Τελευταία νέα
Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός έπληξε το ρωσικό διυλυστήριο στην Ουχτά [βίντεο] Νέες αποκαλύψεις για κατασκοπεία στη Γερμανία: Ο Χάνινγκ μοιραζόταν «ευαίσθητες» πληροφορίες με Κινέζο αξιωματούχο Δήμος Θέρμης για τον σοβά στο κεφάλι μαθητή: Εκτιμάμε ότι οφείλεται σε κατασκευαστική κακοτεχνία Παπαδοπούλου για επίθεση στην Ελευσίνα: «Ο φασισμός ξαναβγάζει μαχαίρια, η Δημοκρατία δεν θα σιωπήσει» Δούρου: Γιατί έμεινε εκτός συζητήσεων το Κυπριακό στις επαφές του Μάρκο Ρούμπιο με την ελληνική κυβέρνηση Μήνυμα Ανδρουλάκη στην Τουρκία από το Καστελόριζο: Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο Ανδρουλάκης από Καστελόριζο: Αδιαπραγμάτευτη η εθνική κυριαρχία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο Ρόδος: Συνελήφθη 58χρονος για διακίνηση ναρκωτικών – Κατασχέθηκαν 14,3 κιλά κάνναβης BMW: Απέσυρε προσφορά μίσθωσης αυτοκινήτου στο κοινοβούλιο της Σαξονίας-Άνχαλτ μετά τη νίκη στελέχους της AfD Μητσοτάκης: Θα μιλήσει το Σάββατο σε εκδήλωση του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων Δίκη για Τέμπη: Οι συγκλονιστικές καταθέσεις αποκάλυψαν τις αιτίες του εγκλήματος – «Όλη η αλυσίδα του σιδηροδρόμου ήταν σάπια» Ν. Ανδρουλάκης από Καστελόριζο: Αδιαπραγμάτευτη η εθνική κυριαρχία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Libre.gr

ΕΛ.Α.Σ.: Πλήγμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική η συμφωνία Τουρκίας-Σ. Αραβίας-Πακιστάν

Η νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις στην Ελλάδα, με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛΑΣ) να κάνει λόγο για «σοβαρό πλήγμα» στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

Σε ανακοίνωσή του, ο τομέας Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΛΑΣ υποστηρίζει ότι η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή και αφήνει εκτεθειμένες τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης.

Άδειασμα μετά τους πανηγυρισμούς για τους Patriot

«Η κοινή αμυντική συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν, και μάλιστα με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, συνιστά ένα νέο, σοβαρό πλήγμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ΕΛΑΣ στρέφει τα πυρά της στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι οι πανηγυρισμοί για την ανάπτυξη ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία ακολουθούνται πλέον από ένα «μεγαλοπρεπές άδειασμα» από τη σαουδαραβική ηγεσία, η οποία προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με την Τουρκία.

«Επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στην περιοχή»

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρει ότι το αποτέλεσμα για την Ελλάδα είναι μια «επικίνδυνη εμπλοκή» στην κρίση που εξελίσσεται στην περιοχή, χωρίς –όπως υποστηρίζει– την κάλυψη διεθνών οργανισμών.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις προειδοποιήσεις του Αλέξη Τσίπρα από το 2021, αλλά και σε πρόσφατες παρεμβάσεις της ΕΛΑΣ, σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσει η συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή.

Κριτική στην κυβερνητική στρατηγική

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί από μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

«Οι εποχές που η Ελλάδα ήταν αυτή που καθιέρωνε πολυμερή σχήματα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή έχουν περάσει», αναφέρει χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει, όπως υποστηρίζει, την πολιτική της περιόδου 2015-2019.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η χώρα κινείται πλέον «στη λογική του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου», με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο ρόλος της στις περιφερειακές εξελίξεις.

Επίθεση ΕΛ.Α.Σ. μετά την έκθεση του ΟΟΣΑ: Η ΝΔ δίνει μέρα με τη μέρα ένα νέο νόημα στην αριστεία

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...