Τελευταία νέα
Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον Νίκο Καλογερόπουλο: «Ξεκληρίζεται ένα είδος ανθρώπων που είχαν ανιδιοτέλεια, ψυχή» Δεκάδες αποχωρήσεις από την Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Συλλυπητήριο μήνυμα του Τομέα Πολιτισμού της ΕΛ.Α.Σ. για την απώλεια του Νίκου Καλογερόπουλου Patriot: Με τον μήνα η παραμονή στη Σαουδική Αραβία – Αντίμετρο για τη συμφωνία της Μέκκας; Δεν προσέγγισε τα Ψαρά το πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ» λόγω καιρού Μήλος: Επιχείρηση διάσωσης 33χρονου που ανέβηκε σε βράχο 20 μέτρων και δεν μπορούσε να κατέβει Φωτιά στον Κουβαρά: Ζημιές σε εργοστάσιο και κτηνοτροφικές μονάδες – Ισχυροί οι άνεμοι [βίντεο] Τσίπρας: Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με pass και επιδοτήσεις αλλά με πολιτική σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα “Βόμβα μεγατόνων”: Δίνουν εκατομμύρια στην επιχείρηση της οικογένειας του Μανώλη Χριστοδουλάκη Αλέξης Τσίπρας- Συνέντευξη: Μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την τρομακτική αισχροκέρδεια, τη συσσώρευση πλούτου στο 1% της ελληνικής κοινωνίας Δόμνα Μιχαηλίδου: Από την «πυρηνική» οικογένεια στην «κοινωνική» Ριβιέρα Φωτιά σε δασική έκταση στην Κόνιτσα – Σηκώθηκε ελικόπτερο
Efsyn.gr

Και όμως, μπαίνουν στα καμένα

Μακάρι να υλοποιηθεί η δέσμευση του περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, ότι δεν θα επιτρέψει καμία ανεμογεννήτρια στις αναδασωτέες και πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, καθώς η Περιφέρεια Αττικής δεν θα εγκρίνει περιβαλλοντικές μελέτες για ανεμογεννήτριες σε προστατευόμενες, αναδασωτέες ή πυρόπληκτες περιοχές.
Ωστόσο, η κείμενη νομοθεσία επιτρέπει έργα ΑΠΕ σε αναδασωτέες περιοχές εφόσον εξυπηρετούν υπέρτερο δημόσιο συμφέρον και, επιπλέον, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι η αδειοδότηση αιολικών σταθμών σε καμένα δεν είναι εκ των προτέρων αντισυνταγματική, αρκεί να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, παρόλο που νομικοί και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν υποστηρίξει ότι αυτό υπονομεύει την υποχρέωση αναδάσωσης. Εξάλλου, στο κοντινό παρελθόν, τον Φεβρουάριο του 2023, κατατέθηκε αίτηση για την εγκατάσταση 123 ανεμογεννητριών από άκρη σε άκρη στα Γεράνεια Ορη, στα οποία, από το 2018 έως το 2021, κάηκαν συνολικά 140.000 στρέμματα δάσους.
Αλλά και το καλοκαίρι του 2025 κατατέθηκε αίτημα για την αδειοδότηση τεσσάρων αιολικών σταθμών μέσα στις καμένες αλλά και σε όμορες με αυτές εκτάσεις του Εβρου, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για προστασία του περιβάλλοντος. Κι ακόμη, τον Νοέμβριο του 2025, η Aπoκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ήταν αυτή που έβαλε φρένο σε έντεκα αιτήσεις για την αδειοδότηση ισάριθμων αιολικών σταθμών στην καμένη περιοχή και τις γειτονικές άκαυτες εκτάσεις του Εβρου. Κάτι που όφειλε να είχε πράξει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ρυθμίζοντας νομοθετικά το ζήτημα της αδειοδότησης αιολικών σταθμών στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...