Τελευταία νέα
Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη: Κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή την ακρίβεια και τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ Δούκας για την Πλάκα: «Επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια – Προτεραιότητα τώρα η ασφάλεια στην περιοχή» Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή οι δύο «εγκέφαλοι» της οργάνωσης που διέπραττε απάτες μέσω «αχυρανθρώπων» Τραγωδία στην Πλάκα: Ερωτήματα για τη στατικότητα των γειτονικών κτιρίων – Από Δευτέρα οι έλεγχοι της Πολεοδομίας Ν. Παππάς: Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και πλαφόν στο κέρδος διύλισης προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ Αντιπολίτευση: Η δήλωση Θεοχάρη για τον «κακομοίρη» προστίθεται στο κρεσέντο αλαζονείας των στελεχών της ΝΔ Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας για τις εισηγμένες: 13 δισ. ευρώ το 2026 ΕΛ.Α.Σ: Θρήνος για τον ξαφνικό θάνατο του Δημήτρη Παπαδημόπουλου – Δημοτικός σύμβουλος Ναυπλίου και ιδρυτικό στέλεχος Νίκος Παππάς: ΠΑΣΟΚ και κόμμα Τσίπρα να επανατοποθετηθούν για τη 13η σύνταξη «Τυχαία» συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στη Νέα Υόρκη – Δεν υπήρξε πολιτική συζήτηση Σοφιανός: Σε ένα πόλεμο ιμπεριαλιστών, το να διαλέγεις ιμπεριαλιστή – ληστή, είσαι από χέρι χαμένος Σκληρή επίθεση ΠΑΣΟΚ σε Θεοχάρη μετά τη δήλωση για «κόμματα των κακομοίρηδων»
Efsyn.gr

Αττικοβοιωτία: Πώς κάηκε μέσα σε δύο βράδια το 55% της έκτασης – Οι φλόγες απελευθέρωσαν ενέργεια ίση με 6 ατομικές βόμβες

Τρομακτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την προκαταρκτική ανάλυση της μέγα – πυρκαγιάς που κατέκαψε την Αττικοβοιωτία και επέφερε ανυπολόγιστη καταστροφή.
Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα που δημοσίευσε σήμερα η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της Μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, περισσότερα από 61.500 στρέμματα, δηλαδή 55% της συνολικής καμένης έκτασης, κάηκαν μέσα σε δύο νύχτες.
Συνολικά, η πυρκαγιά έκαψε 111.732 στρέμματα σε περίπου 91 ώρες (σχεδόν 4 ημέρες), από το πρωί της 31ης Ιουλίου έως το πρωί της 4ης Αυγούστου 2026. Η εξάπλωση της πυρκαγιάς, όπως αυτή ανακατασκευάστηκε με χρήση δορυφορικών δεδομένων θερμών σημείων, παρουσιάζεται στην Εικόνα 1. Η χρονική εξέλιξη της καμένης έκτασης παρουσιάζεται στην Εικόνα 2.
Εκτιμώμενη χρονική εξέλιξη (ανά 12ώρο) της πυρκαγιάς από τις 31.07 έως την 04.08.2026. Το πρώτο και το τελευταίο χρονικό βήμα έχουν διάρκεια μικρότερη των 12 ωρών καθώς καθορίστηκαν με βάση την έναρξη και την παύση της εξάπλωσης.
 
Χρονική εξέλιξη της καμένης έκτασης.
Όπως επισημαίνει το meteo η πυρκαγιά εκδηλώθηκε βόρεια του Αγίου Βασιλείου Βοιωτίας το πρωί της 31ης Ιουλίου και εξαπλώθηκε αρχικά προς το παραλιακό μέτωπο, καίγοντας 15.072 στρέμματα μέσα στις πρώτες 10 ώρες. Ακολούθησε η πρώτη από τις δύο νυχτερινές εξάρσεις. Μέσα σε 12 ώρες (από 31.07 στις 19:00 έως 01.08.2026 στις 07:00) κάηκαν σχεδόν 34.000 στρέμματα, καθώς οι βόρειοι άνεμοι ενισχύθηκαν πάνω από τα 80 km/h.
Η εξάπλωση συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα (από 07:00 έως 19:00 την 01.08.2026) προς τα ανατολικά, πριν από τη δεύτερη νυχτερινή έξαρση προς τα νότια/νοτιοανατολικά, με ανέμους έως 70 km/h και ακόμη 27.810 καμένα στρέμματα (από 01.08 στις 19:00 έως 02.08.2026 στις 07:00). Η πυρκαγιά συνέχισε να επεκτείνεται τις επόμενες ημέρες (από 02.08 07:00 έως 04.08 03:36), με φθίνοντα ωστόσο ρυθμό καθώς οι άνεμοι σταδιακά υποχωρούσαν και ενώ η φωτιά πλησιάζε καμένες εκτάσεις του 2021.
Όπως φαίνεται και στην Εικόνα 3, η εξάπλωση της πυρκαγιάς χαρακτηρίστηκε από ένα ιδιαίτερο μοτίβο ημέρας/νύχτας. Οι δύο νυχτερινές εξάρσεις (31.07 προς 01.08 και 01.08 προς 02.08) ξεχωρίζουν καθαρά από τις ενδιάμεσες ημέρες όπου ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αισθητά πιο συγκρατημένος. Η συνολική ενέργεια που εκτιμάται ότι ακτινοβολήθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς είναι τουλάχιστον 380 TJ.
Κατάτμηση καμένης έκτασης της πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας.
 
Χαρακτηριστικό είναι, τέλος, το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, η δορυφορικά εκτιμώμενη συνολική ενέργεια που απελευθερώθηκε είναι τουλάχιστον ίση με 380 ΤJ, ισοδύναμη με 6 ατομικές βόμβες τύπου Χιροσίμα.

 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...