Τελευταία νέα
Καστελλόριζο: Συνάντηση Νίκου Ανδρουλάκη με τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους του νησιού Κώστας Αρβανίτης: «Ακέραιη η ευθύνη της κυβέρνησης για τα συνεχιζόμενα εργατικά δυστυχήματα» ΕΛ.Α.Σ.: Η ψυχική υγεία είναι δικαίωμα- Η προστασία της απαιτεί πολιτικές που ακούν τους ανθρώπους Ανδρέας Σπυρόπουλος στην «Εφ.Συν.»: «Στόχος η πρώτη θέση – Το ΠΑΣΟΚ δεν συζητά για κυβέρνηση με τη ΝΔ» Σχοινάς: Είμαστε στο πλευρό των αλιέων- Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις «Κρίμα»: Το σχόλιο Τραμπ για την Γκιλφόιλ μετά τα δημοσιεύματα της WSJ Μ. Σχοινάς: Είμαστε στο πλευρό των αλιέων – Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις Συμφωνια Ρωσιας-ΗΠΑ Τι προσδοκά ο Ν.Τραμπ – Τι σημαίνει για Ελλάδα-ΕΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πρόταση για μεταφορά των κρατικών εγγυήσεων από τα funds στον ΕΦΚΑ και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Κεραμέως: Στο 7,4% η ανεργία, το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα Ε.Αγαπηδάκη: Η ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια – Αλλάζει η φιλοσοφία της φροντίδας Γκράβα: Αποδεκτό κάνει το ΤΕΕ το αίτημα Δούκα – Προχωρά σε τεχνικό έλεγχο και γνωμάτευση
Efsyn.gr

Το νερό ως ζητούμενο

Δεν χρειάζεται να εξηγήσει κανείς την αξία που έχει το νερό για την ανθρώπινη ζωή. Ούτε να επιχειρηματολογήσει για τους λόγους που αυτό το ζωτικής σημασίας αγαθό πρέπει να προστατεύεται από τη σπατάλη και την καταστροφή, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να γίνονται όλες οι αναγκαίες επενδύσεις για τη διασφάλιση της επάρκειάς του. Υπό κανονικές συνθήκες όλη η συζήτηση θα έπρεπε να αρχίζει και να τελειώνει με αυτές τις φράσεις.
Δυστυχώς όμως ζούμε στην Ελλάδα, όπου το αυτονόητο αποτελεί πάντοτε όχι μόνο το υπό συζήτηση ζήτημα αλλά και το ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί. Σε αυτό το πλαίσιο το νερό παραμένει -κατά κοινή ομολογία και παραδοχή- ανεκτίμητο αγαθό, αλλά η προστασία του είναι μονίμως το ζητούμενο. Τη μέγιστη απόδειξη αυτού του συμπεράσματος δίνει σήμερα το βασικό θέμα της «Εφ.Συν.» που εξετάζει το πιεστικό πρόβλημα της λειψυδρίας στα ελληνικά νησιά και κυρίως στο Αιγαίο.
Γιατί υπάρχει αυτό το πρόβλημα; Κατά κοινή ομολογία, αιτία είναι ο υπερτουρισμός. Η λεγόμενη δηλαδή βαριά βιομηχανία της χώρας που -για να καλυφθεί το κενό που άφησε στην οικονομία η αποβιομηχάνιση- αναπτύχθηκε εντελώς άναρχα, χωρίς σχέδιο και χωρίς υποδομές. Εκεί που όλο τον χρόνο κατοικούν μερικές εκατοντάδες, μερικές χιλιάδες ή μερικές δεκάδες χιλιάδες πολιτών, στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου προστίθενται κάποια εκατομμύρια.
Η Κρήτη για παράδειγμα υποδέχεται κάθε χρόνο κατά την τουριστική περίοδο πάνω από έξι εκατομμύρια ανθρώπους και είναι εντελώς αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες τους χωρίς σχεδιασμό έργων με πολλές εναλλακτικές και σε μεγάλο βάθος χρόνου. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στα μικρότερα νησιά, όπου ο υδροφόρος ορίζοντας είναι περιορισμένος.
Με δυο λόγια, η λειψυδρία στα νησιά συνιστά το κλασικότερο παράδειγμα κλιματικής κρίσης με εμφανή αιτία την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και τα χρήματα υπάρχουν σε αυτούς που πλουτίζουν από τον τουρισμό. Λύση υπάρχει, αν υπάρξει και η κατάλληλη πολιτική βούληση.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...