Τελευταία νέα
Παραγωγική ανασυγκρότηση: Κυβερνητικές υποσχέσεις vs σχέδιο της ΕΛΑΣ Ιράν: Στη δημοσιότητα βίντεο με τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ – Δεν προσδιορίζεται ο χρόνος που γυρίστηκε Γεωργιάδης για την επίθεση σε νοσηλεύτρια στον Ερυθρό Σταυρό: ”Κάτω τα χέρια από το προσωπικό του ΕΣΥ” Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Ηλεία – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Βελόπουλος: ”Να σταματήσει επιτέλους το πανηγύρι των κομματικών θιάσων στη ΔΕΘ” Τα μαλλιά του Κουκουρέγια και το μίσος για την αλήθεια ΕΛΑΣ: Αναγκαίο βήμα το Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό – Η χώρα χρειάζεται ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική 10ετίας FIFA: Στην αντεπίθεση ο Ινφαντίνο – Καταγγέλλει «συντονισμένη προσπάθεια» υπονόμευσής του ΕΛ.Α.Σ.: Εθνική στρατηγική για τον τουρισμό με έμφαση στις υποδομές και τη βιώσιμη ανάπτυξη Στο «κόκκινο» η Μέση Ανατολή: Οι Χούθι χτύπησαν εγκατάσταση της Aramco – Νέο μήνυμα Αραγτσί σε ΗΠΑ Γάζα: Ο Νετανιάχου απέρριψε το σχέδιο 15 σημείων του Τραμπ – Τι σημαίνει αυτό για τους Παλαιστίνιους Κωνσταντοπούλου κατά Ένωσης Εισαγγελέων για τις υποκλοπές: «Η Ιστορία γράφεται καθημερινά»
Libre.gr

ΕΛ.Α.Σ.: Το Red Code δεν μπορεί να εξαντλείται σε προειδοποιήσεις- Να ενεργοποιεί συγκεκριμένο επίπεδο ετοιμότητας

Την ανάγκη για ουσιαστική επιχειρησιακή ετοιμότητα και όχι μόνο για προειδοποιήσεις, με αφορμή την ενεργοποίηση Red Code στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, υπογραμμίζουν οι Τομείς Κλιματικής Κρίσης – Πολιτικής Προστασίας και Αυτοδιοίκησης της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.).

Όπως αναφέρει η ΕΛ.Α.Σ., η ενεργοποίηση του Red Code αποτελεί «σαφή προειδοποίηση για τον ακραίο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών».

«Το κρίσιμο είναι αν υπάρχει πραγματικό σχέδιο»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ζητήσει από Περιφέρειες και Δήμους την άμεση σύγκληση των Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π. και Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π., προκειμένου να εξεταστούν η επιχειρησιακή ετοιμότητα, ο συντονισμός και τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.

Η ΕΛ.Α.Σ. σημειώνει, ωστόσο, ότι το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι αν τα αρμόδια όργανα συνεδρίασαν τυπικά, αλλά «αν υπάρχει πραγματικό σχέδιο για τις συγκεκριμένες συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα κάθε περιοχή».

Στο πλαίσιο αυτό, θέτει σειρά ερωτημάτων σχετικά με τα μέτρα που έχουν ενεργοποιηθεί, τις δυνάμεις και τα μέσα που βρίσκονται σε ετοιμότητα, αλλά και τον έλεγχο των κρίσιμων υποδομών, των οδεύσεων διαφυγής και των χώρων συγκέντρωσης.

Παράλληλα, θέτει το ερώτημα εάν είναι σαφές ποιος έχει την ευθύνη και ποιον ρόλο αναλαμβάνει σε περίπτωση ταυτόχρονης εκδήλωσης περισσότερων συμβάντων, καθώς και εάν έχουν ενημερωθεί συγκεκριμένα οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες.

«Τα σχέδια Πολιτικής Προστασίας πρέπει να γίνουν πραγματικά επιχειρησιακά»

Η ΕΛ.Α.Σ. υποστηρίζει ότι η κατάσταση αναδεικνύει μια βαθύτερη αδυναμία του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρει, τα τοπικά και περιφερειακά σχέδια δεν θα πρέπει να αποτελούν «τυπικά διοικητικά έγγραφα», αλλά να μετατραπούν σε πραγματικά επιχειρησιακά σχέδια.

Τα σχέδια αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα πρέπει να βασίζονται στην επιστημονική εκτίμηση του κινδύνου κάθε περιοχής και να περιλαμβάνουν προκαθορισμένα σενάρια, δυνάμεις, μέσα, αρμοδιότητες και εναλλακτικές επιλογές.

Παράλληλα, η ΕΛ.Α.Σ. ζητά τα σχέδια να έχουν δοκιμαστεί μέσω πραγματικών διακλαδικών ασκήσεων, όπως αναφέρει ότι προβλέπει το άρθρο 23 του ν. 4662/2020, όπως αναμορφώθηκε με το άρθρο 21 του ν. 5281/2026.

Η Αυτοδιοίκηση και οι ευθύνες της

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον ρόλο της Αυτοδιοίκησης.

Η ΕΛ.Α.Σ. σημειώνει ότι Δήμοι και Περιφέρειες έχουν κρίσιμο ρόλο και πρέπει να αναλαμβάνουν πλήρως τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Την ίδια στιγμή, όμως, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μεταφέρει συνεχώς νέες αρμοδιότητες σε Δήμους και Περιφέρειες χωρίς να εξασφαλίζει το απαραίτητο προσωπικό, τα μέσα, την τεχνική υποστήριξη και τη σταθερή χρηματοδότηση.

«Υποστελεχωμένες υπηρεσίες και ανεπαρκείς πόροι δεν συνιστούν αποκέντρωση της Πολιτικής Προστασίας, συνιστούν μεταφορά ευθύνης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Το Red Code πρέπει να ενεργοποιεί συγκεκριμένο επίπεδο ετοιμότητας»

Για την ΕΛ.Α.Σ., το Red Code δεν θα πρέπει να αποτελεί απλώς μια προειδοποίηση αυξημένου κινδύνου.

Αντίθετα, όπως υποστηρίζει, θα πρέπει να ενεργοποιεί ένα «συγκεκριμένο, προκαθορισμένο και δοκιμασμένο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας», ενώ παράλληλα θα πρέπει να είναι κατανοητό στους πολίτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κάθε πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει τι σημαίνει η ενεργοποίηση του Red Code για την περιοχή του, ποια μέτρα εφαρμόζονται, από πού μπορεί να ενημερώνεται έγκυρα και τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση πυρκαγιάς.

«Η πρόληψη ολοκληρώνεται όταν η κρίσιμη πληροφορία φτάνει έγκαιρα, με σαφείς οδηγίες, σε κάθε πολίτη», σημειώνει η ΕΛ.Α.Σ.

«Έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες προετοιμασίας;»

Κλείνοντας, η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη υπογραμμίζει ότι, από τη στιγμή που ο κίνδυνος είναι γνωστός εκ των προτέρων, η σημερινή κατάσταση αποτελεί ευκαιρία για να αξιολογηθεί στην πράξη η ετοιμότητα του μηχανισμού.

«Και η πραγματική αξιολόγηση της ετοιμότητας αρχίζει από ένα απλό ερώτημα: έχουμε πράγματι εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες προετοιμασίας πριν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε την κρίση;», καταλήγει η ανακοίνωση.

Παρασκήνιο: Μετά τη ΔΕΘ το “ξεσκαρτάρισμα” για μετεγγραφές στην ΕΛ.Α.Σ-Το σχέδιο για την επόμενη μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...