Τελευταία νέα
Ν. Ανδρουλάκης: Για εμάς, η δημοκρατία και η εθνική αξιοπρέπεια είναι οι δύο όψεις της ίδιας ευθύνης Η ορεινή διαδρομή μεταξύ Φθιώτιδας και Φωκίδας που κόβει την ανάσα Ισραήλ: Ηγετικό στέλεχος της αραβικής αντιπολίτευσης καλεί σε «εβραϊκό-αραβική» συνεργασία κατά του Νετανιάχου Ν. Δένδιας: Η ταχύτατη εξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι απαραίτητος όρος για την εθνική επιβίωση Μητσοτάκης από παρέλαση στη Θεσσαλονίκη: «Όλα αυτά τα οπλικά συστήματα χρηματοδοτούνται από το υστέρημα του ελληνικού λαού» Ανδρουλάκης από Θεσσαλονίκη: «Δημοκρατία και εθνική αξιοπρέπεια είναι οι δύο όψεις της ίδιας ευθύνης» Πρέσβης Ισραήλ Π. Γιανάι: Ετήσια πρωτοβουλία για την 28η Οκτωβρίου – Φέτος δωρεά σε σχολείο της Ξάνθης Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την απεργία στα λιμάνια όλης της χώρας την Παρασκευή 30 Οκτώβρη Τασούλας: Η Ελλάδα μπορεί να αποτρέπει και να κατατροπώνει κάθε απειλή Κ. Τασούλας: Η Ελλάδα μπορεί εάν χρειαστεί να κατατροπώνει κάθε απειλή Ζάκυνθος: Τραυματίστηκε 12χρονος – Το ηλεκτρικό πατίνι του συγκρούστηκε με δίκυκλο Νίκος Ανδρουλάκης για 28η Οκτωβρίου: «Εθνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση»
Thepressproject.gr

ΠΑΣΟΚ: «Η έρευνα χρειάζεται θεσμούς και σταθερή στρατηγική, όχι επικοινωνιακές κινήσεις»

Την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική στην έρευνα, την καινοτομία και την τεχνητή νοημοσύνη υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με κοινή δήλωση των Τομέων Έρευνας και Τεχνολογίας και Παιδείας, καθώς και των υπευθύνων των ΚΤΕ Ανάπτυξης και Παιδείας.Με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αλλαγές στη δομή των υπουργείων, το κόμμα αναφέρει ότι η ενίσχυση της έρευνας δεν μπορεί να εξαντλείται σε διοικητικές αναδιαρθρώσεις ή «αλλαγές πινακίδων», αλλά απαιτεί θεσμική θωράκιση, σταθερή χρηματοδότηση, αξιοκρατία, ακαδημαϊκή ελευθερία και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι ήδη από το 2023 είχε προτείνει τη δημιουργία Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας, επισημαίνοντας πως η σύνδεση της έρευνας με την ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί στρατηγική επιλογή για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Παράλληλα, χαρακτηρίζει θετική κατ’ αρχήν την κατεύθυνση των κυβερνητικών εξαγγελιών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η επιτυχία ενός νέου θεσμικού σχήματος θα κριθεί από την ουσία των πολιτικών που θα εφαρμοστούν.
Στη δήλωση γίνεται αναφορά και στις διαπιστώσεις της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, σύμφωνα με τις οποίες εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρά προβλήματα, όπως η απουσία μακροχρόνιας εθνικής στρατηγικής, οι ασυνέχειες στη χρηματοδότηση, η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις και η περιορισμένη συνεργασία πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και παραγωγικού τομέα.
Το κόμμα ζητά επίσης να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής και να ξεκινήσει ευρύς δημόσιος διάλογος με τη συμμετοχή πανεπιστημίων, ερευνητικών φορέων, επιχειρήσεων και της ελληνικής επιστημονικής διασποράς.
Παράλληλα, παρουσιάζει έντεκα βασικές προτεραιότητες για την εθνική πολιτική στον τομέα της γνώσης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η κατάρτιση δεκαετούς στρατηγικής για την έρευνα και την τεχνητή νοημοσύνη, η αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης στα ευρωπαϊκά επίπεδα, η πλήρης διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις, η ενίσχυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), η δημιουργία ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, η μείωση της γραφειοκρατίας, η ανάσχεση του brain drain και η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή μέσω κινήτρων για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η χώρα μπορεί να εξελιχθεί σε παραγωγό και εξαγωγέα γνώσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια νέα εθνική συμφωνία που θα αντιμετωπίζει την έρευνα ως στρατηγική επένδυση και όχι ως απλή διοικητική αρμοδιότητα. Όπως επισημαίνει, στόχος δεν είναι μόνο η ίδρυση ενός νέου υπουργείου, αλλά η διαμόρφωση ενός ενιαίου και διεθνώς ανταγωνιστικού οικοσυστήματος που θα συνδέει την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...