Τελευταία νέα
Διεθνής διάκριση για τον Καθηγητή Δημήτρη Πατέλη από την World Association for Political Economy (WAPE) Γρίφος η αιτία θανάτου του Μαζωνάκη: «Ήταν ασθενής της συζύγου του», λέει ο δικηγόρος του γιατρού [βίντεο] Παύλος Μαρινάκης: «Δεν λέμε “μακριά από εμάς το ΠΑΣΟΚ”» – Αιχμές κατά Σαμαρά και σκληρή επίθεση σε Τσίπρα Στην Αθήνα η πρόεδρος των Σοσιαλιστών της Ευρωβουλής, Ιράτσε Γκαρσία-Περές Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν με τον Τομ Μπαράκ, Αμερικανό Πρέσβη, για Συρία και Ιράκ Ιμανόλ Αλγκουαθίλ – Αυτός είναι ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού Νέοι «χρησμοί» Τραμπ: Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει τον Νοέμβριο – Ο Πούτιν θέλει συμφωνία Νέα σακούλα με οστά εντοπίστηκε στην Κυψέλη – Ιατροδικαστής μεταβαίνει στο σημείο Η ΕΕ «πάγωσε» 3,18 εκατ. προς την Τσεχία – Ιδιοκτήτης κολοσσού του πρωτογενούς τομέα ο πρωθυπουργός της Τέλος ο Μεντιλίμπαρ από τον Ολυμπιακό – Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Νέα Αριστερά: Ο Τσίπρας αποδέχεται τον δημοσιονομικό «στενό κορσέ» που φόρεσε στην κοινωνία η ΝΔ Αντίδραση της ευρωομάδας της Αριστεράς στην πρόταση της Κομισιόν για τη στέγαση
Efsyn.gr

Παραδοχή Μαμντάνι: Οι αρχές της Νέας Υόρκης δεν μπορούν να συλλάβουν τον Νετανιάχου

Το μπαλάκι προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για σύλληψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου πέταξε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.
Ο Ζοχράν Μαμντάνι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θέλει να συλλάβει τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου πρωθυπουργό του Ισραήλ, επανήλθε στο ζήτημα, αναφέροντας ότι οι αρχές της Νέας Υόρκης δεν έχουν τη νομική δικαιοδοσία να τον συλλάβουν, αλλά κάλεσε τις ομοσπονδιακές αρχές να το πράξουν.
Ο δημοκρατικός αιρετός εξήγησε πως έκανε συζητήσεις για τη νομική πιθανότητα εκτέλεσης του εντάλματος σύλληψης το οποίο έχει εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) σε βάρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ αν μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.
«Η κυβέρνησή μου εξέτασε όλες τις διαθέσιμες οδούς» και «είναι σαφές ότι δεν διαθέτουμε την ανεξάρτητη νομική εξουσία για να εκτελέσουμε το ένταλμα», τόνισε ο κ. Μαμντάνι σε βίντεο που δημοσιοποίησε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης (σ.σ. από το 1:35 κ.ε.)
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ωστόσο, τη διαθέτει, και την καλώ (…) να εκτελέσει αυτό το ένταλμα», πρόσθεσε.
Προχθές Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε —αν υπήρχε καμιά αμφιβολία— ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, σύμμαχός του στον πόλεμο εναντίον του Ιράν, δεν πρόκειται να συλληφθεί στις ΗΠΑ, αντιδρώντας στις δηλώσεις του δημάρχου Μαμντάνι, τον οποίο βάζει συχνά στο στόχαστρο.
Το ΔΠΔ, με έδρα τη Χάγη, προχώρησε το 2024 στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια των σφαγών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ο καθένας, με τα μάτια του, με την καρδιά του, με τη συνείδησή του, θα όφειλε να αναγνωρίσει την καταστροφή που προκάλεσε και να κατανοήσει πως πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου», πρόσθεσε ο δήμαρχος στο βίντεο, επαναλαμβάνοντας θέσεις που είχε εκφράσει το Σάββατο στη New York Times και καταδικάστηκαν από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου.
«Συμμερίζομαι την άποψη του ΔΠΔ, σύμφωνα με την οποία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έπρεπε να συλληφθεί και να δικαστεί για τα εγκλήματά του, όπως και κάθε άλλο πρόσωπο στο οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες» από αυτό, σημείωσε ακόμη στο βίντεο ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...