Τελευταία νέα
Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη στο Μουσείο της Ακρόπολης για το δείπνο της UNESCO – Καλεσμένη και η Άννα Βίσση Champions League: Επίδειξη δύναμης από Μπάγερν, Γιουνάιτεντ και… την Κόμο του Δουβίκα FIFA: Παρά τον σάλο, ο Ινφαντίνο οδεύει προς επανεκλογή στην προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας To συλλυπητήριο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την απώλεια του Αλέκου Καλύβη Τουρκία: Φυλακή σε Βρετανό τουρίστα, που εκνευρίστηκε κι έφτυσε τη σημαία της χώρας Στην κορυφή της Super League ο Παναθηναϊκός με «τριάρα» και «3 στα 3» Σφοδρή κόντρα Σδούκου – Καραμέρου με αφορμή τις προσλήψεις αναπληρωτών: “Γιατί κοροϊδεύετε τον κόσμο;” Πέθανε ο Αλέκος Καλύβης, σημαντική μορφή της Αριστεράς και του συνδικαλιστικού κινήματος Δημοσκόπηση GPO: Ποιο κόμμα προκρίνουν οι πολίτες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της διαφθοράς Δάφνη: Σοβαρό λάθος σε βρεφονηπιακό σταθμό – Έβαλαν απορρυπαντικό στο φαγητό αντί για ξύδι ΔΕΘ 2026: Με μήνυμα για «κάθαρση και λογοδοσία» παρουσιάζει το πρόγραμμα της η Μαρία Καρυστιανού Έκρηξη Πολάκη για το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη: «Δύο άσχετοι πουλούσαν μαγικά φίλτρα και ελιξήρια νεότητας»
Efsyn.gr

Κούβα: Ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ μιλά για πολιτική γενοκτονία από τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο το πετρελαϊκό εμπάργκο και τις αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη χώρα του, χαρακτηρίζοντας «πολιτική γενοκτονία» την τακτική της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ντίας-Κανέλ άσκησε κριτική σε μια πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, η οποία κατηγορούσε την Κούβα για διείσδυση στην αμερικανική κυβέρνηση και για υποστήριξη ενός «πρωτοφανούς κύματος αριστερής τρομοκρατίας σε αμερικανικό έδαφος».

«Κατηγορώντας την Κούβα, δεν αναζητούν απλώς έναν αποδιοπομπαίο τράγο, έναν εξωτερικό παράγοντα. Ψάχνουν κάποιον να κατηγορήσουν για τις διαμαρτυρίες εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από μια οικονομία που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους», δήλωσε ο Ντίας-Κανέλ. «Ψάχνουν μια νέα δικαιολογία για να διατηρήσουν την πολιτική γενοκτονία εναντίον της Κούβας».
Η ομιλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Αβάνας και Ουάσινγκτον, καθώς το πετρελαϊκό εμπάργκο και οι διευρυμένες κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ έχουν επιδεινώσει τη χειρότερη οικονομική κρίση της Κούβας εδώ και δεκαετίες, προκαλώντας κυλιόμενες διακοπές ρεύματος και ελλείψεις καυσίμων σε ολόκληρο το νησί.
Ο Ντίας-Κανέλ εκφώνησε την ομιλία αυτή στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 73 χρόνια από την πρώτη επίθεση των ανταρτών του Φιντέλ Κάστρο εναντίον του στρατού του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα το 1953, όταν ξεκίνησε η εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του κουβανικού καθεστώτος, πέντε χρόνια αργότερα.
Η σημερινή ημέρα, η σημαντικότερη αργία στο επαναστατικό ημερολόγιο της Κούβας, περιλάμβανε επίσης καλλιτεχνικές παραστάσεις μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης.
Η πρωτοφανής οικονομική κρίση του νησιού έχει οδηγήσει διάφορες διεθνείς εταιρείες, ιδιαίτερα στον τουριστικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους στην Κούβα. Εκτός από τα αλλεπάλληλα μπλακάουτ, οι δημόσιες συγκοινωνίες της χώρας έχουν επίσης παραλύσει και η σχολική χρονιά συντομεύτηκε λόγω έλλειψης καυσίμων.
Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την κουβανική κυβέρνηση για οικονομική κακοδιαχείριση και έλλειψη επενδύσεων στις γερασμένες υποδομές της.
Στην ομιλία του, ο Ντίας-Κανέλ ζήτησε τον τερματισμό των κυρώσεων και του πετρελαϊκού αποκλεισμού και ευχαρίστησε τις διεθνείς ομάδες που έχουν στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και προμήθειες στο νησί.
«Αφήστε την Κούβα να ζήσει ειρηνικά, και αφήστε επίσης τον ευγενικότερο αμερικανικό λαό, ο οποίος έχει αγωνιστεί ιστορικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα άλλων λαών, χωρίς να περιμένει αναγνώριση και αντιμετωπίζοντας συχνά διωγμούς, φυλακίσεις και κινδύνους για τη ζωή του, να ζήσει ειρηνικά», είπε.
«Η Κούβα δεν αποτελεί απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε για καμία άλλη χώρα στον κόσμο», τόνισε.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...