Ανάπαυλα αντί για περαιτέρω κλιμάκωση είχαμε το Σαββατοκύριακο στο μέτωπο του Ιράν. Για δύο συνεχείς νύχτες, οι ΗΠΑ δεν επιτέθηκαν στο Ιράν κι εκείνο, με τη σειρά του, δεν προχώρησε σε πλήγματα. Αμερικανικά και άλλα διεθνή ΜΜΕ έκαναν λόγο για πιθανό «διάλειμμα» με στόχο να δοθεί και πάλι το βήμα στη διπλωματία. Αυτά ενώ σήμερα αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον ο κάθε άλλο παρά φιλειρηνιστής Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ξεκίνησε μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ τον πόλεμο κατά του Ιράν και στη συνέχεια ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στις προσπάθειες κατευνασμού από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Κατά τις δύο τελευταίες νύχτες, οι Αμερικανοί σταμάτησαν τις επιθέσεις τους. Καθώς η στρατηγική μας βασίζεται ουσιαστικά στην ανταπόδοση, σταματήσαμε και από την πλευρά μας τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού, Μοχάμαντ Ακραμινία, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμοι διπλωμάτες του Ιράν και του Ομάν είχαν συνομιλίες χθες Κυριακή με αντικείμενο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκαεΐ, δήλωσε χθες ότι Ιρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές «εργάζονται και προσπαθούν να αποτρέψουν την κλιμάκωση των εντάσεων». Σύμφωνα πάντως με την Guardian, πηγές του ιρανικού στρατού σημείωναν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεκάθαρη στρατηγική και «βιώνουν μια κόπωση σε ό,τι αφορά τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων».
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε συνάντηση που έγινε στο Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Νταν Κέιν απηύθυναν προειδοποίηση στον Αμερικανό πρόεδρο για τους κινδύνους που ενέχει μια νέα πολεμική εκστρατεία κατά του Ιράν. Κατόπιν, ο Τραμπ διέταξε τον στρατό να μην προχωρήσει σε νέες επιθέσεις.
«Αυτή τη στιγμή μιλάμε με τους Ιρανούς», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους την Παρασκευή. «Νομίζω πως σοβαρεύονται όσο περνούν οι μέρες. Εχουμε το δάχτυλο στη σκανδάλη και είμαστε έτοιμοι να πυροβολήσουμε, ωστόσο μιλάμε μαζί τους».
Την ίδια στιγμή πάντως, αμερικανικά ΜΜΕ πιθανολογούσαν ότι η ανάπαυλα δεν οφείλεται μόνο σε ένα στρατηγικό πλάνο, αλλά και σε καθαρά πρακτικά προβλήματα. Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται δύο πηγές με γνώση του θέματος, η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για τη μείωση των αποθεμάτων των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot και άλλου αμυντικού εξοπλισμού που προστατεύει τις χώρες του Κόλπου. Το CNN, από την πλευρά του, επικαλούμενο πηγή του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, ανέφερε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν βρίσκονται «σε παύση» για τους ίδιους λόγους.
Ολα αυτά πάντα υπό αίρεση, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα προκύψει ύστερα από τη συνάντηση του Τραμπ με τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου πρωθυπουργό του Ισραήλ…
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
