRUST» («Εμπιστευόμαστε τον Θεό»).
Στην πίσω όψη απεικονίζεται ο λευκοκέφαλος θαλασσαετός ή αλλιώς φαλακρός αετός, το έμβλημα της Μεγάλης Σφραγίδας των Ηνωμένων Πολιτειών. Περιμετρικά αναγράφεται «UNITED STATES OF AMERICA», ενώ στην ασπίδα του αετού εμφανίζεται η λατινική φράση «E PLURIBUS UNUM» («Εκ των πολλών, το ένα»).

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...

Εγγενής αντίφαση

Είναι δυνατή η προσπάθεια πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού την ώρα […]