Τελευταία νέα
Nations League: «Όρθια» η Ιταλία στο Παρίσι, θρίαμβοι για Βέλγιο και Πολωνία Ενωτικός Δένδιας από τον Άλιμο: «Υπηρέτησα με την ψυχή μου Καραμανλή, Σαμαρά και Μητσοτάκη – Ποτέ δεν πλήγωσα τη ΝΔ» Η κακοκαιρία κλείνει τους δρόμους στην Κρήτη – Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων Καύσιμα: Ο εκβιασμός Τραμπ και οι χαοτικές διαπραγματεύσεις για το ντίζελ που δίχασαν και εξόργισαν τους Ευρωπαίους Παναθηναϊκός: Επίδειξη δύναμης κόντρα στη Μακάμπι και «3 στα 3» στη Euroleague Αλ. Τσίπρας: «Μια χώρα που δεν παράγει δεν έχει ελπίδα» – Τι είπε στη συνάντηση με τους αλιείς Στήριξη Ρούμπιο σε Γκιλφόιλ και Κάθετο Διάδρομο- “Εκτιμούμε το έργο της” Λιακούλη κατά Μητσοτάκη: «Τεμάχισαν τον Όλυμπο – Απέκλεισαν τη Θεσσαλία» Διαρροή e-mail αποδήμων: Τι αποζημίωση πήρε πολίτης από το Δημόσιο Στο πλευρό των αλιέων ο Τσίπρας: Στο επίκεντρο τα προβλήματα του κλάδου Εντυπωσιακή η συγκέντρωση Δένδια στον Άλιμο: «Υπηρέτησα με την ψυχή μου Καραμανλή, Σαμαρά και Μητσοτάκη» [βίντεο] Γρ. Θεοδωράκης: “Να μπει τέλος στο πάρτι της διαφθοράς και των απευθείας αναθέσεων”
Efsyn.gr

Ο Πούτιν υπέγραψε την ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου Σερεμέτγεβο της Μόσχας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε το πράσινο φως για την πώληση σε ιδιώτες, του μετοχικού μεριδίου ύψους 30,4% του ρωσικού δημοσίου, στο αεροδρόμιο Σερεμέτγεβο, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Μόσχας. Η κίνηση έρχεται σε μια περίοδο όπου η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει τα, εξαντλημένα από τον πόλεμο, δημόσια οικονομικά της χώρας.
Ο Πούτιν άνοιξε τον δρόμο για την πώληση υπογράφοντας χθες Πέμπτη ένα διάταγμα που αφαιρεί το Σερεμέτγεβο από τον επίσημο κατάλογο των στρατηγικών επιχειρήσεων. Όμως το δημόσιο θα διατηρήσει υπό τον έλεγχό του ένα «χρυσό μερίδιο», που του επιτρέπει να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση της διοίκησης στην οποία θα αντιτίθεται.

Το διάταγμα προβλέπει ότι το μερίδιο δεν μπορεί να πωληθεί σε ξένους αγοραστές, και απαιτεί από τον αγοραστή να συνεχίσει τον πυρήνα των δραστηριοτήτων και τον εκσυγχρονισμό της εταιρίας.
Ο κρατικός προϋπολογισμός της Ρωσίας ζορίζεται έπειτα από 4μισι χρόνια πολέμου στην Ουκρανία. Το ομοσπονδιακό έλλειμμα μπορεί να υπερβεί τα επίσημα σχέδια κατά περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια (12,85 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) το 2026, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα.
Το έλλειμμα ανερχόταν σε 5,73 τρισεκατομμύρια ρούβλια (69, 6 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) στο 2,5% του ΑΕΠ, τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου, 1,7 φορά μεγαλύτερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025.
Το 66% του αεροδρομίου ανήκει στη ρωσική εταιρία Sheremetyevo Holding, οι φυσικοί ιδιοκτήτες της οποίας δεν είναι δημόσια γνωστοί. Πριν από την επαναφορά της έδρας της από την Κύπρο το 2022, ελεγχόταν από εταιρίες που ανήκαν στον στενό φίλο του Πούτιν Αρκάντι Ρότενμπεργκ και σε εταίρους του Ρότενμπεργκ.
Το Σερεμέτγεβο είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ρωσίας, το οποίο έχει την ιδιοκτησία και τη λειτουργία τερματικών σταθμών με ικανότητα διαχείρισης έως 87 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως. Ο αριθμός ήταν 43,5 εκατομμύρια το 2025.
Κερδοφόρα παρά τις κυρώσεις της Δύσης
Παρά τις δυτικές κυρώσεις και τους περιορισμούς πτήσεων, τα αεροδρόμια εξακολουθούν να είναι κερδοφόρα χάρη στην αύξηση της κυκλοφορίας σε διαδρομές στο εσωτερικό και χάρη σε “φιλικές” χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Βιετνάμ.
Τον Ιανουάριο φέτος, το Σερεμέτγεβο εξαγόρασε το 100% ενός άλλου μεγάλου αεροδρομίου της Μόσχας, του Ντομοντέντοβο, έναντι 66 δισεκατομμυρίων ρουβλίων.
Το Ντομοντέντοβο, που εθνικοποιήθηκε με αίτημα του γενικού εισαγγελέα τον Ιούνιο 2025, διαχειρίζεται περίπου 15 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...