Τελευταία νέα
28η Οκτωβρίου: Σε ποιες περιοχές ματαιώθηκαν παρελάσεις λόγω κακοκαιρίας – Τι ισχύει για την Αττική Κοβέσι στο Politico: «Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κινδυνεύει να εξοντωθεί σιωπηρά, επειδή κάνει τη δουλειά της» Πρωινό Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 1940: Όταν οι Ιταλοί βομβάρδισαν την Πάτρα – Μια ηλικιωμένη θυμάται λεπτό προς λεπτό Μήνυμα Τσίπρα για την 28η Οκτωβρίου: “Οχι στην υποταγή σε μία επίπλαστη σταθερότητα που προετοιμάζει δεινά για την πατρίδα και τον λαό μας” Πρεσβεία Ισραήλ για 28η Οκτωβρίου: «Η Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας» – Δωρεά σε σχολείο της Ξάνθης Το μήνυμα Τσίπρα για την 28η Οκτωβρίου: «Το ΟΧΙ αποκτά σήμερα νέα επικαιρότητα» Στις ΗΠΑ ο Μπολσονάρο μετά την εκλογική ήττα: Η Ουάσιγκτον του έδωσε βίζα – «Αίσχος» σχολιάζει ο Λούλα 28η Οκτωβρίου: Γιατρός έτρεξε 517 χλμ στη Γραμμή Μεταξά – Τιμή στους πεσόντες και εξαφανισθέντες του ’40 [εικόνες] Σκληρή επίθεση ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση: «Μόνη σταθερότητα η καρέκλα του Μητσοτάκη» Αστική πρακτικότητα “Πόλεμος” του αντεισαγγελέα Β. Φλωρίδη με τον Αρειο Πάγο Ισραήλ : Έχασε την αυτοδυναμία ο Νετανιάχου – Μεγάλη άνοδος των αραβικών κομμάτων
Efsyn.gr

Δήμος Αθηναίων: «Πρώτη θεσμική δικαίωση για τις έγκυες και λεχώνες αιρετές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

«Τον δρόμο για μια πιο συμπεριληπτική και ισότιμη Τοπική Αυτοδιοίκηση ανοίγει η νέα τροπολογία που προβλέπει ουσιαστικές διευκολύνσεις για τις έγκυες και λεχώνες αιρετές, υιοθετώντας βασικές προτάσεις του Δήμου Αθηναίων» υποστηρίζει σε ανακοίνωση του ο Δήμος Αθηναίων.
Η Αντιδήμαρχος Ισότητας, Δημοτικών Ιατρείων και Παιδικής Προστασίας, Μαρία Στρατηγάκη, όπως αναφέρει η ανακοίνωση δήλωσε: «Ένα πρώτο, θετικό βήμα για την ουσιαστική ισότητα και την έμπρακτη στήριξη των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρει τη σφραγίδα του Δήμου Αθηναίων. Μετά το πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων (24/6/2026), κατατέθηκε τροπολογία η οποία θεσπίζει διευκολύνσεις για τις έγκυες και λεχώνες περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές συμβούλους».
Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων προσθέτει μεταξύ άλλων: «Η τροπολογία αυτή αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα των τεκμηριωμένων προτάσεων που κατέθεσε ο Δήμος Αθηναίων και πιο συγκεκριμένα:

Καθιστά υποχρεωτική την εξ αποστάσεως (διαδικτυακή) συμμετοχή των αιρετών γυναικών στις συνεδριάσεις, κατόπιν αιτήματός τους, για ένα διευρυμένο διάστημα που καλύπτει 4 μήνες πριν τον τοκετό και έως 9 μήνες μετά τη γέννηση.
Θεσπίζει το δικαίωμα εξουσιοδότησης άλλου προσώπου για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου στις περιπτώσεις μυστικών ψηφοφοριών.

Το γεγονός ότι η Πολιτεία ανταποκρίθηκε στο ψήφισμα του Δήμου Αθηναίων και υιοθέτησε αυτές τις ρυθμίσεις αποδεικνύει στην πράξη ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να δείχνει τον δρόμο για κοινωνικές και θεσμικές τομές.
Ωστόσο, η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Παρά τη θετική αυτή κίνηση, η τροπολογία δεν ενσωμάτωσε το σύνολο των προτάσεων του Δήμου. Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Αθηναίων επισημαίνει ότι παραμένουν ανοιχτά και θα συνεχίσει να διεκδικεί στο μέλλον:
1. Την επίσημη αναγνώριση Αυτοτελούς Άδειας Μητρότητας (διάρκειας 17 εβδομάδων), ώστε η κυοφορία και ο τοκετός να μην αντιμετωπίζονται ως «σοβαρός λόγος υγείας», αλλά ως αυτοτελές δικαίωμα.
2. Την πρόβλεψη για προσωρινή αναπλήρωση από επιλαχόντα/ούσα σύμβουλο στις περιπτώσεις όπου μια παράταξη εκπροσωπείται από μόνο μία γυναίκα σύμβουλο. Έτσι, αν η ίδια δεν μπορεί για οποιοδήποτε λόγο να συμμετέχει ούτε διαδικτυακά, η παράταξή της δεν θα χάνει τη δύναμη και την ψήφο της στο Συμβούλιο όσο εκείνη λείπει».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...