Τελευταία νέα
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την δασοπυρόσβεση μετά το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.»: Να δοθούν άμεσα εξηγήσεις Σίβηρη Χαλκιδικής: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των ελέγχων για το νερό Φρ. Μπελέρης: Ανάγκη για δημιουργία “σύγχρονου Ευρωπαϊκού Ταμείου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών” Τ. Θεοδωρικάκος: Στο ΕΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης η χρηματοδότηση του ΕΛΙΔΕΚ Επίσκεψη κλιμακίου της ΕΛΑΣ στις πυρόπληκτες περιοχές της Δυτικής Αττικής Στο Μαξίμου οι υπογραφές για την είσοδο της Meridiam στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου Βρετανία: Τέσσερις άνδρες μαχαιρώθηκαν στο Κόβεν Γκάρντεν – Μια 47χρονη συνελήφθη ως ύποπτη Σοκαριστικό βίντεο από την στιγμή που εισβάλλει η πύρινη λαίλαπα στο Πόρτο Γερμενό Κατέρρευσε τμήμα της οροφής στο Νοσοκομείο Κορίνθου – Ο χώρος είχε εγκαινιαστεί από τον Άδωνι ένα μήνα πριν [εικόνες] Αρχαιοκαπηλία και φαστφουντάδικα Ανδρουλάκης: Επισκέφτηκε τον σταθμό φιλοξενίας πυρόκληκτων ζώων στα Μέγαρα Τα ελληνικά νησιά που προτιμούν οι ξένοι: Ποια κερδίζουν, ποια χάνουν – Τι αποκαλύπτουν οι ακτοπλοϊκές κρατήσεις
Indicator.gr

ΕΛ.Α.Σ: Χαμηλές πτήσεις στην περιφέρεια – Ονόματα πρώην βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια

Στους σχεδόν δύο μήνες παρουσίας της ΕΛΑΣ, το κόμμα έχει κατακτήσει δημοσκοπικά τη δεύτερη θέση. Πόσο, όμως, αυτή η επιτυχία ανταποκρίνεται στην κοινωνία και τι θα συμβεί όταν τελειώσει «ο μήνας του μέλιτος»; Αν και το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού επιδεικνύει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του κόμματος, οι πολίτες παραμένουν δύσπιστοι.
Οι ανοιχτές εκδηλώσεις της ΕΛΑΣ δεν θυμίζουν παλαιότερες του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η συγκριτική παρατήρηση αναδεικνύει τη πιθανότητα δεύτερων σκέψεων. Η πολιτικά στρατηγική προσέγγιση «κανείς δεν αποκλείεται, αλλά και για κανέναν δεν υπάρχουν προκρατημένες θέσεις» διατηρεί μια πόρτα ανοιχτή σε πρώην συντρόφους στον χρόνο και με τρόπο που θα καθορίσει ο Αλέξης Τσίπρας.
► Ο «κεντρώος» Τσίπρας και η ΕΛΑΣ: Αναμένοντας την εισβολή στον ζωτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ και το οριστικό κλείσιμο λογαριασμών με το παρελθόν
Η ΕΛΑΣ θα μετρηθεί με την κοινωνία κατά την παρουσίαση του προγράμματος της στη ΔΕΘ, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα στελέχη του κόμματος θα συνεχίζουν τις επαφές με τους πολίτες χωρίς διακοπή. Αν οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου δεν δείξουν το κόμμα στο όριο του 20%, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί πιθανό το ενδεχόμενο να δούμε μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών που παραιτήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να εντάσσονται στην ΕΛ.ΑΣ. Αυτή είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου τόσο για τον Αλέξη Τσίπρα όσο και για τους πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ δεν προχωρούν σε ονοματολογία και αναφέρονται στην επιτροπή ψηφοδελτίων, η οποία θα ορίσει τις προϋποθέσεις, προκειμένου όσοι υποψήφιοι τις πληρούν να μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο φορέα.
Πού θα δοθεί βαρύτητα
Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, γίνεται κατανοητό ότι η βαρύτητα θα πέσει σε πρώην βουλευτές και στελέχη που μπορούν να συνεισφέρουν στο κόμμα στην επαρχία, όπου η ΕΛ.ΑΣ δεν καταγράφει σημαντικές επιδόσεις. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχει αναφερθεί πολλές φορές πως ο Βασίλης Κόκκαλης φαίνεται να έχει κλειδώσει ως υποψήφιος της ΕΛ.ΑΣ στη Λάρισα, και μέχρι στιγμής δεν έχει διαψευστεί.
Ένα άλλο όνομα που έχει ακουστεί ότι βρίσκεται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό είναι ο κ. Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποστηρικτής της συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα. Εδώ υπάρχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο: ο κ. Καλαματιανός, κατά την ομιλία του την Παρασκευή στη Βουλή, τάχθηκε κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ η ΕΛΑΣ έχει δηλώσει ότι δεν θα τα καταργήσει. Φυσικά, οι πολιτικοί βρίσκουν πάντα τρόπους να αλλάζουν τις θέσεις τους, οπότε θα περιμένουμε να το δούμε στην πράξη.
Το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα, στην περίπτωση που ανοίξει υπέρμετρα την πόρτα του κόμματος και εισέλθουν περισσότεροι από πέντε έως επτά υποψήφιοι, είναι ότι είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί κατά την προεκλογική περίοδο να απαντήσει συχνά στο γιατί αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά να παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματός του.
Φυσικά, οι πρώην σύντροφοί του δεν θα αφήσουν αυτή την εξέλιξη να περάσει απαρατήρητη και η αντιπαράθεση θα διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους. Άλλωστε, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας επενδύει σε μια ρητορική που τον απομακρύνει από το πρώην κόμμα του: «ο ίδιος έχει επιλέξει να δηλώνει ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν και εντάσσουν σε αυτή τη ρητορική τη θέση της ΕΛ.ΑΣ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θεωρώντας ότι είναι πιο δεξιά από τη θέση του ΠΑΣΟΚ.
Το πρόβλημα της κομματικής ειρήνης
Ένα ακόμη πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα θα είναι η διασφάλιση της κομματικής ειρήνης ανάμεσα στους βουλευτές που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα νέα στελέχη. Η προηγούμενη εμπειρία του δείχνει πως οι πολλές και διαφορετικές φωνές, καθώς και η δημιουργία «μειοψηφιών», δεν επιτρέπουν σε ένα κόμμα να λειτουργήσει. Για παράδειγμα, πώς θα λειτουργήσουν οι υποψηφιότητες τομεαρχών και πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ; Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας για να κατανοήσουμε τις δυσκολίες και τις ισορροπίες: πώς θα λειτουργούσε η υποψηφιότητα της τομεάρχου Παιδείας Ιωάννας Λαλιώτου και της Όλγας Γεροβασίλη στην Άρτα; Αυτή είναι μια δύσκολη εξίσωση, ακόμα και για τον Αλέξη Τσίπρα.
Όλα θα αποσαφηνιστούν στην κάλπη, πλην όμως, εν πολλοίς, θα φτάσουμε στις εκλογές μέσω των δημοσκοπήσεων, από τις οποίες θα μετρηθούν τόσο τα προγράμματα όσο και τα πρόσωπα.
The post ΕΛ.Α.Σ: Χαμηλές πτήσεις στην περιφέρεια – Ονόματα πρώην βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια appeared first on The Indicator.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...