Τελευταία νέα
Μητσοτάκης από Αγαθονήσι: «Ξεκάθαρο μήνυμα στα άθλια δίκτυα των διακινητών» Στην Ευελπίδων ο 30χρονος που κατηγορείται ότι σχεδίαζε επίθεση με χειροβομβίδα σε υψηλόβαθμους στόχους Συναγερμός στα Τρίκαλα: Ξέσπασε πυρκαγιά – Σηκώθηκαν 4 εναέρια μέσα Θυσίασαν την πολιτιστική κληρονομιά για τα κέρδη των ιδιωτών – Πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση Πλεύρης για νέα σεξιστική επίθεση Κυριαζίδη σε Κωνσταντοπούλου: «Αυτή η φράση δεν λέγεται με κανέναν τρόπο» ΑΑΔΕ: Πρόστιμα άνω του 1 εκατ. ευρώ και διήμερα λουκέτα σε επιχειρήσεις σε Πάρο, Κέρκυρα και Ρόδο Πλεύρης: Σε καμία γυναίκα δεν πρέπει να λέγονται όσα είπε o Κυριαζίδης στην Κωνσταντοπούλου Αλέξης Τσίπρας: Η μεγάλη προοδευτική σύναξη στο σχέδιο για την τεράστια μεταρρύθμιση του κράτους Δημοκράτες: Αποχώρησε μόλις έγινε βουλευτής η αντιπρόεδρος Μυρτώ Κοροβέση Ο Τραμπ στηρίζει τον Ερντογάν και αγνοεί τον Μητσοτάκη Επιτροπή Δεοντολογίας: Εισηγήθηκε άρση ασυλίας της Κωνσταντοπούλου Κυπριακό: Ξεκίνησε η τριμερής Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν – Συνάντηση καθοριστικής σημασίας
Efsyn.gr

Η νέα σελίδα για τον όμιλο Αktor

Το όραμά του για την επόμενη φάση ανάπτυξης της Ομίλου Αktor, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ και την έκδοση του ομολογιακού δανείου των 300 εκατ. ευρώ, περιέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Αλέξανδρος Εξάρχου.
Κηρύσσοντας την Τρίτη την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Euronext Athens, με αφορμή τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι σήμερα ο Ομιλος έχει 1,3 δισ. ευρώ στο ταμείο, χαμηλό δείκτη δανεισμού προς EBITDA (net leverage) 1,6x, ο οποίος θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της επενδυτικής περιόδου, και EBITDA ύψους 207 εκατ. ευρώ (pro forma), τα οποία έως το 2031 στόχος είναι να αυξηθούν σε 600-700 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Εξάρχου έκανε λόγο για μια νέα σελίδα στην ιστορία του Ομίλου, ο οποίος με την ισχυρή κεφαλαιοποίηση που διαθέτει θα προχωρήσει στην υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος ύψους 3 δισ. ευρώ, με ορίζοντα έως το 2031 και στόχο την επέκτασή του σε νέους τομείς της οικονομίας και την παραγωγή αξίας για τους μετόχους του.
Η εκτίμηση για τον «δύσκολο» χειμώνα
Για την επόμενη μέρα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, μιλώντας στη συνέχεια σε δημοσιογράφους, σημείωσε πως σε πρώτη φάση τον απασχολούσε η ταχεία και επαρκής κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ενόψει του χειμώνα που έρχεται, ο οποίος, όπως εκτίμησε ο κ. Εξάρχου, δεν θα είναι εύκολος, καθώς αναμένονται μεγάλη άνοδος των επιτοκίων και πληθωριστικές τάσεις. «Θεωρώ ότι αν δεν συμβεί κάτι πολύ θεαματικό, φέτος οι πληθωριστικές πιέσεις που θα οφείλονται στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο θα είναι πολύ σημαντικές για την Ε.Ε., η οποία έπρεπε ήδη να έχει λάβει μέτρα» τόνισε.
Στο πλαίσιο αυτό, στον Όμιλο Aktor, σύμφωνα με τον ίδιο, «κεφαλαιοποιηθήκαμε επαρκώς για να προβλέψουμε το μέλλον», είπε, εκτιμώντας ότι εάν επαληθευτεί η ανησυχία του σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις, τα επιτόκια θα αυξηθούν και θα είναι πολύ πιο δύσκολο μετά τον Σεπτέμβριο να χρηματοδοτηθεί κανείς από τις διεθνείς αγορές.
Στις προτεραιότητες η ολοκλήρωση συμφωνιών με τη Motor Oil
Ως άμεσες προτεραιότητες το προσεχές διάστημα, ο κ. Εξάρχου έθεσε την ολοκλήρωση των δύο συμφωνιών με τη Motor Oil. Η μία αφορά τη συμμετοχή του Ομίλου Aktor κατά 50% στο υπό σχεδιασμό FSRU των Αγίων Θεοδώρων. Η δεύτερη, την εξαγορά του 75% των εταιρειών ΗΛΕΚΤΩΡ και THALIS, για την οποία ανέφερε ότι οι συζητήσεις ενδέχεται να έχουν ολοκληρωθεί και νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.
Στη συνέχεια, ο Όμιλος αναμένεται να προχωρήσει με τα επενδυτικά του σχέδια «με έναν ρυθμό ανάλογο με αυτόν που κινείται η αγορά», όπως είπε ο κ. Εξάρχου. «Κεφαλαιοποιηθήκαμε ακριβώς για να έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε τον δανεισμό μας, να μην υπερδανειστούμε σε κανένα χρονικό σημείο, ανεξαρτήτως των πιέσεων που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον, και να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε το επενδυτικό μας σχέδιο όπως το έχουμε ανακοινώσει» πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...