Τελευταία νέα
Αίγυπτος: Έκρηξη στο λιμάνι Νταμιέτα, αναφορές για πλήγμα drone σε δεξαμενόπλοιο αμερικανικής ιδιοκτησίας  ΕΛ.Α.Σ.: Όχι στην άναρχη επέκταση και ιδιωτική πολεοδόμηση Θεσσαλονίκη: 14 μήνες εξαγοράσιμοι στον 66χρονο που οδηγούσε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με ταξί Τασούλας για τους δύο πυροσβέστες στο Ρέθυμνο: «Η απώλειά τους υπενθυμίζει το βαρύ τίμημα όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» Τουρνάς για Ρέθυμνο: Το Πυροσβεστικό Σώμα θρηνεί την απώλεια δύο ανθρώπων του Μ. Σχοινάς: “Χωρίς νέους ανθρώπους, δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ευρωπαϊκή αλιεία και υδατοκαλλιέργεια” ΕΛΑΣ: Θετική εξέλιξη η νέα διάσκεψη 5+1 για το Κυπριακό – Στήριξη στις πρωτοβουλίες Γκουτέρες Ρέθυμνο: Το όχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους οι δύο πυροσβέστες [βίντεο] ΕΛΑΣ: Συλλυπητήρια για την απώλεια δύο πυροσβεστών στην Κρύα Βρύση: “Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει έμπρακτα την προσφορά τους” Η αιχμή της Έρης Ρίτσου για τον Γιώργο Χατζιδάκι και η αναφορά στα «διάφορα τραγελαφικά των “κληρονόμων”» Κορονοϊός: Ο Άντονι Φάουτσι αρνήθηκε με μιλήσει σε Επιτροπή της Γερουσίας για την προέλευση της πανδημίας Ανακοίνωση της ΕΛ.Α.Σ. για τον θάνατο των δύο πυροσβεστών στο Ρέθυμνο
Efsyn.gr

Οριοθέτηση ή διολίσθηση;

Όταν τα βαριά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ έπληξαν στην αρχή του πολέμου των δώδεκα ημερών τις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν η επιτυχία, αν όχι ο θρίαμβος, του Νετανιάχου φαινόταν εκτός πάσης αμφισβήτησης.
Προτεραιότητα του Τραμπ από την αρχή της πρώτης του θητείας ήταν η ακύρωση της συμφωνίας για τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν που είχαν υπογράψει το 2015 η κυβέρνηση Ομπάμα και η ηγεσία του Ιράν.
Ο Νετανιάχου προσπάθησε να ματαιώσει την υπογραφή της συμφωνίας με δημόσιες παρεμβάσεις που έκαναν έξαλλο τον Ομπάμα, ο οποίος αρνήθηκε να τον δεχθεί στον Λευκό Οίκο.
Σήμερα, έναν και πλέον χρόνο μετά την εμπλοκή των ΗΠΑ σε πλήγματα κατά του Ιράν στο πλευρό του Ισραήλ, οι δρόμοι Τραμπ-Νετανιάχου μοιάζουν να χωρίζουν.
Ο Τραμπ προσπαθεί να οριοθετήσει τη σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν, την ώρα που ο Νετανιάχου προσπαθεί να διασφαλίσει τη διολίσθηση σε έναν γενικευμένο πόλεμο που θα οδηγήσει σε αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη.
Μια αλλαγή καθεστώτος στην οποία θα έχουν αποφασιστικό ρόλο οι Κούρδοι του Ιράν και της Συρίας.
Ο Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να παρακολουθήσει ως θεατής μια κουρδική εξέγερση στο Ιράν.
Τα παραπάνω δίνουν έναν σημαντικό ρόλο στον Ερντογάν, καθώς η αντίθεσή του στην αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη εξυπηρετεί τον Τραμπ στη διαμάχη του με τον Νετανιάχου.
Ετσι εξηγούνται η αποθέωση του Ερντογάν από τον Τραμπ στην Αγκυρα, αλλά και οι προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για τα F-35.
Το τοπίο στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ μπορεί να αλλάξει ανά πασά στιγμή καθώς η πλειοψηφία της εκλογικής βάσης του Τραμπ βλέπει αρνητικά κάθε περαιτέρω βήμα εμπλοκής στη σύγκρουση με το Ιράν.
Στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ εκλέγονται η Βουλή των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο των μελών της Γερουσίας.
Οι φετινές ενδιάμεσες εκλογές θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το ποιος θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2028.
Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στο Ισραήλ το φθινόπωρο, όπου αν ο Νετανιάχου αποχωρήσει από το αξίωμά του θα ξαναρχίσει η δίκη του για διαφθορά, με την καταδίκη του να εκτιμάται ως πολύ πιθανή.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...