Τελευταία νέα
Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη στο Μουσείο της Ακρόπολης για το δείπνο της UNESCO – Καλεσμένη και η Άννα Βίσση Champions League: Επίδειξη δύναμης από Μπάγερν, Γιουνάιτεντ και… την Κόμο του Δουβίκα FIFA: Παρά τον σάλο, ο Ινφαντίνο οδεύει προς επανεκλογή στην προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας To συλλυπητήριο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την απώλεια του Αλέκου Καλύβη Τουρκία: Φυλακή σε Βρετανό τουρίστα, που εκνευρίστηκε κι έφτυσε τη σημαία της χώρας Στην κορυφή της Super League ο Παναθηναϊκός με «τριάρα» και «3 στα 3» Σφοδρή κόντρα Σδούκου – Καραμέρου με αφορμή τις προσλήψεις αναπληρωτών: “Γιατί κοροϊδεύετε τον κόσμο;” Πέθανε ο Αλέκος Καλύβης, σημαντική μορφή της Αριστεράς και του συνδικαλιστικού κινήματος Δημοσκόπηση GPO: Ποιο κόμμα προκρίνουν οι πολίτες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της διαφθοράς Δάφνη: Σοβαρό λάθος σε βρεφονηπιακό σταθμό – Έβαλαν απορρυπαντικό στο φαγητό αντί για ξύδι ΔΕΘ 2026: Με μήνυμα για «κάθαρση και λογοδοσία» παρουσιάζει το πρόγραμμα της η Μαρία Καρυστιανού Έκρηξη Πολάκη για το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη: «Δύο άσχετοι πουλούσαν μαγικά φίλτρα και ελιξήρια νεότητας»
Thefaq.gr

ΥΠΕΞ: Στην Αθήνα ο 3ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο 3ος γύρος των τεχνικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η κρίσιμη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, με ώρα έναρξης τις 11:00 το πρωί.

Διπλωματική αντεπίθεση και «στενό μαρκάρισμα»
Η ελληνική διπλωματία αποδίδει κομβική σημασία στις διαβουλεύσεις με την Τρίπολη.  Ανώτατες διπλωματικές πηγές δίνουν έμφαση στις τεχνικές συνομιλίες που διεξάγονται ανάμεσα σε Τρίπολη και Αθήνα, με αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, με την τρίτη συνάντηση να αναμένεται να πραγματοποιηθεί επί ελληνικού εδάφους.
Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο και η υφυπουργός, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία ηγείται της ελληνικής ομάδας στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, επενδύουν σημαντικό χρόνο και διπλωματικό κεφάλαιο. Η στρατηγική της Αθήνας είναι διπλή: διατηρεί διαύλους επικοινωνίας τόσο με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη όσο και με το μέτωπο της Βεγγάζης υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο στόχος της Αθήνας
Βασική επιδίωξη του ΥΠΕΞ είναι να μην επαναληφθούν τα κενά του παρελθόντος, τα οποία επέτρεψαν στην Τουρκία να διευρύνει την επιρροή της στη Λιβύη και οδήγησαν την Ελλάδα να παρακολουθεί τις εξελίξεις από το περιθώριο.
Για την ελληνική διπλωματία, η διατήρηση των λεπτών ισορροπιών ανάμεσα σε Τρίπολη και Βεγγάζη αποτελεί άκρως ευαίσθητο στοίχημα, με αντικειμενικό σκοπό τη διαμόρφωση σταθερών σχέσεων με τη γειτονική χώρα που θα θωρακίζουν πλήρως τα εθνικά συμφέροντα.
Με πληροφορίες από: in.gr

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...