Τελευταία νέα
Η Ισπανία εγκαθιστά πλωτό φράγμα στη Θέουτα – Στους 67 οι νεκροί μετανάστες ΗΠΑ: Ο Τζέι Κλέιτον θα αναλάβει τη θέση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών τη Δευτέρα Φωτιά στο Ρέθυμνο: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο υπεύθυνος λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ Αυτός που αλλάζει το status Δημοσκόπηση GPO: Ψήφο στο Χαρδαλιά “ρίχνει” η Αττική – Ποια προβλήματα δείχνει στο Λεκανοπέδιο Μυτιλήνη: Σύλληψη Τούρκου πλοιοκτήτη σε εκτέλεση εντάλματος για διακίνηση δύο τόνων κοκαΐνης «Στον πυρετό του χρυσού, πλουτίζουν αυτοί που πουλάνε φτυάρια» Θέουτα: Επιστολή 22 ηγετών της Ε.Ε. κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της Ισπανίας – Υπέγραψε και η Ελλάδα Tο… κατευόδιο Καρυστιανού σε Αυγερινό: Να αποχωρούν όσοι δεν θέλουν ξεκάθαρη πορεία Πόρτο Γερμενό: Κάηκε το εξοχικό του ηθοποιού Τάσου Χαλκιά – «Μια ιστορία 52 ετών έγινε στάχτη» Επίθεση Τσουκαλά σε Γεωργιάδη: «Σε λίγο θα μας πει ότι θα απονέμει δικαιοσύνη» ΗΠΑ: Νομοσχέδιο συνδέει τη βοήθεια ασφαλείας και τις στρατιωτικές πωλήσεις στην Τουρκία με τα ανθρώπινα δικαιώματα
Efsyn.gr

Ισπανία: «Εγωιστική, διχαστική και παράνομη» η αντίδραση κάποιων χωρών της Ε.Ε. για τη Θέουτα

Η Ισπανία καταδίκασε την «εγωιστική, διχαστική και παράνομη» αντίδραση ορισμένων χωρών της ΕΕ στην εισροή περίπου 60.000 μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα.
Σύμφωνα με το BBC, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι σχεδόν όλοι όσοι έφτασαν στην περιοχή στις 30 Ιουλίου έχουν επιστρέψει, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 67.
Η εν λόγω δήλωση έρχεται μετά την προσωρινή αναστολή από την Ιταλία της συμφωνίας Σένγκεν με την Ισπανία, καθώς η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε τις σκηνές «σοκαριστικές».
Η Φινλανδία και η Δανία υποστήριξαν την εν λόγω κίνηση της Ιταλίας, ενώ ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις ζήτησε την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής της Ισπανίας στη Σένγκεν.
Σε επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι είχε «σοβαρές ανησυχίες» για ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Είπε επίσης ότι η ισπανική κυβέρνηση είχε αποκαταστήσει πλήρως τον έλεγχο των συνόρων και είχε αποτρέψει οποιαδήποτε «μη εξουσιοδοτημένη περαιτέρω κίνηση προς την ηπειρωτική Ευρώπη» σε λιγότερο από 48 ώρες.
Ενώ οι περισσότεροι είχαν δείξει «υποστήριξη και αλληλεγγύη», ο Σάντσεθ είπε ότι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέλεξαν να επιτεθούν στην Ισπανία, «προκαλούμενες από προκαταλήψεις, ψευδείς ειδήσεις, άγνοια ή πολιτικό συμφέρον» και επεσήμανε ότι η Θέουτα δεν αποτελεί μέρος της ζώνης Σένγκεν.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αντέξει αυτό το είδος εγωιστικής, πολωτικής και παράνομης αντίδρασης», είπε.
Ο Ισπανός ηγέτης ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ για να «επιβεβαιώσει εκ νέου ότι η ασφάλεια των εξωτερικών μας συνόρων αποτελεί κοινή ευθύνη όλων των κρατών μελών».
Εν τω μεταξύ, 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ ζήτησαν επίσης έκτακτες συνομιλίες σε ανοιχτή επιστολή, επικαλούμενοι «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις εξελίξεις στη Θέουτα.
Τα κράτη «χαιρετίζουν το γεγονός ότι η Ισπανία και το Μαρόκο συνεργάζονται στενά για να διασφαλίσουν την ταχεία επιστροφή των μεταναστών», αλλά δήλωσαν ότι μια βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ θα βοηθούσε στην επίτευξη συμφωνίας για την κινητοποίηση των μέσων της ΕΕ και την υποστήριξη της Ισπανίας για την αποκατάσταση του «αποτελεσματικού ελέγχου» των συνόρων και την αποτροπή περαιτέρω ανεξέλεγκτων διελεύσεων.
Επίσης το Σάββατο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Άντι Μπέρναμ δήλωσε ότι είχε μιλήσει με τον Σάντσεθ και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «παρέχει όποια βοήθεια μπορεί».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...