Τελευταία νέα
Πιερρακάκης από το Σουφλί: Το καθήκον και η αφοσίωση αποκτούν άλλο βάρος όταν είσαι στα σύνορα Η Τουρκία προχωρά σε «άνοιγμα» προς την Αίγυπτο: «Εάν υπογραφεί συμφωνία, θα κερδίσει 15.000 τ.χλμ θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε σύγκριση με την Ελλάδα» Δούρου: «Δεν επαιτούμε, αλλά απαιτούμε τις γερμανικές οφειλές – Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε την 28η Οκτωβρίου» Ευρωπαϊκή Ένωση: Στήριξη στην Ισπανία για τη σιδηροδρομική τραγωδία – Έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια Μήνυμα του Υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης Κ. Γκιουλέκα για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου Η αποχή των νέων από τις κάλπες: Αδιαφορία ή συνειδητή απόρριψη; Ν. Ανδρουλάκης: Δημοκρατία και εθνική αξιοπρέπεια ως ευθύνη Βραζιλία: Στο Μαϊάμι ο Μπολσονάρο μετά την εκλογική ήττα – Οι ΗΠΑ του χορηγούν βίζα παραμονής Με άνεση ο Ολυμπιακός έκανε το «3 στα 3» στο Κύπελλο [βίντεο] «Ασπίδα του Αχιλλέα»: Το νέο σύστημα αεράμυνας στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης Βελόπουλος: Το «OXI» του Μεταξά και του ελληνικού λαού είναι πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς οι προκλήσεις θεριεύουν Η Μ. Καρυστιανού κατήγγειλε την άρνηση κατάθεσης στεφάνου
Efsyn.gr

Στα όριά της η Μαγιόρκα: Χιλιάδες στους δρόμους κατά του υπερτουρισμού – Συγκρούσεις με την αστυνομία [βίντεο]

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μαγιόρκα το Σαββατοκύριακο για να διαμαρτυρηθούν κατά του μαζικού τουρισμού και των επιπτώσεών του στην καθημερινότητα των κατοίκων στο ισπανικό νησί, στο αποκορύφωμα της θερινής περιόδου.
Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, υπήρξαν μάλιστα συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες καταγράφηκαν σε πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαδήλωσης, η Μαγιόρκα έχει αναπτύξει ένα οικονομικό μοντέλο τις τελευταίες δεκαετίες που έχει ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο.
Διαδηλώνοντας με το σύνθημα «Η Μαγιόρκα σε οριακό σημείο», ζήτησαν περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών στο νησί, με την κατάσταση της στέγασης να χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σοβαρή.
Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από την πλατφόρμα «Λιγότερος Τουρισμός, Περισσότερη Ζωή». Οι συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι ο τουρισμός στο νησί έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια.

«Φτάνει πια», «η Μαγιόρκα γέμισε»
«Εμείς οι ντόπιοι πρέπει να μπορούμε να ζούμε και στο δικό μας νησί», δήλωσαν οι διαδηλωτές, επισημαίνοντας την κυκλοφορία, την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και τη σπατάλη πόρων ως λόγους για να βγουν στους δρόμους και να δηλώσουν ότι «φτάνει πια».
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν «Τουρίστες γυρίστε σπίτια σας», «Η Μαγιόρκα γέμισε», «Δεν υπάρχει άλλος χώρος» και «Το τσουνάμι του τουρισμού μας εξαφανίζει».
Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι η Μαγιόρκα είχε χτίσει ένα οικονομικό μοντέλο τις τελευταίες δεκαετίες που είχε γίνει εντελώς μη διαχειρίσιμο.
Ζήτησαν τη συνολική μείωση του τουρισμού και τον περιορισμό του αριθμού των επισκεπτών, υποστηρίζοντας ότι το νησί χρειαζόταν ένα διαφορετικό μοντέλο στο οποίο η ποιότητα θα υπερίσχυε της ποσότητας.

Αισθητός ο αντίκτυπος της στεγαστικής κρίσης
Η αγορά κατοικίας της Μαγιόρκα δέχεται ιδιαίτερα έντονες πιέσεις. Πολλοί άνθρωποι που εργάζονται στον τουρισμό, το λιανικό εμπόριο ή την υγειονομική περίθαλψη μπορούν πλέον να υποστηρίξουν οικονομικά λίγο περισσότερο από ένα δωμάτιο σε ένα κοινόχρηστο διαμέρισμα.
Άλλοι έχουν αναγκαστεί να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις όπως τροχόσπιτα ή καταλύματα σε εξαιρετικά φτωχές περιοχές. Περισσότερα από 100.000 ακίνητα στο νησί φέρονται να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τουρίστες, τόσο νόμιμα όσο και παράνομα.
Για πολλούς κατοίκους, μέτρα όπως η απαγόρευση των ενοικιαζόμενων κατοικιών σε κτίρια ή τα προγραμματισμένα όρια της κυβέρνησης για τα αυτοκίνητα δεν επαρκούν.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, ο υπερπληθυσμός σε ορισμένες περιοχές έχει δυσκολέψει ακόμη και στους κατοίκους να επισκέπτονται την παραλία, με ορισμένους να λένε ότι αυτό είναι συχνά δυνατό μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.
Περισσότεροι από 13 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν το σχετικά μικρό νησί το 2025, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Μια άλλη μεγάλη εισροή επισκεπτών αναμένεται για την ηλιακή έκλειψη στις 12 Αυγούστου.
 
 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...