Τελευταία νέα
Γιορτή της Δημοκρατίας: Τα πηγαδάκια για τις εκλογές στο προεδρικό και η ατάκα για debate με διαδικασίες… ΑΣΕΠ «Κόλαση» φωτιάς σε Γαλλία και Ισπανία: Περισσότεροι από 220.000 κάτοικοι απομακρύνονται από τα σπίτια τους [βίντεο] Η Νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση: Από διαχειριστής της καθημερινότητας σε μοχλό ανάπτυξης και δημοκρατίας Παπαθανάσης στο ΕΡΤnews: ”Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για 13η σύνταξη” Μετρό: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 – Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα από την Κυριακή Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο Lou Koller των θρυλικών Sick of It All Πανελλαδικές 2026: «Διαβάζοντας» ξανά τις βάσεις – Οι 10 σχολές που είναι στην κορυφή των προτιμήσεων Η Γερμανία σε κρίση: Χάνονται 15.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα  Φονικό στη Σύρο: Η αναπαράσταση δίνει απαντήσεις στο θρίλερ – Τα βίντεο και τα κρίσιμα ερωτήματα Σαουδική Αραβία: Ελληνικοί Patriot αναχαίτισαν βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη Κακοκαιρία: Πώς «πλημμύρισε» η Αττική μέσα σε λίγα λεπτά – Δρόμοι ποτάμια και εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική Τι σημαίνει: Φλερτ
Efsyn.gr

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας [26.07-01.08.26]

Δώδεκα χρόνια, δώδεκα εικαστικοί από επτά χώρες και δεκαπέντε συγγραφείς: αυτή τη σύμπραξη καλλιτεχνών και λογοτεχνών θα ζήσουν όσοι είναι στην Τήνο την επόμενη εβδομάδα (28-31/7) στο 12ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου. Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έρχεται στην Αγία Άννα στην Εύβοια. Υπέροχος Μποστ σε μια παραγωγή του έργου του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» που ταξιδεύει στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.
12ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΝΟΥ
«In Literature we trust»

«Καλοκαίρι στην Τήνο χωρίς το λογοτεχνικό της φεστιβάλ είναι σαν περιστέρι χωρίς περιστεριώνα» λένε οι διοργανωτές και κάτι ξέρουν καθώς η Τήνος είναι γεμάτη από περιστεριώνες (με περιστέρια αρκετοί, αν και όχι όλοι, για να λέμε και την αλήθεια). Πάντως, το ίδιο μήνυμα μεταφέρουν, όπως και οι λέξεις: είναι εξίσου ελεύθερες όσο και απαραίτητες. Και μιλάμε για λέξεις, καθώς αναφερόμαστε στο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ της Τήνου, που φέτος κλείνει τα 12 χρόνια του. Δώδεκα χρόνια, δώδεκα εικαστικοί από επτά χώρες και δεκαπέντε συγγραφείς: αυτή τη σύμπραξη καλλιτεχνών και λογοτεχνών θα ζήσουν όσοι είναι στο νησί την επόμενη εβδομάδα (28-31/7).
«Σε εποχές σκληρές, ο πολιτισμός είναι ζωτικός παράγοντας για την κοινωνική συνοχή» μας λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ποιητής, εκδότης λογοτεχνικών περιοδικών και Τηνιακός Ντίνος Σιώτης. «Η λογοτεχνία φωτίζει τις ζωές μας και μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε ακόμα εδώ, ζωντανοί. Τα προηγούμενα έντεκα διεθνή λογοτεχνικά φεστιβάλ έθεσαν τις βάσεις για να καταστεί η Τήνος, εκτός από θρησκευτικός τόπος, και λογοτεχνικός προορισμός. Ο φάρος αυτός της λογοτεχνίας που άναψε στην Τήνο το 2010 δεν σβήνει και με υψηλό αίσθημα ευθύνης συνεχίζουμε. Χάρη στην υποστήριξή του κοινού, το Φεστιβάλ μεγαλώνει και διευρύνεται. Φέτος, εκτός από τις τρεις λογοτεχνικές βραδιές, θα έχουμε την προβολή της ταινίας της Βουβούλας Σκούρα «Bloomsday 2022 / Athens, Dublin, Trieste», τον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό μαθητών του Λυκείου Τήνου, την εικαστική έκθεση «Θάλαττα, Θάλαττα!», με 12 καλλιτέχνες και 12 ποιητές και θέμα το περιβάλλον και τη θάλασσα, μουσική από τον Χάρη Μαθιόπουλο, απρόσμενη συνάντηση ποιητών με το κοινό στα στενά της Χώρας, καθώς και ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Ο πλανήτης αύριο”».
Κατά την έναρξη του Φεστιβάλ (Τρίτη 28/7) θα εγκαινιαστεί στη Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τήνου η έκθεση «Θάλαττα, Θάλαττα», που διοργανώνει και συντονίζει η Ιφιγένεια Χριστοδουλίδου (πρόκειται για κάτι μοναδικό και υπέροχο – έχουμε γράψει σχετικά στις «Νησίδες», 13/7). Την επομένη, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, διαβάζουν οι Άννα Αφεντουλίδου, Ginger F. Zaimis, Αντριάνα Ιεροδιακόνου, Ελενα Μαρούτσου και Γιώργος Σκαμπαρδώνης και θα γίνει προβολή της ταινίας της Βουβούλας Σκούρα. Την Πέμπτη, το Φεστιβάλ μεταφέρεται στο χωριό Τριπόταμος με τους λογοτέχνες Tozan Alkan, Essam-Theodoros Alantasi, Ευσταθία Δήμου, Βαγγέλης Καλλικάκης και Κωνσταντίνος Τσεκλένης και την Παρασκευή, στον παραδοσιακό Αρνάδο διαβάζουν οι Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Tudor Cretu, Γιώργος Γώτης, Irena Karafilly και Νίκος Φώσκολος Καναλέτος, με τον Χάρη Μαθιόπουλο να παίζει τενόρο σαξόφωνο.
● 28-31/7, στην Τήνο. Όλο το πρόγραμμα και πληροφορίες στο www.tinoslitfestival.gr
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Το Μέγαρο Μουσικής συνεχίζει για 5 χρονιά τη στήριξη της Εύβοιας με εκδηλώσεις στο βόρειο τμήμα του νησιού: τώρα η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έρχεται στην Αγία Άννα, μαζί με τους επτά μουσικούς της και τις Ιωάννα Μόρφη, Μαργαρίτα Παπαδημητρίου στα φωνητικά.
● Τετ. 29/7, στις 21.00, παραλία Αγίας Άννας (Αλιευτικό Καταφύγιο). Είσοδος ελεύθερη
ΘΕΑΤΡΟ
Μποστ

Το να λέει η Ιουλιέτα στον Ρωμαίο «Σου το ’πα μια, σου το ’πα δυο, πέντε φορές και δέκα, ένα οφείλω να σου πω, έκλεισα ως γυναίκα!» δεν το λες και λίγο. Υπέροχος Μποστ σε μια παραγωγή του έργου του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» που ταξιδεύει στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.
● 28/7 στα Γιάννενα και 30/7 στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Πληροφορίες/εισιτήρια: more.com
ΣΙΝΕΜΑ
«Επτά ψυχοπαθείς»

Ο πολυβραβευμένος Μάρτιν ΜακΝτόνα (Οι τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, Μιζούρι, Τα πνεύματα του Ινισέριν κ.ά.) υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία στη μαύρη κωμωδία «Επτά ψυχοπαθείς», με τους Κόλιν Φάρελ, Γούντι Χάρελσον, Κρίστοφερ Γουόκεν, Τομ Γουέιτς κ.ά.
● Σε επιλεγμένους κινηματογράφους από την TFG
ΧΟΡΟΣ
Dance Days Chania

Το εξαιρετικό Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dance Days Chania συνεχίζει να μας εκπλήσσει, φέτος για 16η χρονιά. Τις αμέσως επόμενες μέρες στα Χανιά (Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης») θα δούμε τους Glenda Gheller και Luisa Heilbron & Andrea Givanovitch, αλλά και τη Σοφία Μαυραγάνη και τον Peter Jasko.
● Όλο το πρόγραμμα αναλυτικά: dancedays.gr

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...